SMTP Nedir? SMTP Ne İşe Yarar? Outlook ve Gmail SMTP Ayarları
Simple Mail Transfer Protokol kelimesinin kısaltması olan SMTP, mail gönderimi hakkında temel öğeyi meydana getirmektedir. SMTP server en basit haliyle farklı sunucular arasında mail gönderimi ve alımı yaparken kullanılan TCP / IP protokolüdür.
Kişilerin mesajlarını kaydetmesine olanak da bulunduran bu sistem, tek başına kullanılmaktadır. Nitekim İnternet Mesaj Erişim Protokolü olan IMAP ve Posta Ofisi Protokolü olan POP3 ile birliktedir. Burada bir mail yollanmak istenirse devreye SMTP girmektedir.
Ancak mail alırken POP3 ile IMAP kullanılmaktadır. Bunların birleşmesi sayesinde kullanıcılar istedikleri kişiye mail atabilmekte ve alabilmektedir. İletişim bu saye oldukça kolay şekilde ilerlemektedir.
SMTP Neden Kullanılmaktadır?
Simple Mail Transfer Protokol mail atmak isteyen farklı bilgisayarların, aynı dil üzerinden irtibat kurmalarına yardımcı olmaktadır. Kullanım amacı mail atmak ve almak olup, değişik sistemler üzerinde kullanılabilmektedir.
Haberleşme isteği kodlar yardımıyla sunucuya varmakta olup, onay alması durumunda işlevsel yapıya kavuşur. Günümüzde en gelişmiş TCP / IP protokollerinden bir tanesi olarak sayılır. Sadece bilgisayarlar ile sınırlı kalmadan,
- Akıllı telefonlar,
- Tabletler üzerinden de posta alımını mümkün hale getirmektedir.
Bu esnada SMTP bağlantısı sağlanmakta olup, sistem mevcut verileri ve server bilgilerinden yararlanmaktadır. Bunun sağlanması sonrasında iletişim de gerçekleşir.
SMTP Çalışması Nasıl Gerçekleşir?
Simple Mail Transfer Protokol üç aşamalı şekilde çalışmaktadır. Bunlar,
- Sistem istemci,
- Alan sunucu,
- Gönderen sunucu şeklindedir.
Herhangi bir posta istemcisi tarafından mesaj yollarken kullanılmakta olup, gönderen taraf mesajı alıcıya yollayabilmek için yine SMTP server sisteminden faydalanır.
Bunların ardından alıcı, postayı IMAP ya da POP3 sayesinde alabilmek adına istemciden yararlanır. Dolayısıyla sistem tek başına çalışmamakta olup, POP3 ve IMAP seçenekleri de kullanılır. Ancak bunlar da Simple Mail Transfer Protokol gerektirir. Dolayısıyla birbirleriyle iç içe geçmiş bir şekilde çalışır.
Söz konusu iletim, belirli portlar üzerinden sağlanır. Bunlar,
- 25,
- 465,
- 587,
Numaralı portlardır. Gönderen ve istemci arasında bulunan port 587 olup, gönderen ve alan taraflar arasında 25 nolu olan kullanılır.
Tüm bunlara ek olarak, sunucular arasında güvenli katman kullanılarak iletim gerçekleştirilecekse 465 portundan yararlanılır. Eğer 25 portu kapatılırsa, 587 portu devreye girer.
Gmail SMTP Ayarları
Gmail üzerinden SMTP kullanabilmek için, ilk olarak daha az güvenli uygulamalar için erişim açılmalıdır. Kısa çözüm için https://myaccount.google.com/u/0/lesssecureapps?pli=1&rapt=AEjHL4OaXYEUjNqCSvo5hYyXzm-q0iUsJvy42BFv2PM0JFOqDNKC4mXFusmyXQgO3DlnCaIYZOG37PFgYNaGKmK_NpLlWlsoTw linki takip edilebilir. Ayarlar ise şöyledir;
- SMTP Sunucusu: smtp.gmail.com
- SMTP Kullanıcı Adı: Gmail kullanıcı adı yani eposta adresi. (adres@gmail.com şeklinde)
- SMTP Şifresi: Gmail parolası
- SMTP Port: 587/465
- TLS/SSL: Gerekli
Bundan sonra SMTP kullanmaya başlamanız mümkündür. Burada kullanıcı adı ve şifresi bölümüne sizin bilgileriniz girilmekte olup, diğer alanlar aynı şekilde girilir.
Outlook SMTP Ayarları
SMTP için gerekli ayarlar, Outlook üzerinden de yapılır. Outlook SMTP ayarları için öncelikle hesap ayarları ekranı açılır. Hesap seçilerek değiştir üzerine tıklandıktan sonra giden posta sunucusu bölümüne sunucu ismi girilir.
Diğer alanlara girildikten sonra, tıklamanızı belirten buton kullanılarak giden sunucuya girilir. Posta göndermek için kutucuğu işaretleyerek, kullanarak oturum açılır. E-posta ve şifre bölümlerini yazdıktan sonra, SMTP bağlantı kısmını 25 olarak belirlenir. Ancak sonradan bunu değiştirmeniz de mümkündür.
Tüm işlemleri tamamlamanız ardından ileri butonuna tıklanarak bitti seçilir. Ardından SMTP sunucularından yararlanarak, mail göndermeniz mümkündür. Eğer yanlış işlem yaparsanız, gönderim sağlanmayacağı için onaylamadan önce kontrol etmeniz önerilir.
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023