SEO için Meta Etiket Kullanımı ve Önemi Nedir ?
Arama motoru optimizasyonu olarak adlandırılan SEO işlemlerinde meta etiketleri kullanımı oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu etiketlerin kullanılmasının nedeni web sitenizin yazılımsal kod yapısı içerisine yerleştirmiş olduğunuz meta etiketlerini arama motorlarının algılaması yoluyla sitenizi tanımasını sağlamak ve siteniz hakkında tarayıcılara veri aktarmaktır. Site kod yapısı içerisinde “head” etiketleri arasına ekleyeceğiniz meta etiketler sayesinde arama motorlarının sitenize ait başlık, sitenizde yer alan içerik ve diğer farklı parametrelere yönelik hususlarda bilgi edinebilmelerini sağlayabilirsiniz.
Meta etiketleri kullanımı arama motorları üzerinden yapılmakta olan organik aramalarda sitenizin daha üst sıralamalarda yer alması adına büyük ölçüde fayda sağlamaktadır. SEO için adeta vazgeçilmez bir etken olan meta etiket terimini kısaca betimleyecek olursak sitenizin arama motorlarınca tanınması adına oluşturulan açıklama değerleridir diyebiliriz. Yazımızda sizler için meta etiketlerinin SEO işlemleri açısından ne derece önemli bir yere sahip olduğuna, meta etiketi kullanımının nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğine ve önemli etiket türlerinin neler olduğuna genişçe yer verdik. Haydi gelin hep birlikte Meta Etiketlerini anlatmış olduğumuz içeriğimizi inceleyelim.
Meta Etiketi Nedir?
Meta etiket, arama motorlarına web sitesi hakkında önemli bilgileri sunmakta olan açıklamalardır. HTML kod yapısının en başında yer almaktadır. Bu etiketler sayesinde arama motorları web sitesini tanır ve buna yönelik olarak sitenin organik arama sonuçlarında daha üst sıralamalarda yer alması adına bot servisleri aracılığı ile siteyi tarayıcı üzerinde konumlandırır. Meta etiketlerinin en sık kullanıldığı arama motoru alanı Google’dır. Google siteler için sıralama tayini ederken bu meta etiketlerinden yararlanır. Birbirinden farklı öneme sahip meta etiket türleri bulunmaktadır. Bu etiket türlerin hepsi arama sonuçlarındaki sıralamaların belirlenmesi adına farklı işlevlere sahiptir. Peki ya bahsedilen bu meta etiket türleri nelerdir. Gelin bir de etiket türlerine birlikte göz atalım.
Meta Etiketi Türleri
Birbirinden farklı işlevleri bünyesinde barındıran meta title, meta description, meta keyword, meta robots, canonical, header, alternate ve no-follow gibi önemli meta etiketleri bulunmaktadır. Bu meta etiketlerinin işlevleri ise şu şekildedir:
Meta Title Etiketi : Title, web sayfasının başlığıdır. Arama motorları bu etiketi analiz ederek title belirtilen sayfanın hangi konuyu ele aldığını belirleyebilmektedir. Bu sayede de arama sonuçlarında listeleme yaparken meta title etiketi içerisinde yer verilen başlığı kullanarak listeleme oluşturmaktadır. Meta Title Etiketi bu huşuda SEO için oldukça önemli bir yere sahiptir. Etiketin Google tarafından belirlenmiş olan bir karakter sınırı bulunmaktadır. Belirlenen karakter sınırı aşıldığında fazla olan kısım arama sonuçlarında gösterim almamaktadır.
Meta Description Etiketi : Description, web sayfasının açıklamasıdır. Sayfada hangi konunun ele alındığını belirtmek adına girilen descriptionda tıpkı title etiketi gibi web sayfasının arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmesi adına önemli bir yere sahiptir. Ayrıca bu bölüm için de Google tarafından belirlenmiş olan bir karakter sınırı bulunmaktadır. Karakter sınırı aşıldığı takdirde kalan bölüm arama sonuçlarına yansıtılmamaktadır. İçeriklerin belirtilen karakter sınırından fazla girilmesi kullanıcı deneyimi açısından olumsuz bir etki oluşturmakta olup Google botlarının sıralama oluşturma işlemelerinde uygunsuz olarak karşılamasına sebebiyet vermektedir.
Meta Keyword Etiketi : Google artık bu etiketin takibini yapmamakta olup kullanılmasını da tavsiye etmemektedir. Hatta keywords etiketinin web sayfasında kullanılması Google tarafından spam olarak algılanmaktadır.
Meta Robots : Robots etiketinin kullanım amacı arama motoru üzerinde index oluşturarak sıralama alması istenmeyen sayfaların Google tarafından analiz edilmesini engellemektir.
Header Etiketi : Header Etiketi, siteye ekleme işlemi gerçekleştirilecek olan içerikte kullanılan başlıkların işlevlerine göre farklı farklı düzenlenmesi adına kullanılan etiket türüdür. İçeriğin Google algoritmasına uygun başlık yapısına sahip olması SEO açısından oldukça önemlidir. “H1” ana başlık olmak üzere H2,H3,H4,H5 ve H6 gibi işlevine göre alt başlık çeşitleri bulunmaktadır.
Canonical Etiketi : Bu etiket birbirinin aynısı olan sayfaların fazlaca indeks almasını önleyerek SEO kalitesinin olumsuz etkilenmesini önlemek adına kullanılmaktadır.
No-Follow Etiketi : Bazı durumlarda siteden başka bir web adresine bağlantı verilmesi gerekebilir. Bu durumda bağlantı verilen web adresine adeta kefil olunmuş olunur. Bağlantı sağlanan sitede Google tarafından uygunsuz karşılanacak bir durum oluştuğunda link çıkışı yapmış olan sitenin de otoritesi zarar görmektedir. Bu durumun önüne geçmek adına bağlantı verilen siteye kefil olunmadığını belirtmek açısından No-Follow Etiketi kullanılmaktadır.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023