SEO Uyumlu Web Sitesi Nedir?
SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu uyumu en kolay ifadeyle internet sitesinin arama motorlarının istediği şekilde düzenlenmesidir. Bu uyumluluk düzenlemesi ne kadar yüksek olursa arama motorlarının internet sitesini anlaması, doğru bir biçimde kategorize etmesi ve indekslemesi de o kadar kolay olmaktadır. Arama motorlarının siteyi indekslemelerinin ardından internet sitesinin barındırdığı anahtar kelimelerle arama yapan kişiler olduğunda sonuçlar sıralamasına ilgili internet sitesi de eklenmektedir. Fakat bu sıralamaya girmek yoğun rekabet ortamında rakiplerinizin önüne geçmek adına yeterli olmamaktadır. Sayfa organik sonuçlarda yukarılarda yani üst sıralarda kendine yer bulmalıdır. İnternet sitesinin SEO uyumu ne kadar yüksek olursa sonuç sayfasında yukarılara çıkma olasılığı da o ortanda artmaktadır. SEO uyumu üstüne düşünülürken internet sitesinin robotlara değil insanlara yarar sağlamak adına kurulduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Peki SEO uyumlu web sitesi nasıl olur, üst sıralarda yer almak adına ne yapılmalıdır? Gelin, aşağıda beraber inceleyelim.
Web Site SEO Uyumluluk Kriterleri
Sitenin Mobil Uyumluluk Durumu
Günümüz koşullarında mobil aygıtlar herhangi bir hususta araştırma yapmak adına bilgisayarlardan bile çok tercih edilmektedir. Kişisel kullanıcı deneyimleri de göz önüne getirilirse en son masaüstü için düşünülmüş, telefon ekranına sığmayan ve işlem yapılmasını, içeriğin görüntülenmesini zorlaştıran bir internet sitesine tıklandığında ne kadar sinirlenildiği hatırlanmalıdır. İnternet sitesinin mobil uyumlu olmadığı durumlarda kullanıcılar çok büyük olasılıkla anında siteyi terk etmektedirler. Bu da sitenin sıralamasının düşmesine sebep olmaktadır. İnternet sitesinin mobil aygıtlara uyumlu olması adına kesinlikle responsive” yani ekran boyutuna uyabilir biçimde tasarlanmış olması gerekmektedir.
Sitenin Yüklenme Hızı
SEO adına internet sitesinin yüklenme hızı da çok mühimdir. Arama motorlarının yapay zekası alan adı adreslerine bakarak sayfa yüklenme hızını hesaplayabilmektedirler. Eğer sayfa hızlı yüklenmiyor ise bu sitenin sıralamasının düşürülmesine sebep olabilmektedir. Günümüzde bunun ölçülebileceği değişik araçlar bulunmaktadır. Google yine burada da internet sitesi sahiplerine hizmet vermektedir. PageSpeed Insights üstünden n site yüklenme hızı ölçülebilmektedir.
Alt Metin Kullanımı
Google botları resimleri bizim gibi görememektedir. Bu nedenle resim dosyalarının ismi ve alt metni çok mühimdir. Resimleri anlatan dosya isimleri ve alt metinler kullanılmalıdır. Bu sayede Google botları dosya ismini ve alt metin açıklamalarını okuyarak resimde ne olduğunu anlayabilmektedir.
Gizli İçerikler
İçeriğin bir bölümü formların ya da genişletilebilir menülerin ardına saklandığında arama motorları bu içerikleri bulmakta ve anlamakta zorluk yaşamaktadır. Google botları bu içerikleri bulmakta her zaman problem yaşamamaktadır fakat gene de her zaman içeriğin tamamının sayfada görünür durumda olması çok iyi olacaktır.
Transkriptler
Resimleri anlayamadığı gibi Google video ve ses kayıtlarını da anlayamamaktadır. Bu ve bezeri multimedya içeriklerini Google tarafından anlaşılır kılmak adına altına transkript eklenmelidir.
Nonindex Etiket Kullanımı
“nonindex” etiketi arama motorlarına ilgili içeriğin indekse eklenmemesi gerektiğini bildirmektedir. Bu yapım aşamasındaki ya da yalnızca personel kullanımı adına hazırlanmış sayfalarda son derece yararlı olabilmektedir. Fakat bu etiket yanlışlıkla kullanıcıların görüntülemesi arzu edilen bir sayfada kullanılırsa insanlar sayfaya erişemeyeceğinden sıralama düşebilmektedir.
Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal medya hesapları da arama motorları tarafından görüntülenebilmektedir. Etkileşim ve takipçi sayısının yüksek olması durumunda bu arama motorları adına da internet sitesini önemli kılmaktadır. Özellikle internet sitesinde yayınlanan içerikleri sosyal medya hesaplarında paylaşmak da etkili bir yol olabilmektedir.
Favicon Tercihi
İnternet sitesinin kesinlikle bir Favicon’u olmalıdır. Favicon bir anlamda minyatür logo demektir. Bu logo sayesinde kullanıcılar siteyi farklı mecralarda gördüklerinde de anımsamaktadırlar.
Meta Description
Sayfalar için özgün açıklamalar yani meta description yazılmalıdır. Bu açıklamalar sayfa adına hazırlanan kısa bir tanıtım yazısı olarak düşünülebilmektedir. Bu nedenle kesinlikle açıklama bölümünde anahtar kelimeler kullanılmalıdır. Açıklamanın kısa (maksimum 160 karakter) ve özgün olması gerekmektedir. Her sayfa için aynı tanıtım kullanıldığında arama motorları sayfaları kopya içerik olarak algılayabilmektedirler.
İletişim Bilgileri Bulunması
İnternet sitesinde muhakak proje hakkında yeterli bilgi içeren bir iletişim sayfası bulunması gerekmektedir. Bu bölüm içerisinde adres, telefon, e-mail benzeri bilgilere kesinlikle yer verilmeli ve internet sitesine eklenen bilgiler mutlaka WhoIs bilgilerinizle eşleşmelidir.
Bir sitenin SEO uyumlu olması için gereken temel özellikler bunlardır.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023