PPC Nedir?

PPC Nedir?

Dijital dünyada en konuşulan kelimelerden birisi de PPC kelimesidir. PPC kelime anlamı ‘’ Tıklanma Başına Gelir’’ demektir. Çevrimiçi reklam modeli olarak da bilinir. PPC reklamcılığının odak noktasında tıklanma başıma maliyet düzeyi bulunuyor. Reklam sahipleri her tıklanma için yayıncı kuruluşlara ödeme yapar. PPC reklamları sadece Google reklamlarıyla ilgili değildir. Birçok farklı kullanım alanı ve türü bulunur.

Ayrıca sosyal medya dünyasında vermiş olduğunuz reklamları bu reklam çatısı altında toplama şansınız bulunuyor. Bu modelde reklam sahipleri yeni reklamlar oluşturur ve oluşturdukları bu reklamları açık artırmaya çıkarırlar.  PCC reklam türleri;  Yerel arama ağı reklamı, standart arama ağı reklamları, görüntülü reklam, yeni pazarlama türleri vardır. Herhangi bir reklama tıklandığında web sitenize ziyaret eden kişiden cüzi bir ücret alınır. Bu işlem kayıt işlemi de olabilir, yada satış işlemi de olabilir.

Dönüşüm yapısıyla geri sonuçlanacak olan internet sitesi ziyaretlerini satın almayı amaçlanmış şekli olarak biliniyor. PPC reklamları günümüzde web siteleri sayfalarında ve sosyal medya platformlarında sıklıkla gösteriliyor. Ayrıca mobil uygulamalarda da gösterilir. Mesela İnstagram ve Facebook sosyal medya platformlarındaki reklamlar, doğal yayınlarla eş değer biçime sahiptir. Sponsor ve tanıtım özelliği şeklinde işaretlenmiş olur.

Günümüzde en aktif PPC reklam alanları; Google, Facebook, Bing, Twitter, Yahoo tarafından gerçekleşiyor. PPC reklamlarında doğru anahtar kelimenin kullanımı oldukça önemlidir. Doğru anahtar kelimelerle hedef kitlenize ve benzer hedef kitlenize reklamlarla hitap edebilirsiniz.

PPC Reklamları Nasıl İşliyor?

PPC ödemeli reklamcılık özelliği olarak da bilinir. Bu tarz reklamlar geniş uygulamaları içerisine alan geniş bir kavrama ev sahipliği yapıyor. En önemli PPC reklamları; sosyal medya platformu reklamları ve arama motoru reklamlarıdır. PPC reklamcılığında üç temel ana bileşen vardır. Bunlar şu şekildedir; reklam sahipleri, yayın ağları ve yayıncı kuruluşlardır. Özet olarak reklam sahipleri seçmiş olduğu ağda belirli hedefler yaparak web ağındaki kullanıcıları hedeflemektedir veya bu yayıncı kuruluşlara ödemeler yaparlar. Ücretlendirme oluşturulmuş teklif stratejisine göre farklılık gösterir.

Bu stratejiler arasında en yaygın olarak kullanılanlar şu şekildedir;

CPC

CPC tıklama başına ödeme yöntemi olarak bilinir. Reklam sahiplerinin reklam tıklamaları için ücretlendirdiği reklamların gösterilmesinin herhangi bir şekilde ücretlendirme yapmadığı reklam türü olarak karşımıza çıkar. Bu çeşit Google arama motorunda en yaygın olarak kullanılan çeşitlerin başında gelir.

Her bir reklam tıklanması için yayıncı kişilere ödeme yapmaktadırlar. Örnek vermek gerekirse Google platformunda yapılan bir arama sonucu karşılaşılan reklamın gösterilmesi reklam sahibi için herhangi bir ücretlendirme oluşturmaz. Bu reklamı gören ziyaretçi ve tıklayan ziyaretçiler ücretlendirme işlemini otomatik olarak sağlar. CPC reklamcılık modeli PPC reklamlarında en avantajlı yere sahip konumdadır.

CPM 

CPM gösterim başına ödeme olarak bilinir. Reklam sahiplerinin reklamlarının gösterimleri sonucu ücretlendirme yaptığı reklam çeşididir.   Web reklamcılığının en eski teklif verme türlerinden birisidir. Özetçe reklam sahipleri reklamlarını her 2000 gösterimde ödemek istedikleri ücret tutarını oluştururlar. Ve böylelikle ücretlendirme bu sistem doğrultusunda gerçekleşir. CPM reklamcılığı için 3 TL ücretlendirme fiyatı belirlediyseniz reklamlarınızın 20.000 gösterimi sonucunda 60 TL ücretlendirme almış, olursunuz.

CPA

Reklam sahiplerinin oluşturduğu aksiyonlar neticesinde yayıncı kişilere ödeme yaptığı reklam türüdür. Özet olarak reklam verme amaçlarına göre farklılık gösterebilecek teklif türüne reklam sahipleri yalnızca belirtilen hedefler doğrultusunda ödeme işlemi yaparlar. Böylelikle karlı bir alışveriş gerçekleşir. CPA günümüzde en aktif kullanılan PPC reklam türlerinin başında yer alır. Reklam sahipleri bu yöntemle ciddi gelirler elde etmiştir.

3D rendering a lot of facebook square badges iover blue background

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir