Herkesin Bilmesi Gereken Linux Komutları
Linux 1991 yılında piyasaya sürülen açık kaynaklı yapısıyla ön plana çıkan bir işletim sistemidir. Piyasaya çıktığı ilk günden bu yana popülerliği her zaman artmıştır. Linux işletim sistemini istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Ayrıca yeniden dağıtabilme imkanınızda bulunmaktadır. Linux kullanmak istiyorsanız, öncelikle temel komutları öğrenmeniz gerekiyor. Bu komutlar şunlardır
Linux CD Komutu
Linux dosya sistemlerine göz atmak için ‘’CD’’ komutunu kullanmanız gerekmektedir. Bulunmuş olduğunuz mevcut konumun ismi gerektirir. Mesela Home- Kullanıcı-Belgelerim konumundasınız. Belgelerim konumunun alt konumu olan fotoğraflar klasörüne gitmek istiyorsunuz. Bu işlemi gerçekleştirmek için ‘’CD’’ komutuna ihtiyacınız bulunmaktadır. Hızlı bir şekilde komut değişikliği yapmak istiyorsanız, cd: cd, cd- komutlarını kullanmanız gerekmektedir.
Cd iki nokta komutu bir üst konuma gitmenizi sağlar. Cd doğrudan komutu ise, ana klasöre gitmenizi sağlamaktadır. Cd- tireli komut ise bir önceki konuma gitmenizi sağlamaktadır.
Linux PWD Komutu
Bu komut hangi dosyada olduğunuzu bulmak için kullanılmaktadır. Böylelikle PWD komutu size kesin bir bilgi verecektir. PWD komutu genel olarak işaretiyle başlamaktadır. Docements kullanıcı adı örnek PWD komutudur.
Linux İş Komutu
İş komutları bir dosyanın içeriğini görebilmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu komut sayesinde mevcut dosyanızın içeriğini kolaylıkla görüntüleyebileceksiniz.
Linux CAT Komutu
Linux işletim sisteminde en çok kullanılan komutlardan birisi de CAT komutu olmaktadır. Normal düzeydeki bir dizinin içerisini görmek amacıyla kullanılmaktadır. Komutu çalıştırmak için ilk öncelikle yapmanız gereken CAT uzantısını girmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise uzantıyı girmeniz gerekmektedir. Örnek: CAT dosya.txt
Linux CP Komutu
CP komutu mevcut dosyaların kopyalamasını sağlamaktadır.
Linux MV Komutu
MV komutu dosyaların taşınma işleminden sorumlu olan komuttur. Bu komutu kullanarak her türlü dosyayı istediğiniz konuma taşıyabilirsiniz. Ayrıca dosyalarınızı yeniden adlandırmak için de MV komutu kullanılmaktadır. MV komutu CP komutuyla %80 benzerlik gösterir.
Linux RM Komutu
RM komutu Linux işletim sisteminde dosyaları içindekilerle silmeye yarayan komuttur. RM-R yaparak silme işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Linux FİND Komutu
Adından anlaşılacağı üzere dosyaları ve dizinleri bulma komutudur. Arama komutu olarak da bilinmektedir. Tüm işletim sistemini detaylı olarak tarayarak bulmak istediğinizi dosyayı ve dizini sizin karşınıza çıkarır.
Linux DF Komutu
Yerel diskinizin kullanım boyutlarını öğrenmek için Linux DF komutu kullanılmaktadır. Hem yüzdesel hem de KB olarak öğrenebilirsiniz. DF-M komutunu girerek MB olarak da depolama boyutunu öğrenebilirsiniz.
Linux HEAD Komutu
HEAD komutu metnin içerisindeki ilk satırı görmek için kullanılmaktadır. Bu komut sayesinde metnin içerisinde yer alan ilk on satır görüntülenmiş olacaktır. Fakat bu sayıları istediğiniz şekilde değiştirme olanağınız bulunmaktadır. Metnin ilk beş satırını görmek istiyorsanız HEAD-N 5 dosyaadı.ext komutlarını giriniz. Böylelikle sistem karşınıza görmek istediğiniz metnin ilk 5 dosyasını çıkaracaktır. Rahatlıkla ilk beş dosyayı inceleyerek sayıları değiştirebilirsiniz.
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023