CORS Nedir? Kökler Arası Kaynak Paylaşımı Ne İşe Yarar?
Modern web sayfaları, her zamankinden daha fazla dış komut dosyası ve varlık kullanır. Varsayılan olarak, JavaScript aynı kaynak politikasını izler ve yalnızca çalışan komut dosyasıyla aynı etki alanındaki URL’lere çağrı yapabilir. Öyleyse, JavaScript destekli sayfalarımızın dışarıdaki komut dosyalarını kullanmasını nasıl sağlayabiliriz? Cevap CORS‘dur.
CORS Nedir?
Kökler arası kaynak paylaşımı (CORS), web sayfalarının API’ye veya farklı bir kısıtlanmış etki alanında çalışan varlıklara erişmesine olanak tanıyan bir mekanizmadır. Çoğu site, bir web sayfası ile ana sunucu arasında etkileşim kurma ve sunucunun web sayfasına erişime izin vermesinin güvenli olup olmadığını belirleme yolunu tanımlayan bir çapraz kaynak ilkesi biçimi kullanır.
CORS Ne İşe Yarar?
En yaygın CORS örneği, sitelerdeki yerel olmayan reklamlardır. Adsense gibi. Örneğin, bir YouTube videosu izlediğinizi ve bir Android reklamı gördüğünüzü varsayın. YouTube’un sunucuları temel kaynakları için ayrılmıştır ve olası her reklamı yerel olarak depolayamaz. Bunun yerine, tüm reklamlar reklam şirketinin sunucularında saklanır. Reklam şirketi, bir YouTube web sayfasının depolanan Android reklam videosunu oynatmasına izin vermek için YouTube’a görüntüleme erişimine izin verir. Bu sistemin yararı, YouTube’un yerel depolamayı kullanmadan başka bir sunucudaki içeriği kullanabilmesidir. Ayrıca, reklam şirketinin yalnızca sunucularından YouTube’a aktarılan reklamı güncellemesi gerektiğinden yeni reklamları hızlı bir şekilde yayınlamasına olanak tanır.
Sonuç Olarak
CORS, bir web sayfasındaki birçok kaynağın, kaynağın geldiği etki alanı dışındaki başka bir etki alanından talep edilmesini sağlayan bir mekanizma anlamına gelir. Tarayıcılara bir başlangıçta çalışan bir web uygulaması vermelerini söylemek için ek HTTP üstbilgileri kullanır.
Bunları da okumalısınız
Shell Upload Nedir?
14 Haziran 2023
Sosyal Mühendislik Yöntemleri Nelerdir?
10 Haziran 2023
Remote Shell Nedir?
25 Mayıs 2023