Hypervisor Nedir?
Teknolojinin gelişmesine paralel olarak SEO alanında ve yazılım sektöründeki terimlerin kullanım sayısı ciddi oranda artış göstermiştir. Hypervisor sanal makine ile fiziksel makinenin ara kısmında görev yapan bir yazılım sistemidir. Aynı zamanda bir sanallaştırma teknolojisinin bileşeni olarak da sektörde bilinir. Hypervisor yazılım sistemi kullanılarak günümüzde pek çok sanallaştırma çözümleri geliştirilmiştir. Böylelikle yazılım sisteminin işlevselliği sanal dünyada oldukça işlevsel duruma gelmiştir.
Hypervisor sistemiyle Windows üzerinde sanal makinelerin çalıştırılmasına izin verilen birçok program geliştirilmiş durumdadır. Bu sistem sanal makinelerin oluşturulmasını ve çalıştırılmasını sağlayan en aktif sistemlerin başında geliyor. Herhangi bir HİPER yöneticisi ana bilgisayarın işleme ve bellek gibi kaynakların sanal özelliklerde paylaşılmasını sağlar. Böylelikle VM sisteminin desteklenmesine izin verir. İşletim sistemlerinde sanal makinelerin kullanımıyla beraber temeldeki donanımlardan bağımsız olarak çalışılmaya izin veriliyor. Hypervisor bellek ve depolama gibi kaynakların paylaşımını gerçekleştirir.
Bunun yanında sanal bilgi işlem işlevinde de aktif bir şekilde görev alır. Bir tek serverın üzerinde Hypervisor sayesinde birden çok işletim sistemi çalıştırılabilir. Böylelikle çok fonksiyonlu özelliklere sahip bir sistem olarak bilinir. Ayrıca geniş kapsamlı alanda hizmet veren bir sistemdir. Bütün sanal makinelerin kendi işletim sistemleri vardır. Aynı zamanda hepsi kendi işletim sisteminde çalışıyor. Kullanılabilir düzeyde sanal makinelerin sayıları ana makinelere bağlı durumdadır. CPU başta olmak üzere RAM ile sabit disk gibi fiziksel sistem özellikli kaynakların sanal makineye uygun bir şekilde bağlanmasını sağlar.
Böylelikle bu işlem sayesinde sanal makinelerin birbirlerinin işlemlerine karışılması engellenir.
Hypervisor Türleri Nelerdir
Hypervisor tür olarak 2’ye ayrılıyor. Hem donanım hem de yazılım üzerinde ayrıca işletim sistemi üzerinde de çalışabilen bir sistemdir. Hypervisor türleri şu şekildedir.
Hypervisor 1 Nedir, Ne İşe Yarar?
Hypervisor 1 doğrudan donanım üzerine kurulumu gerçekleşir. Donanım üzerinde çalışır. Ayrıca sanal makinelerinin tamamını kendi üzerinde barındırır. Fiziksel bir sunucu üzerine kurularak maliyetleri en az seviyeye indirir. Fiziksel bir server üzerinde çalışmalarını sürdüren Hypervisor yazılımı birçok sayıda Microsoft Sunucu işletim sistemini kurabiliyor. Ayrıca kurumuş olduğu sunucu sistemlerinin hepsini yönetebiliyor.
Hypervisor 1 günümüzde ‘’NATİVE’’ ve ‘’BARE METAL’’ olarak da isimlendirilir. Dolayısıyla sonuç olarak incelendiğinde Hypervisor 1fiziksel serverlardan daha fazla faydalanıyor. Hypervisor 1 yazılımı kullanan sanallaştırma uygulamaları şu şekildedir;
- Microsoft HYPER-V
- CİTRİX XEN Server
- ORACLE VM Server FOR x86
- VMWARE ESX
- ORACLE VM Server FOR SPARC
Şeklindedir.
Hypervisor 2 Nedir, Ne İşe Yarar?
Hypervisor 2 işletim sistemlerinin üzerine diğer uygulamaların kurulduğu gibi kuruluyor. Hypervisor 2 aynı zamanda ‘’ HOSTED HYPERVİSORS’’ olarak isimlendirilir. Hypervisor 2 yazılım sistemini kullanan sanallaştırma programları oldukça fazla çeşitten oluşuyor. Bu sanallaştırma programları şu şekildedir;
- VMWARE Player
- VMWARE Workstation
- VMMARE Fusion
- ORACLE VM VirtualBOX
- PARALLELS Desktop
Şeklindedir. Yukarıdaki sanallaştırma programları günümüzde en çok kullanılan en aktif sanallaştırma programları olarak biliniyor. Ayrıca kurulum işlemleri çok basittir. Eğer ki siz de güçlü bir sunucu ağına sahipseniz Microsoft tarafından geliştirilen sanallaştırma araçlarından birisini kullanabilirsiniz. Microsoft tarafından geliştirilen sanallaştırma araçları günümüzün en modern, en gelişmiş yazılımları arasında yer alıyor. Ayrıca kullanımı son derece basit, kurulum aşaması da oldukça kolaydır.
Ancak güçlü bir sunucuya sahip değilseniz alternatifleri yönelmenizde fayda vardır. Güçlü olmayan sunucunuzda Microsoft tarafından geliştirilen sanallaştırma uygulamasını kullanırsanız birçok hatayla karşılaşabilirsiniz. Bu tarz problemlerle karşılaşmak istemiyorsanız mutlaka sunucunuza en uygun sanallaştırma aracını tercih etmeniz oldukça önemlidir. Böylelikle sunucunuza uyumlu bir sanallaştırma aracıyla maksimum verimlilik el edebilirsiniz!
Bunları da okumalısınız
GRAV Nedir?
7 Nisan 2023
Apdex nedir? APDEX Skoru Nasıl Hesaplanır?
23 Şubat 2023