Network Adresi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Network Adresi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ağ adresi hesaplaması, her bilgisayar sisteminde hayati bir süreçtir. Bu olmadan, bilgisayarınız ağdaki diğer bilgisayarlarla iletişim kuramaz. Ağ adresi hesaplaması iki bölüme ayrılmıştır: ağ katmanı ve aktarım katmanıdır.

Ağ Katmanı

Ağ katmanında, bilgisayarınız ağdaki her aygıt için benzersiz bir adres oluşturur. Bu adres ağ adresi veya MAC adresi olarak bilinir. MAC Adresi, ağa katıldığında her aygıta atanan 48 bitlik bir sayıdır. Her cihazın ayrıca ıss’niz (veya başka bir kaynak) tarafından atanan benzersiz bir IP Adresi vardır.

Ağ katmanı, veri paketlerinin ağdaki aygıtlar arasında nasıl yönlendirileceğini de hesaplar. Bu işlem yönlendirme olarak bilinir ve her paketin hedef ve kaynak adreslerine göre nereye gitmesi gerektiğini hesaplamayı içerir. Yönlendirme manuel olarak veya RIP, OSPF veya EIGRP gibi bir yönlendirme protokolü kullanılarak yapılabilir.

Aktarım Katmanı

Aktarım katmanı, bilgisayarınız ile ağdaki diğer aygıtlar arasındaki tüm iletişimi yönetir. Veri paketlerinin güvenilir ve hatasız bir şekilde teslim edilmesini sağlar. Aktarım Katmanı, bu iletişimleri işlemek için TCP, IP, UDP, IP ve TLS, SSL gibi teknolojileri kullanır.

Ağ Adresi Hesaplamasının gerçekleştirdiği en önemli görevlerden biri, ağdaki her cihaza bir IP Adresi atamaktır. Bu işlem, hem fiziksel konumunu (coğrafi konumu gibi) hem de yönetim ayarlarını (bir Active Directory etki alanına bağlı olup olmadığı gibi) dikkate alarak çalışır. IP Adreslerine ek olarak, Ağ Adresi Hesaplaması, birden çok alt ağdan oluşan ağlarla kullanılmak üzere alt ağ maskelerini ve sınıflı adresleme şemalarını da hesaplar.

Sınıfsal adresleme şemaları, tüm A, B, C Sınıflarını vb. Bölmenize izin verir., sınıf adı verilen daha küçük bloklara ayrılır. Örneğin, A sınıfı 10’dan 34’e kadar olan Sınıflara ayrılabilir. Alt ağ, bu Sınıfları Alt Ağlar adı verilen daha küçük ağlara ayırmanıza olanak tanır. Son olarak, VLSM, bir ıp adresinin her sekizli içinde 32 bit’e kadar izin vererek ağlar üzerinde daha da ince taneli kontrole izin verir.

Genel olarak, Ağ Adresi Hesaplamasının yanlış gitmesinin üç ana yolu vardır:

1) Bilgisayarınızı ağ iletişimi için doğru yapılandırmamış olabilirsiniz;

2) DNS sunucunuzda yanlış bilgiler olabilir;

 3) Yönlendiriciniz, hangi rotaların mevcut olduğu hakkında güncel bilgilerle düzgün bir şekilde güncellenmemiş olabilir. Belirli cihazlara bağlanırken veya belirli web sitelerine erişirken sorun yaşıyorsanız genellikle yardımcı olur.

Alt Ağ Ağ Adreslemesini Nasıl Etkiler?

Ağ adreslemesi, herhangi bir ağın kritik bir parçasıdır ve IP adreslerini doğru hesaplamak için alt ağın nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir. Alt ağ, daha büyük bir adres alanını daha küçük, daha yönetilebilir parçalara bölme işlemidir. Bu, ağdaki cihazların uzun adres dizelerini hesaplamak için zaman harcamak zorunda kalmadan birbirleriyle iletişim kurabilmesi için yapılır.

Alt ağ, Ağ Adresi Hesaplaması için iki şekilde kullanılır: VLSM (Değişken Uzunluklu Alt Ağ Maskesi) ve CIDR (Sınıfsız Etki Alanları Arası Yönlendirme) olarak ön plana çıkar. VLSM ile ağdaki her cihazın kendine özgü bir alt ağ numarası vardır; bu, IP adresinizin ilk harfini alarak ve 20 numaraya ulaşana kadar ona 0’lar ekleyerek hesaplanır.

Örnek Hesaplama

Örneğin, IP adresiniz 123.45.67.89 ise, alt ağ numaranız 123.45.68.0 ile 123.45.68.7 (veya onaltılık gösterimde 10) olacaktır. CIDR ile, her ağ segmentinin atanmış bir önek uzunluğu (ağ maskesi olarak da bilinir) ve ardından aralığa özgü tek tek IP adreslerinin bir listesi (ör., yalnızca o segmentteki cihazlar tarafından kullanılabilirler). Örneğin, CIDR gösterimi kullanıyorsanız ve kuruluşunuzun birincil internet adresi 192.168 ise.*.*., o zaman CIDR önekiniz 192 olacaktır.*.*.* ve sonraki tüm adresler 192’den itibaren 8 bitlik değerler kullanacaktır.*.*.* 193’e kadar *.*.* (veya onaltılık gösterimde 24) şeklinde ifade edilebilir.

Ağ Adreslerini Hesaplamak için Sınıfları Kullanma

Ağ adresleri, İnternetteki diğer cihazlarla iletişim kurmak için gereklidir. Ağdaki belirli bir aygıtı tanımlamak için kullanılırlar ve ayrıca o aygıtın hangi ağda bulunduğunu belirlemek için kullanılırlar. Ağ adresleri, bir cihazın internet üzerindeki konumu olarak düşünülebilir. Aynı zamanda sınıfları ve alt ağları anlayarak, ağ adreslerini daha doğru ve hızlı bir şekilde hesaplayabileceksiniz.

Ek olarak, otomasyonu kullanarak, doğru sonuçlar elde ederken zamandan ve enerjiden tasarruf edebileceksiniz. Son olarak, belirli ağ türleri için gerekli olan özel hesaplamaları anlayarak bilgisayarınızı veya cihazlarınızı daha verimli bir şekilde yapılandırabileceksiniz.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir