Yapısal Veri Türleri Nelerdir?
Yapılandırılmış veriler, web sitesi içeriğini Google tarafından daha kolay bulunacak şekilde dönüştüren bir yapı türüdür. Google veya Yandex gibi arama motorlarının arama yaptıklarında aranan terimi bulmasını kolaylaştıran kodun adıdır. Bir arama motoru tarafından aranan kelimeler, arama motoru tarafından tanımlanır ve sonuçlar görüntülenir. Bu şekilde görüntülemeye Rich- Snippet denir. Yapısal veri türleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle e-ticaret siteleri için hayati öneme sahip kavramlar arasında yer alıyor.
Breadcrumb
Site navigasyonunda kullanılan Breadcrumb yapısını arama sonuçlarında görüntülemek için kullanılır. Breadcrumb alanı ayrıca ziyaretçileri arama sonuçlarına yönlendirir. Sayfalarınızda kullandığınız Breadcrumb (diğer adıyla kırıntılar), arama motorlarına tanıtmanız için ihtiyaç duyduğunuz temel yapılandırılmış veri kodlarıdır. Sitenizde “Ana Sayfa> Kategoriler > Sayfalar” gibi bir hiyerarşi görüntüleyen Breadcrumb (kırıntılar) kullanıyorsanız, Schema .org’da da kullanabileceğiniz ve uygulayabileceğiniz “Breadcrumb List” adlı yapılandırılmış bir veri kodu kullanmanız gerekecektir.
Video Schema
Video içeren sayfaların arama sonuçlarının en üstünde görünmesini sağlar. Video içerikli web siteleri ve Youtube sayfaları bu şemadan yararlanabilir.
Software App
Video içeren sayfaların arama sonuçlarının en üstünde görünmesini sağlar. Video içerikli web siteleri ve Youtube sayfaları bu şemadan yararlanabilir.
Products
Ürün etiketleri, SERP’lerde e-ticaret sitelerinde satılan ürünlerin özelliklerini ve fiyatlarını gösterir. Fiyatın görüntülenmesi için “teklif” etiketi eklenmelidir. Aynı anda başvurmak için bir ad, fiyat ve para birimi eklenmelidir.
Bir e-ticaret siteniz varsa ve ürünlerinizi listelemek istiyorsanız, ürün yapılandırılmış veri işaretlemesini kullanmanız gerekecektir. Ürününüzün fiyat bilgisi, indirim/etkinlik bilgisi, stok durumu, ürün görseli, ürün adı, ürün markası, ürün incelemesi, fiyat para birimi ve benzeri detayları arama motorlarına raporlamak için ürün yapısı veri etiketlerini kullanabilirsiniz. Bu şekilde, arama sonuçlarında ürününüzle ilgili bazı bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Rating
Derecelendirme şeması öncelikle e-ticaret siteleri, restoran, otel gibi yerel iş siteleri için de kullanılabilir. 1 ila 5 yıldız gibi sayısal bir derecelendirmedir. AggregateRating tablosu, bir öğenin birden çok derecelendirmeye veya incelemeye dayalı ortalama puanını hesaplamak için kullanılabilir. Google, 1’in en kötü ve 5’in en iyi olduğu 5 puanlık bir ölçek kullandığınızı varsayar. Bu etiketler, SERP’lerde yıldız derecelendirmeleri ve zengin snippet’ler oluşturmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra farklı değerlere sahip derecelendirme sistemleri oluşturulabilir.
FAQ
Son zamanlarda sıkça kullanılan ve sesli arama için önerilen bir veri etiketi olan FAQ (Sık Sorulan Sorular) ile sayfanızda kullandığınız sık sorulan sorular bölümünü arama motorlarına tanıtabilirsiniz. Bu şekilde, organik sonuç sayfalarınızda tıklamayı teşvik eden görünümler elde edebilir ve organik trafiğinizi artırabilirsiniz.
HOW TO
Bir içerik parçası içinde bir şeyin nasıl yapılacağını detaylandırıyorsanız, Nasıl Yapılır veri işaretlemesi tam size göre. Konuyu arama motorlarına tanıtabilir ve arama sonuçları sayfasında çarpıcı bir görünümle kullanıcılarla tanışabilirsiniz. Organik trafiği artırmak ve sesli aramaya hazırlanmak için Nasıl Yapılır yapılandırılmış veri işaretlemesi önerilir.
Logo
Öncelikle logonuzu arama motorlarına tanıtmak için kullanacağınız logo veri işaretlemesi marka bilinirliğiniz için çok önemlidir. Google’ın Google arama sonuçlarında ve bilgi kutularında kuruluşunuz için görselleri kullanabilmesi için logonuzu tanıtması markanız için harikadır.
Event
Bir veya birden fazla sayfada bir olay hakkında bilgi verirseniz, olay adı verilen veri etiketleri yardımıyla olayla ilgili birçok detayı arama motorlarına anlatabilirsiniz. Bu sayede etkinliğinizin adını, yerini, saatini, detaylarını ve daha birçok bilgiyi arama motorlarına bildirebilirsiniz. Kullanacağınız olay veri etiketleme ile arama sonuçları sayfalarında göze çarpan bir görünüm elde edebilir, kullanıcıları tıklamaya teşvik edebilir ve sesli aramalardan trafik çekebilirsiniz.
Bunları da okumalısınız
Google Yapay Zeka Güncellemeleri Nelerdir?
28 Mart 2023
Ortadaki Adam (MitM) Saldırısı Nedir?
29 Temmuz 2022
Google Ads Kullanmanın En Büyük 7 Faydası
16 Temmuz 2022