Donanım Tasarım Mühendisliği Nedir?
Donanım tasarım mühendisliği, yenilikçi elektronik ürünler yaratmak için teknik ve donanım yeteneklerini birleştiren tasarım disiplinlerinden biridir. Aynı zamanda elektronik cihazların oluşturulmasına yardımcı olan bir süreçtir. Bir donanım tasarım mühendisi, bilgisayarlar, cep telefonları, bileşenler gibi cihazların fiziksel tasarımlarını oluşturur. Donanım tasarım mühendisliği son derece teknik bir alan olduğundan, donanım tasarımcılarının elektronik ve üretim süreçleri hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olmaları gerekir.
Donanım Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yazılım tasarım mühendisliğinin aksine, donanım tasarım mühendisliği süreci, yazılım tasarım mühendisliği sürecinden farklıdır. Yazılım geliştirme süreci, fikirler üretmeyi, programlamayı, test etmeyi ve sistemlerde program tabanlı çözümlerin uygulanmasını içerir. Yazılım geliştirme ekibi ayrıca tüm proje faaliyetlerini baştan sona denetler. Ancak, bir donanım tasarım mühendisi projelerinin yazılım yönleriyle ilgilenmez, yalnızca projeleri için fiziksel tasarımlar oluşturmaya çalışırlar.
Donanım Tasarım Mühendisliği Ne İşe Yarar?
Donanım tasarım mühendisliği süreci, işlevsel bir son oluşturmak için iş gereksinimlerinden gelen girdileri içeren birçok aşamayı içerir. İşte bu aşamalardan bazıları: konsept oluşturma, devre modelleme, devre yerleşimi ve maske yapımı, bileşen seçimi ve parça üretimi, test ve paketleme. Donanım tasarım mühendisliği sürecinin her aşaması, işlevsel bir son ürün yaratmada yardım sağlar.
Her elektronik cihazın çalışması için karmaşık bir donanım bileşeni kombinasyonu gerekir. Bu nedenle, bir donanım tasarımcısının bir elektronik cihaz için herhangi bir fiziksel bileşen tasarlamadan önce elektronik ve üretim süreçlerini anlaması önemlidir. Bir donanım tasarımcısı, tüm modern elektroniklerde kullanıldıkları için yarı iletkenlerin nasıl çalıştığını tam olarak anlamalıdır. Bir donanım tasarımcısı, tasarımlarının bir son ürüne yerleştirildiğinde yapısal olarak sağlam olması gerektiğinden, mekanik ve yapı mühendisliği konusunda da bilgili olmalıdır.
Donanım Mühendisliğinin Çalışma Süreci
Donanım mühendisliği, donanım veya elektronik bileşenler inşa etme, tasarlama disiplinidir. Her bilgisayar sisteminin ve diğer birçok elektronik cihazın ayrılmaz bir parçası olan donanım mühendisliği, güvenilir, verimli ve kullanımı kolay sistemler oluşturmak için gereklidir. Ayrıca donanım mühendisleri, mevcut ve yeni uygulamalar için yeni donanımlar üretir. Esasen, teknolojinin gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptirler.
Donanım Mühendisliğinin Önemi
Donanım mühendisleri hem kişisel hem de resmi bilgisayar sistemleri oluşturmak için mikroişlemciler, giriş/çıkış aygıtları ve diğer bileşenlerle çalışır. Ayrıca donanımı kontrol etmek ve sistemin performansını analiz etmeye yardımcı olmak için yazılımlar tasarlarlar. Ayrıca, işlevsel bir sistem oluşturmak için donanımın yazılımla birlikte çalışmasını sağlamaktan da sorumludurlar. Ek olarak, donanım mühendisleri kendi alanlarındaki güvenlikle ilgili yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Bu nedenle, bunlar donanım mühendisliğinin referans kitaplarında ve genel bakış makalelerinde yaygın olarak tartışılan birçok önemli yönünden sadece birkaçıdır. Donanım mühendisliğini tartışırken, bu konular genellikle ilgili dört ana disipline atıfta bulunularak tartışılır: elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, elektronik mühendisliği ve yazılım mühendisliğidir. Ancak, aynı alanın parçası olmalarına rağmen, bu alt alanlar kapsam ve uygulama bakımından farklılık göstermektedir. Örneğin, elektronik mühendisleri öncelikle dijital cihazlar tasarlarken, makine mühendisleri tipik olarak motorlar tasarlar, ancak insan etkileşimi veya kontrolü için mekanik sistemler de tasarlayabilirler.
Donanım Mühendisleri Hangi Alanlarda Faaliyet Gösteriyor?
Bilgisayarlar, otomobil endüstrisi veya askeri tesisler (örneğin, savaş uçakları veya füze fırlatma kontrolleri) gibi diğer teknoloji sistemleriyle daha fazla bütünleşmiş hale geldiğinden, donanım mühendisliği alanı, özellikle otomotiv için gömülü sistem geliştirmeyi de içerecek şekilde genişledi. Bu tür geliştirme, mevcut veya yeni otomotiv veya askeri teçhizata dahil edilebilecek bilgisayar çipleri tasarlama etrafında döner. Bu çipler, tehlikeli görevleri gerçekleştirmeden önce araç hız sınırlarını görüntüleyebilir veya operatöre uyarı gönderebilir. Esasen, yeni araba modelleri teknolojik olarak daha gelişmiş hale geldikçe, bu araçlardaki bilgisayarlı sistemler, büyük ölçüde fazla mesai yapan donanım mühendisleri sayesinde oluyor.
Donanım mühendisliği, elektronik ve elektromekanik cihazların tasarımı, yapımı ve bakımı ile ilgilenen bir mühendislik alanıdır. Bir donanım mühendisi, yeni elektrik, mekanik ve optik donanım sistemleri tasarlar ve oluşturur. Donanım mühendisleri ayrıca mevcut donanım sistemlerini daha verimli hale getirmek veya yeni donanım sistemleri oluşturmak için değiştirir. Ayrıca, düzgün çalışmaları için mevcut donanım sistemlerini de korurlar. Donanım mühendisliği, herkes tarafından günlük olarak kullanılan yenilikçi ürünler yaratan, hızla gelişen bir alandır.
Bunları da okumalısınız
Sunucusuz Bilişim Nedir?
16 Haziran 2023
Uzak Masaüstü Bağlantısı Programları Nelerdir?
15 Haziran 2023
WPA Nasıl Çalışır?
16 Mayıs 2023