Windows PowerShell Nedir?

Windows PowerShell Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, Windows PowerShell sözde bir  “kabuk “tur. Bilgi teknolojisinde bu, bir bilgisayar ile kullanıcısı arasındaki arayüz anlamına gelir. Mecazi olarak bir dış kabuğu belirtmek için kullanılır. Bu aynı zamanda bilgisayar biliminde de geçerlidir: Terim, bir bilgisayarın dahili sistem işlevleriyle etkileşim kurmak için kullanılabilen görünür kullanıcı arabirimini tanımlamak için kullanılır. Kabuklar genellikle komuta yöneliktir ve bu nedenle yalnızca klavye ve metin girişi yoluyla kontrol edilir. Böylece, örneğin Windows Gezgini gibi, öncelikli olarak fare ile gezinen grafiksel kullanıcı arayüzlerine (kısaca GUI ‘ler) bir alternatif oluştururlar. Ayrıca kabuklar, bir PC ‘nin önemli ölçüde daha fazla ve daha derin işlevlerine ve bileşenlerine erişim sağladığından, birçok BT uzmanı ve sistem yöneticisi tarafından tercih edilir.

Windows PowerShell Neden Var?

Yakın zamana kadar, command.com komut satırı ve cmd.exe istemi, DOS ve Windows işletim sistemlerinde kullanılan standart kabuklardı. İleri düzey bilgisayar kullanıcıları bunları konsol uygulamalarını açmak, sorunları gidermek veya bir bilgisayarın sürücülerinde gezinmek için kullanabilir. Örneğin netstat komutu ile tüm ağ aktiviteleri hakkında temel verilere ulaşmak mümkündür. Ancak, command.com ve cmd.exe ‘nin her zaman iki sorunu olmuştur: Tüm sistem bileşenlerine bunlar aracılığıyla erişilemez ve komut dosyası dilleri, işlevleri açısından sınırlı olarak kabul edilir. Sonuç olarak, bir süredir ortak Linux ve Unix kabukları kadar olgun özelinde değerlendirilmediler.

Microsoft geliştiricileri bu nedenle 1990 ‘lardan beri bu kısıtlamaları kaldırmayı planlıyor. Zamanla, bu projede bazen daha fazla, bazen daha az başarılı olarak geliştirdiler. Sonuç olarak, ilk olarak 2003 ‘te tanıtılan ve üç yıl sonra PowerShell olarak yeniden adlandırılan Monad ‘ın özellikle çığır açıcı olduğu ortaya çıktı. Microsoft ‘un 2009 ‘dan bu yana şirketin tüm sunucu ürünlerinin PowerShell ‘i desteklemesi gereken  “Ortak Mühendislik Kriterleri “, Windows ‘ta merkezi yönetim ve otomasyon çözümü haline geldi. Windows 2008 ‘den başlayarak isteğe bağlıydı, sonraki sürümlerde işletim sistemiyle standart olarak sağlandı ve daha önceki Windows sürümleri için indirilmek üzere açık kaynaklı bir çerçeve olarak da mevcut olduğu bilinmektedir.

2016 yılında Shell platformundan bağımsız olarak sunulmasına karar verildi. Microsoft ‘un arkasındaki niyet: PowerShell, Windows dışındaki sistem yöneticileri için de evrensel bir araç haline gelmelidir, yani Linux ve macOS ‘ta. O zamandan beri, kabuk giderek daha fazla yayıldı ve sürekli yeni takipçiler buluyor. Özetle, PowerShell, Komut İstemi ‘nin gecikmiş halefidir.

Windows PowerShell Nasıl Çalışır?

PowerShell temel olarak PowerShell Engine ve PowerShell Komut Dosyası Dili olmak üzere iki bölümden oluşur. Programdan maksimum işlevsellik elde etmek için her ikisi de ayrı ayrı veya birbirleriyle kombinasyon halinde kullanılabilir. PowerShell komut satırı yorumlayıcısı (CLI), kullanıcının klavye girişi aracılığıyla işletim sisteminin dahili işlevlerine erişmesini sağlar. Programın karşılık gelen komutlarına  “cmdlet ” kabaca  “komut ” kelimesine karşılık gelen  “commandlet ” olarak telaffuz edilir.

PowerShell ile Komut İstemi Arasındaki Fark Nedir?

Microsoft çerçevesini iyi bilinen komut isteminden tam olarak ayıran nedir? Basitçe söylemek gerekirse: PowerShell, cmd.exe ‘nin tüm işlevlerine sahiptir, birçoğunu daha da iyi yapabilir ve daha önce Windows altında düşünülemeyecek olan diğer görevleri de yerine getirir. Prensipte PowerShell, cmd.exe ile aynı komut aralığını sunar. Temel olarak, ortak standart komutlar hakkında yeterli bilgi ile PowerShell, komut istemiyle tamamen aynı şekilde kullanılabilir. Ancak, kayıt defteri ve Windows Yönetim Araçları (WMI) gibi daha önce cmd.exe ile kontrol edilemeyen daha derinlemesine Windows iç öğelerine de erişim sağlar.  Windows PowerShell komut satırı da tutarlı bir komut yapısı ve sözdiziminin açık mantığını takip eder ve bu açıdan cmd.exe ‘den daha mantıklı bir şekilde yapılandırılmıştır. Windows PowerShell ‘i özellikle ayıran bir diğer özellik: Komut istemi ve Unix benzeri sistemlerin aksine program, komutların sonuçlarını yalnızca metin biçiminde (dizeler) vermek yerine tamamen nesne tabanlı çalışır. Her nesnenin nasıl kullanılabileceğini belirleyen hem özellikleri hem de yöntemleri vardır. Örneğin, Windows işlem nesnesi, işlem adları ve kimlikleri gibi özellikleri ve işlemleri duraklatma ve sonlandırma yöntemlerini temsil eder.

Ayrıca, Windows PowerShell yalnızca bir komut satırı değil, aynı zamanda kapsamlı ve güçlü bir komut dosyası oluşturma ortamı olarak da işlev görür. Burada kendi komutlarınızı yazabilir ve sistem yönetimi görevlerini kolaylaştıran çeşitli komutları karmaşık komut dosyalarında birleştirebilirsiniz. Uzaktan kumanda ile, aynı anda herhangi bir sayıda sistem üzerinde, lokasyondan bağımsız olarak komut dosyalarını çalıştırmak ve böylece onları yönetmek, kurmak, kaydetmek ve onarmak da mümkündür.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir