Veri Tabanı Nasıl Silinir?

Use Cookie-free Domains Çözümü

Yazdığımız bu makalede sizlere, bir MySQL adlı veri tabanını silebilme işlemi için bilgisayarınızın komut satırını nasıl kullanacağınızı öğreteceğiz. Bir MySQL veri tabanını silebilmek için silme izinlerine sahip olan bir hesaba erişiminizin olması gerekmektedir; ” root” (kök kullanıcı) hesabı gibi bir hesaba sahip olmanız gerekir.

Veri tabanını silme işlemi için aşağıda yazdığımız adımları kullanıyoruz. Bu adımlar şunlardır :

 

Veri Tabanı Nasıl Silinir?

1) İlk olarak MySQL Komut Satırı’nı açıyoruz. MySQL’de bir veritabanını silme işlemini gerçekleştirebilmek için bilgisayarınızın Komut İstemi’ni Windows işletim sistemi veya Mac işletim sistemi olması gerekmektedir.

 

 Veri Tabanı Nasıl Silinir?

 

2) Oturum açma komutunu giriniz . Aşağıdaki komutu yazıp , daha sonra ↵ Enter tuşuna basınız.

mysql -u root -p (girilecek olan komut)

Root (kök kullanıcı) hesabına erişim hakkına sahip değilseniz “root” bölümünün yerine kendi kullanıcı adınızı giriniz. Hesabınızın okuma ve yazma izinlerine sahip bir hesap olması gerekmektedir.

 

Veri Tabanı Nasıl Silinir?

 

3) Sistem sizden parolanızı istediği zaman parolanızı sisteme giriniz . MySQL’ de oturum açabilmek için girdiğiniz parolayı giriniz , daha sonra ↵ Enter tuşuna basınız.

Veri Tabanı Nasıl Silinir?

 

4) Sistemde yer alan veri tabanlarının bir listesini görüntüleyiniz . MySQL açıldığı zaman MySQL veri tabanlarının bir listesini görebilmek için aşağıda vereceğimiz komutu yazınız ve  ↵ Enter tuşuna basınız.

SHOW DATABASES (komut istemine yazılacak olan komut)

 

Veri Tabanı Nasıl Silinir?

 

5) Silinmesini istediğiniz istediğin veri tabanının adını bulunuz . Silinmesini istediğiniz veri tabanını bulana değin veri tabanlarının arasında gezinin . Veri tabanının üzerinde görününce adını not aldığınızdan da emin olun . [1]

Mac işletim sistemi kullanıyorsanız veri tabanları büyük – küçük harflere duyarlı olmaktadır. Yani veri tabanının adında büyük harfler bulunuyor ise doğru veri tabanını silme işlemi uyguladığınızdan emin olmak için “delete” (sil) komutunda büyük harfleri doğru yazmanız gerekmektedir.

 

5) Silinmesini istediğiniz istediğin veri tabanının adını bulunuz . Silinmesini istediğiniz veri tabanını bulana değin veri tabanlarının arasında gezinin . Veri tabanının üzerinde görününce adını not aldığınızdan da emin olun . [1] Mac işletim sistemi kullanıyorsanız veri tabanları büyük - küçük harflere duyarlı olmaktadır. Yani veri tabanının adında büyük harfler bulunuyor ise doğru veri tabanını silme işlemi uyguladığınızdan emin olmak için \"delete\" (sil) komutunda büyük harfleri doğru yazmanız gerekmektedir.

 

6) Veri tabanını siliniz . DROP DATABASE isim ; yazınız , ardından ↵ Enter tuşuna basınız ; buradaki “isim” olarak verilen ibare veri tabanının ismidir . Mesela “Arabalar” adındaki bir veri tabanını silebilmek için aşağıdaki komutu girersin:

DROP DATABASE .

Veri Tabanı Nasıl Silinir?

 

 

7) Veri tabanlarının güncellenmiş olan bir listesini inceleyiniz. SHOW DATABASES ; komutunu girdikten sonra kullanılabilir veri tabanları arasında gezinip veri tabanının silinip silinmediğinden emin olabilirsiniz. Sildiğin veri tabanının orada bulunmaması gerekmektedir.

İpuçları

Veri tabanının bulunup bulunmadığından emin değilsen DROP DATABASE IF EXISTS isim; komutunu girmek, veri tabanının kayıtlı olmadığı halde görüntülenmesi hatasını önler.

Pek bir ihtimale sahip olmasa da yerel sunucular dışındaki bir sunuculardan bir veri tabanı silme işlemi yaparken oturum açma komutunu mysql -u root -h host -p şeklinde girersiniz ; buradaki  “host” , sunucunun sahip olduğu IP adresidir.

Uyarılar

Her kullanıcı okuma ve yazma izinlerine sahip olamaz. Veri tabanlarını silmene izin veren bir hesap kullandığınızdan emin olunuz (root (kök kullanıcı) hesabı gibi).

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir