Forensics Nedir?
Forensics diğer bir adıyla adli bilişim suçu demektir. Mahkemeye intikal eden bütün gerekli cihazların incelemeye alınması ve incelemelerin yapıldığı bilim dalına Forensics denir. Forensics kelimesi dilimize İngilizceden geçmiştir. Ancak ülkemizde Forensics kelimesinin kullanımı yerine adli bilişim suçu kelimesi kullanılması daha uygun bulunmuştur. Ülkemizde çok fazla bilinmese de teknolojik gelişmelerin hızla yaygınlaşmasıyla beraber adli bilişim suçu kelimesi daha fazla duyulmaya başlamıştır.
Forensics mesleğinin popülerliği her geçen gün artıyor. Bu mesleğin ilerleyen yıllarda daha fazla değer göreceği tahmin ediliyor. Özellikle siber korsancılık saldırılarının yaygınlaşmasından ötürü bu alana olan talepte artış gösteriyor. Adli bilişim suçu uzmanları birçok alanda aktif düzeyde rol oynayan profesyonel kişilerdir.
Forensics Hangi Alanlarda Aktif Olarak Kullanılıyor?
Forensics uzmanlarına günümüzde birçok alanda aktif bir şekilde ihtiyaç duyuluyor. Adli bilişim günümüzde her alanda kullanılıyor. Var olan firmalar günümüzde bu alanda farklı çalışmalar gerçekleştiriyor. En çok yapılan çalışmalar şu şekilde sıralanabilir;
- Görüntüleri inceleme ve analizini gerçekleştirme.
- Veri güvenliği.
- Ses sorunları çözümü ve analizi.
- Bilgi kurtarma.
- Adli bilişim hizmeti
- Web ortamında prestij koruma.
- Güvenlikli bir şekilde bilgilerin silinmesi ve imha edilmesi.
- Penetrasyon testlerinin gerçekleştirilmesi.
Yukarıdaki alanlarda Forensics birçok şekilde kullanılıyor. Adli bilişim uzmanlarına gelecek yıllarda daha fazla ihtiyaç duyulması bekleniyor. Böylelikle mesleğin popülerliği gelecek yıllarda daha fazla artacaktır.
Forensics Süreci Nasıl Oluşuyor?
Forensics süreci dört aşamadan oluşuyor. Bu aşamalar şu şekilde gerçekleşiyor;
- Olay yeri inceleme süreci
- Adli kopyalarının analizi ve incelenmesi
- Analiz işlemi ve inceleme aşamaları
- Rapor oluşturma.
Bu dört aşama gerçekleştikten sonra bilirkişi tarafından incelemeler yapılır. Yapılan incelemeler sonrasında rapor oluşturulur. Aynı zamanda incelemeler sırasında birçok cihaz delil olarak incelenebilir.
Forensics İncelemelerinde Hangi Cihazlar Delil Olarak Değerlendirilir?
Forensics incelemeleri sırasında birçok cihaz delil olarak değerlendirilir. Özellikle birtakım cihazlar incelemeye alınarak delil sayılır. İnceleme altına alınan cihazlar olay bitene kadar delil olarak gözetim altında tutulabiliyor. Bu cihazların listesi şu şekildedir;
- SD Kartlar
- Hard-disk
- PC sistemleri
- Yazıcı aygıtları
- Fotokopi cihazları
- İnternet tarayıcıları
- Dijital saatler ve dijital kameralar
- Çağrı sistemi cihazları
Yukarıdaki listelenen cihazların hepsi delil olarak sayılır. Bu sebepten ötürü yukarıdaki cihazlara inceleme bitene kadar el konulabiliyor.
Forensics Suçları Nelerdir?
Forensics suçları birçok alandan oluşur. Forensics suçları denilince karşımıza geniş kapsamlı bir inceleme alanı çıkıyor. Bu suçların listesi şu şekilde sıralanabilir;
- Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen hakaret
- Sosyal medya üzerinden yapılan taciz
- Siber korsancılık
- Kredi kartı dolandırıcılığı
- Görüntü çalınması
- Kişilerin fotoğrafların farklı ortamlarda izinsiz olarak kullanılması
- Mahrem görüntüler
- Haber alımını engelleme
Bu suçlar Forensics suçları kapsamında değerlendirilir. Dolayısıyla bu suçların tespiti Forensics uzmanları gerçekleştirir. Forensics uzmanları kapsamlı bir araştırmanın içerisine girerek suçların tespitini gerçekleştirirler. Bu süreçte yazılı ve görsel deliller belirlenerek bilirkişiye sunulur. Bilirkişi raporu inceledikten sonra kendisi de bir rapor oluşturarak mahkemeye sunar. Mahkeme raporu inceleyerek bir sonuca bağlar.
Forensics uzmanları günümüzde birçok suçun ispatında doğrudan rol oynayan uzman kişilerdir. Günümüzde birçok kamu kuruluşunda aktif olarak çalışıyorlar. Ayrıca özel işletmelerde de kendilerine iş bulabiliyorlar. Forensics uzmanlığı her geçen gün daha fazla ilgi gören meslek türleri arasında yer alıyor. Gelecek 5 yıllık zaman dilimi içerisinde bu mesleğe olan ilginin daha fazla artması bekleniyor.
Böylelikle mesleğin ilerleyen yıllarda popülerliğini artırarak daha fazla iş alanına yayılması bekleniyor. Avrupa’da çok fazla ilgi gören adli bilişim uzmanlığı mesleği günümüz Türkiye’sinde şu anda çok fazla popüler değildir.
Bunları da okumalısınız
GRAV Nedir?
7 Nisan 2023
Apdex nedir? APDEX Skoru Nasıl Hesaplanır?
23 Şubat 2023