NPM Nedir?
Npm, JavaScript çalışma zamanı ortamı Node.js’de kullanılan yazılım çözümleri için bir paket yöneticisidir. İlişkili serbestçe kullanılabilen depo artık birkaç yüz bin girdi içeriyor. Npm harfleri orijinal olarak “Düğüm Paket Yöneticisi”nin, yani aynı adı taşıyan JavaScript çalışma zamanı ortamındaki paketleme yazılımına yönelik bir çözümün kısaltmasıydı. Bununla birlikte, kısaltma o kadar ezberlendi ki, orijinal isimden sonunda tamamen vazgeçildi. Bu üç harf resmi isim oldu.
Npm Nasıl Çalışır?
Npm’nin merkezi bileşeni, “npm registry” olarak adlandırılan depodur. Yazılım geliştirme amacıyla profesyonel kullanım için ücretsiz bir lisans altında mevcuttur. “Özel” projeler için ticari bir versiyona erişmek de mümkündür. Depo, depolanan dijital nesnelerin bir dizinidir. Kod paketleri burada bulunabilir. Bunlar esas olarak kendi yazılımlarını kullanıma sunmak isteyen npm kullanıcılarından gelir. Bunu yapmak için yazılımlarını npm kullanarak paketlemeleri ve aktarmaları gerekir. Basitçe söylemek gerekirse, npm otomatikleştirilmiş ve nispeten akıllı bir paketleme sisteminden başka bir şey değildir: Neyin paketleneceğini tanır, uygun paketlemeyi seçer ve çalışmaya başlar. Daha sonra kütüphanede bir girdi oluşturulur. Pratik kullanım aşağıdaki modüller aracılığıyla çalışır:
- CLI istemcisi, yazılımın indirilmesine ve kurulmasına izin verir.
- Bir paketin içeriği JSON ile yazılmalıdır
- Tanım dosyasında Ad ”ve“ Sürüm ”olmalıdır. Başka zorunlu koşul yoktur.
- Ayrıca npm, bağımlılık yönetimi de sunar.
Npm Kullanımındaki Sorunlar
Paket yöneticisi 2010 yılında Isaac Z. Schlueter tarafından yayınlandı. Artık Microsoft’a ait olan npm Inc. tarafından yönetilmektedir, ancak çözümün karakteri değişmemiştir. Esas olarak kullanıcılar tarafından geliştirilir ve korunur. Bu iki merkez sorun yaratır. İlk olarak, güvenlik durumu kritik seviyededir. Kötü amaçlı kodu içe aktarmak kolaydır. Bağımlılıklar da Npm aracılığıyla yönetildiğinden, sonuçlar özellikle dikkat çekicidir. İkincisi, bir kişi yöneticinin genel işleyişine zarar verebilir. Bu 2016’da oldu. Bir anlaşmazlık nedeniyle, geliştiricilerden biri topladığı girdileri depodan sildi. Sonuç olarak, silinen verilere bağımlı oldukları için çok sayıda paket artık derlenemedi.
Npm Ne İşe Yarar?
Web sitesi operatörleri, uygulamaları için çeşitli kod paketlerini uyarlayabilir veya binlerce paketi doğrudan oldukları gibi entegre edebilir. Paketler, hali hazırda hazır olmaları ve gerektiğinde indirilip kullanılabilmeleri avantajına sahiptir. Ayrıca web sitesinden bağımsız araçları da indirebilirsiniz. Buradaki avantaj, bu araç ve kaynakların doğrudan kullanılabilmesidir. Ancak paketleri npx’i indirmeden çalıştırmak da mümkündür. Düğüm Paket Yöneticisini kullanarak, kodu herhangi bir zamanda dünyadaki herhangi bir NPM kullanıcısıyla değiştirmek de mümkündür. Bu, örneğin projelerde iletişimi ve değişimi kolaylaştırır. Ancak bunun tersi sağlanacaksa ve kod herkesle paylaşılamıyor veya görüntülenemiyorsa, kodu belirli geliştiricilerle sınırlayabilir ve böylece özgürce dağıtılmasını önleyebilirsiniz. Şirketlerin ağda kendi organizasyonlarını oluşturmaları ilginç olabilir. Bunlar daha sonra paket bakımı, kodlama ve geliştiricilerin koordinasyonunu sağlar. Bu, iş akışını basitleştirir ve bir projeyi hızlandırır
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023