Imap Nedir?

Imap Nedir?

Genellikle IMAP protokolü, bilgisayar veya farklı cihazlara gelmiş olan e postaların indirilme işlemine olanak sağlayan bir iletişim kaynağıdır. Kullanılmış bu kaynak ya da protokol sayesinde internet ağına bağlı bir biçimde bulunulmasa bile daha da önceden indirilmiş olan Gmail ya da Microsoft outlook ve daha birbirinden farklı olan postalara bakılabilmektedir.

Başka POP gibi bu tür kullanım protokollerine göre daha da büyük imkanlar sunmakta olan IMAP protokolü , bu hususta en çok tercih edilmekte olan kaynaktır. İnternetten alınmış olan gmail veya herhangi bir posta aracılığı ile aynı anda cep telefonu ile de çok rahat bir biçimde bağlana bilinmektedir. Ve aynı anda herhangi bir problem yaşanmadan bütün mailler açılabilir. Bu sayede bilgisayara bağlı bir biçimde indirme işlemi yapılırken aynı anda cep telefonundan da mail kullanım işlemi noktasında herhangi bir problem yaşanmadan mailleri kontrol edebilme ve diğer tarafta indirme devam edebilmektedir.

IMAP’ın Tarihçesi Nedir?

IMAP, internet sistemi üzerinden elektronik posta gönderilmesini sağlamak için oluşturulmuş bir protokoldür. 1994 senesinden günümüze kadar en yaygın olarak da günümüzde IMAP4 versiyonu kullanılmaktadır. İnternete bağlı kalmadan Microsoft Outlook veya Thunderbird gibi bir programla postalara olan erişimi oldukça kolaylaştırmaktadır. Yakın zamanlarda teknolojik gelişmelerde en ön saflarda kendine yer bulmakta olan akıllı telefonların rolü IMAP protokolünün kullanımını daha da tercih edilebilir hale getirmiştir.

IMAP’ın Kullanımı Nasıldır?

POP’un aksine IMAP protokolü, e-posta iletilerinizi indirme işlemine gerek duymadan erişebilmenize , bunları düzenleyebilme, okuma ve sıralamanız işlemi olanak tanınmaktadır. Neticede, IMAP çok hızlı ve verimli bir protokoldür. Sunucu ayrıca göndermiş olduğunuz bütün mesajlarınızın kaydını tutmakta ve gönderdiğiniz mesajlarınıza her yerden erişebilmenizi sağlamaktadır. IMAP protokolü, mesajları sunucudan bilgisayarınıza indirmez; bu işlem yerine, bilgisayarınızda yer alan e-postaları sunucudaki e-postalar ile senkronize eder.

Imap Nedir?

IMAP ve POP Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sağlamış olduğu ve bu yönüyle IMAP’ı POP’tan ayırmakta olan en büyük kolaylık çift yönlü iletişim imkanı sunmasıdır. POP gelen e-postaların sadece konuyla ilgisi olan postaları istemci sistemine kayıt ederek oradan da kontrol edilebilmesine olanak sağlarken , IMAP protokolü birden çok istemciye kayıt olarak çok sayıda platform üzerinden eş zamanlı olarak kontrol yapabilme olanağı sağlamaktadır. Bunun nedeni bu protokolde, size gelmiş olan ve sizin göndermiş olduğunuz bütün e-postalar aynı zamanda sunucu üzerinde de kopyalanmasıdır. Örnek olarak web tarayıcınız ile oturum açtığınız. Herhangi bir mail klasöründe yapmış olduğunuz işlemi, hem tarayıcınızda, hem maillerinizi kontrol ettiğiniz mobil ve tüm senkronize cihazlarda aynı anda görüntüleyebilmektesiniz. Bu noktada sağlanmış olan en büyük fayda, maillerin kaybolması veya silinmesi gibi durumlarda sunucuda kalmış olan kopya ile herhangi bir veri ve bilgi kaybı yaşanmamasıdır.

IMAP’ın  Avantajları Nelerdir?

IMAP protokolünü kullanmanın çeşitli avantajları bulunmaktadır.

1) E-posta mesajlarınıza birden fazla cihazdan ve istediğiniz yerden erişebilmenize olanak sağlamaktadır.

2) Sadece üzerine tıkladığınız anda ilgili mesajı indirir. Yani, okuyabilmek için bütün yeni iletilerin sunucudan indirilmesini beklemeniz gerekmemektedir.

3) Email ekleri IMAP protokolü ile otomatik bir şekilde indirilememekte. Böylece mesajlarınızı çok daha hızlı bir biçimde kontrol edebilinmekte ve hangi dosya eklerini açmak istediğiniz hususunda kontrole sahip olabilirsiniz.

4) IMAP, POP gibi çevrimdışı bir şekilde kullanılabilir . Bu durumda her iki protokolün de sağladığı avantajlardan yararlanmış olursunuz. Dünya gittikçe, mobile yöneldikçe, IMAP protokolü giderek daha popüler bir hale gelmektedir. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve daha başka cihazların yaygın olarak kullanılması, IMAP protokolüne olan talebi her zamankinden daha da yoğun bir hale getirmektedir. POP protokolü , e-postalarına sadece bir veya iki cihaz yardımıyla ulaşmak isteyen ve yavaş İnternet ağı bağlantısına sahip olan kişilerce yaygın olarak tercih edilse de, IMAP protokolü , günümüzde bulunan yoğun hayat temposunda yaşamak zorunda olan insanların tercih ettiği protokoldür.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bunları da okumalısınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir