Telnet Nedir?
Telnet günümüzde en sık kullanılan bilgisayar araçlarının başında gelir. Telnet vasıtasıyla herhangi bir sistem ağı üzerinden PC’lere ve serverlara komut emri kullanarak iletişim kurmanız sağlayan bir araç olma özelliğini taşır. Telnet sayesinde internet ağı üzerinden uzaktaki başka bir bilgisayarla iletişime geçebilirsiniz. Telnet TCP-IP tabanlı bir protokol olma özelliğine sahiptir. Telnet platformunun da internet siteleri gibi adresleri vardır. Telnet hizmetlerinin bağlantıları günümüzde PORT 23 üzerinden gerçekleşmektedir.
Telnet platformun kullanmak için Windows 10 üzerinden Telnet aracını aktifleştirmeniz gerekiyor. Telnet aracını kullanmak tamamen ücretsizdir. Sistem sizden herhangi bir ücret hiçbir şekilde talep etmez. Aynı zamanda herhangi bir kullanıl süreside bulunmuyor, dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.
Telnet bütün işletim sistemlerinde geçerliliği olan bir araçtır. Tüm işletim sistemleri için bedava terminal vardır. Telnet hizmetleri kullanıcı adı ve şifre işlemleriyle çalışır. Telnet uygulaması her ne kadar şifreli bir işlemle çalışıyor olsa da pek fazla güvenilir bir araç değildir. Aracın güvenilir olmamasının en önemli sebebi ise şifre algoritmasının bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Bütün işlemler düz bir yazı şeklinde gönderilir.
Aynı zamanda Telnet sistemi günümüzde oldukça fazla bir eski sistemdir. Günümüzde Telnet uygulamasına benzer birçok yeni program aracı bulunuyor. Bu araçlar Telnet aracından daha fazla güvenilirliğe sahip, daha hızlı araçlar olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Ancak her şeye rağmen Telnet kullanıcısı sayısı da günümüzde oldukça fazla miktarlardadır.
Telnet Nasıl Kullanılmaktadır?
Telnet kullanımı PC kullanıcı için oldukça merak uyandıran konuların başında gelmektedir. Telnet kullanımı günümüzde oldukça kolay yapıda bir uygulama aracı olarak bilinir. Pratikliğiyle dikkatleri üzerine çeken Telnet pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen araçların başında geliyor. Telnet aracını bedava uygulamalar üzerinden kullanabilirsiniz. PC’nizi bedava Telnet uygulamaları indirerek aracı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Aynı zamanda Telnet Windows 10 işletim sistemi üzerinden de etkinleştirilebilen bir uygulamadır. Windows 10 üzerinden Telneti aktifleştirerek Telnet kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk işlem Windows 10 başlat kutusundan ‘’ Denetim Masası ‘’ uygulamasını açınız.
Denetim masasına giriş yaptıktan sonra karşınıza ‘’ Program Kaldır’’ butonu çıkacaktır. Program kaldır butonuna tıklayınız. Daha sonrasında açılan sekmenin sol kısmında ‘’ Windows özelliklerini aç yada kapat ‘’ bölmesine tıklayın.
Bu işlemden sonra karşınıza birçok komut listesi çıkacaktır. Buradan yapmanız gereken ‘’ Telnet Client’’ sekmesini pasif durumdan aktif duruma geçirmektir. Aktifleştirme işlemini gerçekleştirdikten sonra bilgisayarınızı kapatıp, tekrardan başlatın. Bilgisayarınızı tekrardan başlattığınız zamandan itibaren Telnet aracı tamamen bilgisayarınızda online olacaktır. Böylelikle artık kolaylıkla Telnet aracının bütün özelliklerinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Aracı çalıştırmak için ise başlat arama butonuna Telnet yazmanız yeterlidir.
Karşınıza çıkacak olan simgeye tıkladıktan sonra Telnet aracınızı kullanabilirsiniz. Böylelikle Telnet komut ekranınızda aktif olur. Ve işlemler bu şekilde tamamlanır. Artık Telneti kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bunları da okumalısınız
GRAV Nedir?
7 Nisan 2023
Apdex nedir? APDEX Skoru Nasıl Hesaplanır?
23 Şubat 2023