IDN Nedir?
IDN’ler, yani Uluslararası Alan Adları, yerel dilde de karakterler içerebilen alan adlarıdır. Şimdiye kadar internette kullanılan standart alan adları çok sınırlı bir karakter setinden oluşuyordu, a-z, A-Z, 0-9 ve ‘-‘.
IDN Standardı, bu kısıtlamaların kişinin kendi dilinde alan adlarını elde etmesinin önündeki büyük bir engel olması nedeniyle oluşturulmuştur.
IDN’ler Nasıl Çalışır?
IDN standardı, mevcut alan adı sistemini yeniden tasarlamayı değil, yalnızca genişletmeyi amaçlar. Aralarındaki alanları dönüştürmek için algoritmalar tanıtarak, yerel dilde Unicode karakterlerden oluşan bir alan adını, “PUNYCODE” olarak da bilinen standart ASCII karakterlerinden oluşan bir alan adına dönüştürmek veya bir IDN alanını ASCII’ye dönüştürmek mümkündür ( Punycode olarak verilir) Unicode karakterler kullanılarak. Örneğin IDN’yi destekleyen bir tarayıcıya turkishnamekayit.com yazdığınızda, tarayıcı o alan adının ASCII karakter versiyonunu IDN standardında belirtilen algoritmaları kullanarak ve DNS sorgusunda sorgulanan normal bir alan adını bulacaktır.
Bu nedenle örneğin turkishiskayit.com alan adı tescil edildiğinde, xn--trkeisimkayit-ijb74a.com punycode alan adı fiilen tescil edilmiştir. Bu alan adını barındıran sunucu ve DNS sunucusu da kendi yapılarına göre bu alan adını ‘xn--trkeisimtescil-ijb74a.com’ olarak saklar.
IDN Alt Yapısı ve İşleyişi
IDN standardı, mevcut bir alan adı sistemini genişletmeyi değil, genişletmeyi amaçlar. Etki alanlarını aralarında dönüştürmek için algoritmalar sunar. Standart tarafından sağlanan algoritmalar, Unicode karakterlerdeki bir alan adını yalnızca ASCII alan adına veya ASCII biçimindeki bir IDN’yi Unicode karakterlere dönüştürebilir. Bir kullanıcı tarayıcısına ‘yazzar.web.tr’ yazdığında, tarayıcı standartta belirtilen algoritmaları kullanarak ‘yazzar.web.tr’ alan adının ASCII karakter versiyonunu bulacaktır.ASCII versiyonu için IDN ve DNS sorguları normal bir alan adı olarak. IDN, mevcut yapının değişmemesi için dönüştürme işini istemciye (bu örnekte tarayıcıya) iletir. IDN kayıt işlemi sırasında kullanıcı istediği alan adını -tam olarak- alamaz! Sistem, kullanıcı adına IDN’nin ASCII sürümünü kaydeder. Kullanıcı ‘yazzar.web.tr’ye kaydolduğunda aslında ‘xn--alayan-vua36b.web.tr’ alan adını alır.
IDN’nin düzgün çalışması için istemcinin bunu desteklemesi gerekir (istemci, IDN’nin bir IDN olduğunu anlamalı ve girildiğinde onu ASCII’ye dönüştürebilmelidir). En popüler tarayıcılar artık IDN’ler için destek sağlıyor. Firefox ve IE7.0 tam desteğe sahipken, IE6.0 bir yama gerektiriyor. E-posta istemcisi henüz tam destek sağlamadığından, e-posta için bir IDN kullanılması önerilmez. Müşteri bir IDN’yi destekliyorsa, e-posta ve diğer etkinlikler için de kullanılabilirler.
NIC.TR’de IDN
Mevcut sistemde www.nic.tr üzerinden ‘çağlayan.web.tr’ veya ‘çiçek.web.tr’ gibi alan adları alınamamaktadır. Ancak, Aralık 2006 itibariyle IDN, ASCII karakter kümesine dahil olmayan çok daha geniş bir karakter kümesini destekler; Türkçe ‘ğ’, ‘ı’, ‘ü’, ‘ş’, ‘ö’, ‘ç’ harflerini içeren alan adları tahsis edilecektir. Zamanla diğer diller için de destek planlanmaktadır.
İnternet Değişim Noktasının Avantajları Nelerdir?
IDN ile gecikmenin en aza indirilmesini bekleyin. İster internet üzerinden verdiğimiz siparişler, ister gönderdiğimiz e-postalar olsun, günlük hayatımızda hepimizin ihtiyaç duyduğu her alanda hız, hizmet kalitesinin çok önemli bir kriteridir. Bu alışveriş noktaları ile veriler artık bir yerden diğerine hızlı bir yol izleyecek. Kısacası kullandığımız web sitelerine daha hızlı erişebileceğiz.
Güven
Pek çok kurum ve ülkenin saldırıya uğradığı bir dönemde, internet değişim noktaları gibi siber saldırıların DDos ile engellenebileceği ve engellenebileceği söylenebilir. DDoS saldırıları, bir bant genişliğine bant genişliğinin kaldırabileceğinden daha fazla istek yapıldığında meydana gelir. IDN, bu tür saldırıları önleyebilecek bir yapıya sahiptir. DDoS saldırıları, hantal trafikte gereksiz darboğazlar oluşturarak gerçek kullanıcıların servis sağlayıcılara hızlı bir şekilde ulaşmasını engeller. IDN tarafından servis sağlayıcılarla iletişime geçme zorunluluğu olmadığı için servis sağlayıcılarda trafik oluşmayacak ve herhangi bir saldırı durumunda kullanıcılar bu saldırıları hissetmeyecektir.
Maliyetlerin Azalması
Bu yapının en büyük avantajı maliyet düşürmedir. Mevcut durumda, bir kullanıcı tarafından internet üzerinden talep sağlanmakta, işlem birçok servis sağlayıcının ağına erişerek aldığı yanıt ile gerçekleşmektedir, bu yapı ile tarama yapmadan gerçekleşmesi oldukça ekonomiktir. herhangi bir şekilde ağ. Bu süreç, gelen istek bant genişliğinde trafiği gereksiz yere zorlamadan daha düşük maliyet ve daha kolay erişim ile tamamlanacaktır.
Bunları da okumalısınız
GRAV Nedir?
7 Nisan 2023
Apdex nedir? APDEX Skoru Nasıl Hesaplanır?
23 Şubat 2023