Yoast SEO Nedir? Yoast SEO Kullanımı
Bütün internet siteleri adına SEO yani arama motoru optimizasyonu çok önemlidir. Öyle ki bu rekabet ortamında tutunup tutunamayacakları neredeyse tamamen bu duruma bağlıdır. Sektör fark etmeksizin her marka bu konuda akıllı davranışlarda bulunmalı ve sitelerinde SEO çalışması mutlaka yapmalıdılar. Özellikle blog bölümlerinin önemi son senelerde çok daha fark edilmektedir. Bu blog bölümlerinde yazılan metinlerin SEO uyumlu içerikler olmaları gerekmektedir. Doğru anahtar kelimelerle ilgili kitleye ulaşabilmenin anahtarı buradan geçmektedir. Yoast SEO tam da bu noktada karşımıza çıkmakta ve doğru kullanıldığında kullanıcısına maksimum fayda sağlamaktadır. Peki Yoast SEO nedir? Yoast SEO nasıl kullanılır? Gelin, bu soruların cevaplarına aşağıda hep birlikte bakalım. İşte Yoast SEO kullanımı…
Yoast SEO Nedir?
Yoast SEO Wordpress çıkışlı eklentiler arasında yer almaktadır. Sahibinin WordPress olduğu bu yazılım sayesinde markalar ve içerik üreticileri yazılarını kolaylıkla SEO uyumlu hale getirebilmektedirler. Yoast SEO hizmetlerinden biri olan SEO analizi sayesinde arama motorlarının algoritmalarına uyumlu olmayan metinler üzerinde düzenlemeler yapılabilmektedir. Yazılımın belirlediği kurallara uymayan metinler yazıldığında Yoast SEO uyarı vermektedir. Eğer amaç internet sitesine arama motorları odaklı trafik çekmek ve yüksek okunma oranları elde etmekse Yoast SEO en iyi iş arkadaşınız olmalıdır. Sözünden çıkılmaz ve dedikleri harfi harfine yapılarak içerik üretilirse arzu edilen sonuçlardan bile çok daha fazlası istatistiklerde görülürse şaşırılmamalıdır çünkü Yoast SEO bu konuda gerçekten iyidir.
Yoast SEO Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kelime sayısı Yoast SEO kullanılırken dikkat edilmesi gereken kriterlerin başında yer almaktadır. Eklentiye göre yayınlanacak içerik kesinlikle 300 kelimeden az olmamalıdır. 300 kelimeden az bir içerik yayınlamaya kalkıldığında Yoast SEO sizi uyarmakta ve içerikteki kelime sayısının yükseltilmesi gerektiğini belirtmektedir.
- Yoast SEO kullanılırken dikkat edilmesi gereken ikinci madde ana başlıktır. İçeriğin anahtar kelimesinin mutlaka ana başlıkta da geçmesini istemektedir. Eğer anahtar kelime ana başlıkta geçmiyorsa eklenti yine uyarıda bulunmakta ve anahtar kelimenin ana başlığa eklenmesi gerektiğini hatırlatmaktadır. Unutulan ya da atlanılan noktalar adına Yoast SEO’nun bu özelliği oldukça faydalıdır.
- Meta açıklaması Yoast SEO eklentisinin içeriklerde aradığı bir diğer kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Yoast SEO içerikte yer alan anahtar kelimenin ana başlıkta olmasını istediği gibi meta açıklamalarda da kesinlikle olmasını istemektedir. Buna ek olarak eklentinin SEO analizinden tam puan alınabilmesi adına anahtar kelimenin URL’de de geçmesi gerekmektedir.
- Yoast SEO’nun analiz kriterlerinden biri de anahtar kelime yoğunluğu olarak bilinmektedir. Eklentiye göre anahtar kelime yoğunluğu %2,5’u geçmemelidir. Ayrıca anahtar kelimeler içeriğin doğru noktalarına bırakılmalıdır. Anahtar kelimenin giriş paragrafında bulunması ise Yoast SEO’nun seo analizine göre adeta bir zorunluluk.
- Alt başlıklar da Yoast SEO’nun önem verdiği bir diğer kriter olarak görünmektedir. Eklentiye göre metnin hem akıcılık anlamında hem de optimizasyona uygunluk açısından verimli olması adına alt başlıklar olmazsa olmazdır. Buradaki kritik nokta H etiketinin kullanımıyla beraber alt başlıklardaki anahtar kelime oranıdır. Ana başlık H1 etiketi altında ve diğer başlıklar da H2,3,4 olarak devam etmelidir. Anahtar kelimelerin alt başlıklardaki ideal geçme oranı ise %30 olarak belirlenmiştir.
Yoast SEO yaptığı seo analizinde genel olarak yukarıda saydığımız bu maddelere dikkat etmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu maddeler SEO yani arama motoru optimizasyonunun ana maddeleridir. Bu maddelerden biri dahi eksik olsa ilgili sitenin optimizasyonu istenilen ölçüde başarılı olamayacaktır. Hepinize SEO uyumlu, bol sıralamalı, başarı dolu bir çalışma hayatı dileriz.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023