Overclock nedir? Overclock nasıl yapılır
Overclock PC ayarının bir parçasıdır ve bir bilgisayardaki saate bağlı bileşenlerin iletimini veya işlem hızını artırma sürecini tanımlar. Kural olarak, ilgili bileşenleri nominal saat hızlarının üzerinde çalıştırmak için saat hızı artırılır. İşlemciyi, ana belleğin bellek veri yolunu ve grafik kartını overclock edebilirsiniz. En yüksek performans kazancı, işlemciye hız aşırtması yapılarak elde edilebilir. Ancak, hız aşırtma, PC tamiri alanına girer. Bu, verimlilik kazanımları yoluyla zaman tasarrufunun bir rol oynamaması gerektiği anlamına gelir.Overclock yapmak istiyorsanız, ilgili donanım bileşenlerinin işlevselliğini ve etkileşimini öğrenmeniz gerekir. Yararları, riskleri ve yan etkileri kesin olarak belirlenmelidir. Overclock girişiminde bulunulurken, sistem bileşenlerinin hasar görmesi veya tahrip olması her zaman beklenmelidir. Bu nedenle overclock yapmadan önce verilerinizin yedeğini almalısınız. Yeni bir sistemde hız aşırtmayı denemek daha da mantıklıdır. Kural olarak, kullanıcının bir overclock durumunu etmesi için PC\’nin yüzde 20 ila 30 daha hızlı olması gerekir. Yalnızca belirli durumlarda, örneğin düzgün ve sarsıntılı video oynatma arasındaki çizgiye ulaşıldığında, performansta küçük farklılıklar göreceksiniz.
Sistem Saatini Artırarak Overclock Nasıl Yapılır?
Sistem saatini artırmak, en eski hız aşırtma türlerinden biridir. Ancak, önbellekleri, ana belleği, sistem veri yolunu ve sistem veri yoluna bağlı olan diğer tüm sistem bileşenlerini overclock eder. Ancak bu, yalnızca ilgili tüm sistem bileşenlerine hız aşırtması yapılabiliyorsa işe yarar. Olumsuz tarafı, tüm sistem kararsızlığa eğilimlidir. Günümüzün standart PC bileşenleri, genellikle sistem saatini artırarak hız aşırtma için uygun değildir. Saat frekansı ve voltaj açısından en hassas elektriksel değerlere tabidirler. Ek olarak, birçok PC bileşeni birbiriyle neredeyse mükemmel şekilde eşleştirilmiştir. Hız aşırtma için nadiren herhangi bir boşluk vardır.
İşlemciye Overclock Nasıl Yapılır?
Bir işlemcinin hız aşırtması, işlemcinin üreticinin amaçladığından daha yüksek bir saat hızında çalıştığı anlamına gelir. Ancak prensipte, bir işlemciyi overclock eden herkes işlemciyi tehlikeye atar. Hız aşırtmalı işlemcilerin hizmet ömrünün azaldığı kanıtlanmıştır.
Hız aşırtmalı sisteminizi test etmek için gereken süreyi hafife almayın. Hiçbir şey hız aşırtmalı bir işlemcinin sorun yaratmasından daha aşındırıcı değildir. Hız aşırtmalı işlemciler genellikle güç tasarrufu sağlayan teknolojilerin geçersiz kılınmasını sağlar. Diğer bir sorun ise hız aşırtma sırasında işlemci çekirdeğinde meydana gelen ek güç kaybıdır. Bu, daha büyük bir ısı gelişimine yol açar. Bu, ek soğutma sağlamanız gerektiği anlamına gelir. Bu da daha yüksek güç tüketimine ve gürültü oluşumuna yol açar. Dikkat, PC güç kaynağı ünitesi daha fazla güç sağlayabilmelidir.
RAM Overclocking?
Hız aşırtma belleği, yapılması en zor şeylerden biridir. Çünkü sonrasında sistemin düzgün ve stabil çalıştığından emin olmalısınız. Bir bellek hatası, veri kaybına neden olabilir ve en kötü durumda, önemli işletim sistemi ayarlarını bozabilir. Bu tür hasarları onarmak, hız aşırtmalı belleğin izin verdiğinden daha fazla zaman alır. Aşağıdaki parametreler bir bellek modülünü daha hızlı hale getirir:
- Transfer oranı
- Zamanlama
- Bellek kanal sayısı
Bunları da okumalısınız
GRAV Nedir?
7 Nisan 2023
Apdex nedir? APDEX Skoru Nasıl Hesaplanır?
23 Şubat 2023