Centos 7 Uzak Masaüstü Bağlantı Kurulumu Nasıl Yapılır?

Centos 7 Uzak Masaüstü Bağlantı Kurulumu Nasıl Yapılır?

Xrdp, uzak masaüstlerini Windows makinenizden Linux Centos sunucunuza bağlamanıza izin veren ücretsiz bir uzak masaüstü sunucusudur. rdesktop, freerdp ve uzak masaüstü istemcilerinden gelen bağlantıları kabul eder. Bu makale, CentOS 7’de xrdp sunucusunu kurmanıza yardımcı olacaktır.

Sunucunuza putty benzeri bir ssh programı ile sunucunuza giriş yapın.

Öncelikle Gnome Gui kurmalısınız:

#yum grup kurulumu “GNOME Desktop” “Graphical Administration Tools”

Grafik ekranı başlangıç için standart hale getirin:

# ln -sf /lib/systemd/system/runlevel5.target /etc/systemd/system/default.target

# reboot

Epel deposunu kurun:

rpm -Uvh https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-7.noarch.rpm

nux deposunu ekleyin:

rpm -Uvh http://li.nux.ro/download/nux/dextop/el7/x86_64/nux-dextop-release-0-1.el7.nux.noarch.rpm

Centos 7 için Xrdp kurun:

yum -y install xrdp tigervnc-server

Başlangıça xrdp i ekleyin:

systemctl start xrdp.service

systemctl enable xrdp.service

Güvenlik duvarı yapılandırmasıyla kurulumu tamamlayın

firewall-cmd –permanent –zone=public –add-port=3389/tcp

firewall-cmd –reload

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra Windows makinenizdeki Remote Desktop programını kullanarak Linux sunucunuza bağlanıp Gnome kullanıcı arayüzünü kullanabilirsiniz. Firefox ve varsayılan uygulama bir GUI ile birlikte gelir. Burada, Uygulama Yöneticisinden ihtiyacınız olan diğer Linux uygulamalarını yükleyebilirsiniz.

 CentOS Nedir?

CentOS, Red Hat tarafından dağıtılan bir işletim sistemidir. Linux işletim sistemi dağıtımlarıyla uyumlu olan CentOS, bağımsız bir yazılım geliştiricisi tarafından geliştirilmiştir. CentOS, The Community ENTERprise İşletim Sisteminin kısaltmasıdır. Red Hat’ten bu Linux dağıtımının çıkış tarihi 14 Mayıs 2004’tür.

CentOS işletim sistemi için donanım gereksinimleri, Red Hat Enterprise Linux için olanlara benzer. Bunun nedeni, CentOS dağıtımının Linux’a bağlı olmasıdır. Bu işletim sistemi Intel x88 (32-bit), Intel Itanium, Advanced Micro Devices AMD64, Intel EM64T (64-bit), PowePC 32 (Apple) ve IBM ana bilgisayarları ile tam uyumludur. 

CentOS Özellikleri Nelerdir?

Kurumsal sınıf işletim sistemlerinden biri olan CentOS, en iyi Linux dağıtımlarından biri üzerinde yazılım geliştirme fırsatı sunuyor. Bu işletim sistemi, özelleştirilebilir, istikrarlı ve güvenli bir kullanıcı deneyimi vaat ediyor ve kurumsal düzeyde birçok güvenlik güncellemesi içeriyor. Tüm bu özellikler, CentOS’u web sunucusu kullanıcıları için en güvenilir seçim haline getirir.

 CentOS’un en önemli özelliklerinden biri diğer Linux dağıtımlarına göre daha kararlı kullanım sağlamasıdır. Bu kararlı kullanımın ana nedeni, işletim sistemi paketlerinin nadiren güncellenmesidir. CentOS kullanırken belirli bir yazılımı güncellemek istiyorsanız, manuel olarak güncellemeniz gerekecektir. CentOS’un kararlı kullanımı, web sunucusu performansı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.

Bir işletmeniz varsa veya bir işletme yürütüyorsanız, CentOS işletmelerinizi yönetmek için mükemmel bir seçimdir. Web sunucuları için sağladığı yüksek performans ve güvenlik sayesinde işletme ihtiyaçlarına en iyi çözümleri sunan bu işletim sistemi, daha düşük güncelleme oranı sayesinde hatalı güncelleme ve sürüm düşürme gibi sorunlardan aridir.

CentOS Kurulumu Nasıl Yapılır?

CentOS’u sunucunuza kurmadan önce öncelikle sunucunuzun işlemci mimarisine uygun sürümü belirlemelisiniz. Bir kez kurduktan sonra, en uygun CentOS sürümünü işletim sisteminin web sitesinden indirebilirsiniz. İndirilen ISO dosyasını bir DVD’ye yazarak ve sunucudan önyükleyerek kuruluma başlayabilirsiniz. CentOS’u kurmak çok kolaydır ve gerekli adımları izlediğinizde çözüm odaklıdır.

ISO imaj dosyasını DVD’ye yazdırdıktan ve sistemi DVD’den başlattıktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek kurulumu kolayca tamamlayabilirsiniz. Bu aşamada teknik özelliklerin yansımasını kullanıcılara hissettirmeyi başaran CentOS, kurulum süreci ile en güvenli Linux dağıtımlarından biri olarak dikkat çekiyor. Ayrıca CentOS kurulumlarında çok işlevseldir ve tamamen kullanıcı dostu bir yaklaşım benimser.

  • CentOS kurulum medyası seçenekleri görüntülenir. Mevcut bir sistemi kurma veya yükseltme seçeneğini seçin. İkinci adımda, kurulum medyasında bir sorun olup olmadığını kontrol etmeniz istenecektir. Bir sonraki ekrana geçebilir veya ISO dosyasını kontrol edebilirsiniz.
  • Bu adımdan sonra CentOS kurulum ekranını göreceksiniz. Sonraki adıma geçmek için İleri düğmesine tıklayın. Dil bölümünde, işletim sistemini kurmak istediğiniz dili seçin ve bir sonraki adımı görmek için tekrar İleri\’ye tıklayın.
  • Görünen ekranda klavye grubunuzu seçmek için ek bir seçenek girin. Seçtiğiniz dil Türkçe ise klavyeden Türkçe seçeneğini seçiniz. Bu adımdan sonra, işletim sisteminin kurulacağı bir seçim göreceksiniz.
  • Disk seçim menüsünden kurmak istediğiniz disk tipini seçin ve devam edin.
  • Uyarı ekranında Evet seçeneğini işaretleyerek kuruluma devam edebilirsiniz. Bu noktada, ana bilgisayar adını girmeniz istenecektir. Bir sonraki ekranda, ağ ayarlarını yapılandırmanız gerekir. Ardından bir saat dilimi seçin ve bir kök şifresi belirleyin.
  • Root şifresini belirledikten sonra aynı şifreyi aşağıdaki alana da girmelisiniz. Gelen ekrandaki seçenekleri onaylayarak kuruluma dilediğiniz gibi devam edin.
  • Sonraki ekran sunucu seçeneklerini gösterir. Burada bir web sunucusu seçeneği veya başka bir sunucu seçebilirsiniz. Yüklemek istediğiniz uygulamayı seçin ve kurulumu başlatın. Kurulum tamamlandıktan sonra, bir şey daha yapmanız gerekir.
  • CentOS kurulumu tamamlandıktan sonra sisteminizi yeniden başlatmanız gerekecektir. Sistem yeniden başlatıldığında, CentOS oturum açma ekranını göreceksiniz. Bu aşamadan sonra Linux dağıtımlarından biri olan bu işletim sistemini kullanmak için kullanıcı adınızı girmeniz yeterlidir.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir