Monitör Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?

Monitör Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?

Yeni bir bilgisayar veya yeni bir monitör satın aldıysanız ve monitörde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, sorunun gerçekten olup olmadığını görmek için ölü pikselleri kontrol edebilirsiniz. 2021 yılındaki son ölü piksel kontrolünden kaynaklanan sorunlar çıktığında bilgisayarı veya monitörü satın aldığınız firmaya iade edebilir veya değiştirebilirsiniz.

Dizüstü bilgisayar ekranlarındaki, akıllı TV’lerdeki ve diğer ekranlardaki görüntüler binlerce küçük pikselden oluşur. Tek bir piksel çökmesinin görüntü üzerinde şu anda büyük bir olumsuz etkisi yok, ancak ölü piksel testinin bir sonucu olarak gözlemlenen çökme daha büyük sorunların habercisi olabilir.

Peki ölü piksel testi nasıl yapılıyor? Ölü piksel testi, her kullanıcının evde kendi imkanlarıyla kolaylıkla yapabileceği bir testtir. Ayrıca, bu sınava girmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Ölü pikselleri kontrol edebileceğiniz onlarca farklı web sitesi ve video var. Ekranında sorun olduğunu düşünen kullanıcılara kolaylıkla uygulanabilecek ölü piksel kontrolü nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve dikkat etmeniz gereken noktaları anlattık.

Monitör Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?

Ekranınızı iyice temizlediğinizden emin olun.

https://www.pikseltesti.com/ bağlantısından ölü piksel testi web sitesini açın.

F11tuşu ile testi tam ekran modunda gerçekleştirebilirsiniz.

Test tamamlanana kadar devam edin.

Test sonucunda ekranda ölü piksel görürseniz üretici ile iletişime geçebilirsiniz.

  1. Ekranınızı Tamamen Temizlediğinizden Emin Olun.

Bu nedenle, testi gerçekleştirmeden önce ekranı iyice temizlediğinizden emin olun. 

  1. Ölü Piksel Testi Web Sitesini Açın

Ölü piksel testi önceden hazırlanmış bir temel renk testi olduğundan konuyla ilgili çeşitli kaynaklarda testler bulabilirsiniz. Esasen aynı testi gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Web sitesini açtıktan sonra ölü pikselleri kontrol etmeye başlayın ve adım adım kılavuzu tamamlayın.

Dilerseniz ölü piksel test videosunu oynatabilirsiniz

YouTube ve benzeri birçok video platformunda ölü piksel test videoları bulabilirsiniz. Videoyu başlattığınızda, sırayla birkaç farklı ana renk göreceksiniz. Renkleri sırayla geçirin ve testi sonuna kadar uygulayın. Videoyu durdurduğunuzda oynatıcı da açılacağı için renk değişiklikleri olabilir. Bu nedenle testi durdurmadan veya geri sarmadan tamamlayın.

  1. Testi Tam Ekranda Çalıştırmak İçin F11 ‘e Basın

Bu testi bir web sayfasında çalıştırıyorsanız, testin ekrandaki tüm pikselleri kapsadığından emin olmak için F11 tuşuna basın. Test bittikten sonra tekrar F11 tuşuna basarak tam ekran modundan çıkabilirsiniz.

  1. Bu renkler test edilene kadar devam edin

Bu nedenle ölü pikselleri incelerken bu ana renkleri göreceksiniz. Daha net bir resim için ekran parlaklığını artırabilirsiniz.

  1. Test Sonucunda Ekranda Ölü Piksel Bulursanız Üretici Firma İle İletişime Geçebilirsiniz

Ölü piksel testi sırasında ekrana yakından bakın. Alışılmadık bir siyah, beyaz veya başka bir renk görürseniz, bu noktanın ölü piksel olduğu anlamına gelir. Emin olmak için farklı kaynaklardan da kontrol edebilirsiniz. Emin olduktan sonra üretici ile iletişime geçerek iade talebinde bulunabilirsiniz.

Monitörde Ölü Piksel Neden Oluşur?

Dizüstü bilgisayarların, akıllı TV’lerin ve diğer ekranların ekranlarındaki ölü piksellerin en yaygın nedeni bir fabrika hatasıdır. Yani cihazın üretim sürecindeki arıza veya ihmal nedeniyle ekranda ölü pikseller görünebilir. Ekranda ölü piksel oluşumuna yol açan bir diğer sebep ise çarpışma, düşme gibi kullanıcı kaynaklı kazalardır. Cihaz, böyle bir kaza sonucu çarpma nedeniyle ölü piksel sorunlarına neden olabilir. Böyle bir durumda bile cihazda birkaç değil geniş bir alana yayılmış ölü pikseller görülebiliyor.

Ölü piksel sorununu çözdüğünü iddia eden çeşitli yazılımlar görebilirsiniz, ancak bu tamamen teknik bir sorun olduğundan, yalnızca ekranın bir kısmı veya tam bir ekran seti ile çözülebilir. Ölü pikseller üretim hatasından kaynaklanıyorsa ürünü iade edebilir veya değiştirebilirsiniz. Bu bir kullanıcı hatası sorunuysa, bir çözüm için ödeme yapmanız gerekebilir.

Bilgisayarınızın ekranında, mobil cihazınızda veya akıllı TV’nizde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, ölü piksel testi ile görüntüyü bozacak ölü piksel olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Üretici hatası nedeniyle ölü piksele sahip cihazları iade edebilir veya değiştirme talebinde bulunabilirsiniz.

Monitör Ölü Piksel Tamir Edilebilir Mi?

Ölü piksel sorunu, monitör satın alırken veya kullanıma bağlı olarak zamanla karşılaşabileceğiniz bir sorundur. Üreticiler genellikle belirli sayıda ölü pikseli garanti eder. Ölü pikseller beyaz veya siyah olabilir. Ölü pikseller, üretici veya kullanım nedeniyle onarılamaz. Öldüğünü düşündüğünüz pikselin ölü olup olmadığını kontrol edin. Piksel siyah dışında bir renk gösteriyorsa veya arka plana bağlı olarak renk değiştiriyorsa, muhtemelen sıkışmıştır. Hasarlı veya ölü pikseller onarılamaz, ancak sıkışmış pikseller onarılabilir. Sıkışmış bir piksel, ekran kapatıldığında kendini düzeltebilir. Günler, aylar veya yıllar alabilir. Pixel yakın zamanda takılmışsa ekranın fişini çekin ve 24 saat boyunca kapalı bırakın. Mükemmel bir düzeltme olmasa da ekrana daha fazla zarar gelmesini önleyebilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir