Siber Güvenlik Uzmanları Nerede Çalışır?
Siber kelime olarak dilimize İngilizceden geçmiştir. İngilizce ‘’cyber’’ kelimesinden uyarlanarak dilimize gelmiştir. Siber kelimesi bilişim sistemine ait bir kelime bütünüdür. Siber güvenlik uzmanlarına günümüzde yoğun düzeyde ihtiyaç gösteriliyor. Günümüzün ve geleceğin mesleği olarak tanınan siber güvenlik uzmanları internet dünyasında veri güvenliğini sağlamakla yükümlü kişilerdir.
Büyük işletmeler, şirketler ve firmalar mutlaka internet ortamlarındaki veri güvenliklerini sağlayabilmek için siber güvenlik uzmanlarıyla çalışmayı tercih ederler. Özellik son zamanlarda artan siber saldırılar, veri hırsızlıkları, işletmeleri oldukça zora sokmuş durumdadır. Dolayısıyla bu tarz saldırılardan korunmak için işletme sahipleri siber güvenlik uzmanlarıyla çalışmaya özen göstermektedir. Siber güvenlik uzmanları hizmet verdikleri şirketlerin ve firmaların bilgi güvenliğini korumakla yükümlüdür. Aynı zamanda veri bütünlüğünü sağlamakla mükelleftirler.
Siber Güvenlik Uzmanının Görevleri Nedir?
Siber güvenlik uzmanlarının birçok görevi bulunuyor. Bu görevler şu şekildedir;
- Yeni algoritmalar geliştirme.
- Algoritmaları çözümleme.
- C devletinin özel bilgilerini koruma ve muhafaza etme.
- Olası siber saldırılara karşı oluşacak kaybı minimum seviyeye indirme.
- Siber saldırılardan korunmak için yeni yazılımlar geliştirme ve sektöre sürme.
- Bilgi tabanını koruma.
- Veri tabanı bütünlüğünü sağlama.
- Korunan sisteminin açıklarını kapatma ve geliştirme.
Siber güvenlik uzmanlarının görevleri yukarıdaki gibidir. Bu meslek grubunda hizmet veren kişilerin çalıştıkları kurumların bilgi güvenliğini sağlamakla görevlidir. Ayrıca çalıştıkları kurumların bilgi açıklarını gidermekle de görevlidir.
Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunuyor?
Siber güvenlik uzmanı olmak isteyen kişiler üniversitelerin çeşitli bölümlerinden eğitim alabilirler. Fakat günümüzde siber güvenlik uzmanı olmak için herhangi bir üniversite mezunu olmaya ihtiyaç yoktur. Önemli olan işin teknik eğitimini almak ve kavramaktır. Dolayısıyla yazılım alanında kendinizi geliştirmeye özen gösterin. Siber güvenlik uzmanı olacak kişinin yazılım bilgisini kuvvetli olmalıdır. Özellikle Linux komutlarını etkili bir şekilde bilmeli ve kullanabilmelidir. Aynı zamanda ‘’Python’’ programlama dillerini de etkili bir şekilde kullanabilmelidir.
İşletim sistemlerinin mantığını kavramakta siber güvenlik uzmanı olma yolunda oldukça önemli bir süreci teşkil ediyor. Günümüzde birçok özel kurs bulunuyor, siber güvenlik alanında eğitim veren. Bu kurslara katılarak siber güvenlik alanında kendinizi geliştirebilir ve sertifikalar elde edebilirsiniz. Alacağınız sertifikalar iş başvurunuzda CV dosyanızı güçlendirir. Dolayısıyla oldukça önemli bir süreç teşkil ediyor. Mesleğe dair sistematik bilgileri kavradıktan sonra kendinizi daha etkili bir şekilde geliştirebilirsiniz. Siber güvenlik uzmanlığı sabır gerektiren bir iştir dolayısıyla oldukça stresli bir iş sürecini teşkil ediyor.
Siber güvenlik uzmanı olmak isteyen kişiler stres yönetimi alanında da eğitimler almalıdır.
Siber Güvenlik Uzmanları Nerelerde Çalışıyor?
Çağımızın mesleği olarak nitelendirilen siber güvenlik uzmanları birçok alanda aktif olarak çalışıyorlar. Siber güvenlik uzmanı olarak mesleki yeterliliğe sahip olan kişiler birçok şirkette kolaylıkla iş bulabiliyor. Mobil güvenlik başta olmak üzere ağ güvenliği, program güvenliği, uygulama güvenliği alanında da kişiler çalışabiliyor. Bunun yanında kişiler sosyal saldırı uzmanlığı alanında da faaliyet gösterebiliyor.
Siber güvenlik uzmanlarının iş sahaları oldukça geniştir. Günümüzde birçok şirket ve işletme siber güvenlik uzmanı arıyor. Gelişen teknolojiyle beraber siber güvenlik uzmanlarına olan ilgi ve talep her geçen gün daha fazla artıyor. Dolayısıyla bu alanda yetkin personeller aranıyor. Siber güvenlik uzmanlarının maaşları da oldukça yüksek seviyelerdedir.
Kişiler sektörde gelişim ve tecrübe kaydettikten sonra maaşları daha yüksek seviyelere çıkabiliyor. Aynı zamanda günümüzde siber güvenlik uzmanları devlet kurumlarında da iş sahibi olabiliyorlar. Devler kurumlarında iş sahibi olan kişiler uzun yıllar isteğe bağlı olarak devlet sektöründe çalışabiliyor.
Bunları da okumalısınız
GRAV Nedir?
7 Nisan 2023
Apdex nedir? APDEX Skoru Nasıl Hesaplanır?
23 Şubat 2023