Ping Nedir? Ne İşe Yarar?

Ping Nedir? Ne İşe Yarar?

PING, bir ağ üzerindeki iki düğüm veya cihaz arasındaki bağlantıyı test eden bir teşhis aracıdır. PING, bir ağ veri paketinin hatasız bir adrese dağıtılıp dağıtılamayacağını doğrular. Ayrıca belirli bir IP adresinin ağ erişilebilirliğini belirler ve bir kullanıcının ulaşmaya çalıştığı bir ana bilgisayarın gerçekten çalışıp çalışmadığını tespit için kullanılır. Ping genellikle ağın sahip olduğu hataları kontrol etmek için kullanılır ve aynı zamanda basitçe “dikkatini çekmek” veya “varlığını kontrol etmek” anlamına gelir.

Tarihçe

Mike Muuss (Solda)

1983 yılında Mike Muuss, PING aracını oluşturdu. Yaklaşık bin satır koda sahipti ve çeşitli ağ uygulamaları ve işletim sistemleri için standart paketlenmiş araç haline gelmişti. Bu araç, David Mills’in IP ağ tanısı ve ölçümleri için ICMP yankı paketlerinin kullanılması üzerine yaptığı bir açıklamadan esinlenmişti. Mike Muus, metodolojisi sonarın ekolokasyonuna benzer olduğu için sonarın çıkardığı sesten de bu aracın adını türetmişti.

Ping Nedir? Ne İşe Yarar?

PING, ana bilgisayarın uygun olup olmadığını kontrol etmek ve yanıtın ne kadar süreceğini ölçmek olan iki temel hedef sunar. PING komutu, çeşitli komut satırı arayüzlerinin en yaygın kullanılanlarından biridir. PING, yankı talebi sunan tek bir paketten oluşur. Ana bilgisayar müsaitse, tek bir paketle yanıt verir. 

PING için zaman ölçümü milisaniye cinsinden ölçülür; bu, paketin ana bilgisayara ulaşma ve yanıtın gönderene geri dönme süresini ifade eder. 

Bir makineye ping gönderdiğinde genellikle ne olduğuyla ilgili adımlar şöyle özetlenebilir:

Kaynak tarafından hedefe bir ICMP (Internet Control Message Protocol) yankı isteği mesajı gönderilecektir.

PING programı, yankı-istek mesajlarının her biri ile artması için bir sıra tanımlayıcı ayarlayacaktır.

▷ PING, mesajın veri bölümüne gönderme zamanını ekler.

▷ Ana bilgisayar çalışıyorsa ve yanıt veriyorsa kaynağa bir ICMP yankı yanıtı mesajı gönderir.

▷ Cevap mesajının varış zamanı PING ile not edilecektir, mesaj kısmında gönderme süresini de kullanır ve gidiş-dönüş süresini hesaplar.

▷ Sıra tanımlayıcısını artırır ve yeni bir yankı isteği mesajı gönderir. Bu, kullanıcı tarafından belirlenen PING isteklerinin sayısı kadar devam eder veya program sonlandırılır.

IP datagramı kaynak düğümden ayrıldığında kaynak düğüm saatinin yerel saatine dikkat edilerek bir gidiş dönüş hesaplanacak ve ardından yankı yanıtının geldiği zamandan çıkarılacaktır. PING aracı, bir gidiş dönüş başarılı bir şekilde tamamlanmadığında çeşitli hata mesajlarını görüntüleyecektir:

◆ Bilinmeyen sunucu: Bu, ağda bulunmayan IP adresinin veya ana bilgisayar adlarının veya hedef ana bilgisayar adının çözülemeyeceğini belirler.

◆ Hedef ana bilgisayara ulaşılamaz: Bu, hedef düğümün çalışmadığını veya ağda çalışmadığını belirler. Bu, hedef ana bilgisayar için yerel veya uzak bir yol bulunmaması nedeniyle ortaya çıkabilir.

◆ İstek zaman aşımına uğradı: Bu, ana bilgisayardan yanıt gelmediği için PING komutunun ne zaman zaman aşımına uğradığını belirler. Bu ayrıca ağ trafiği, adres çözümleme protokolü isteği paket filtreleme veya bir yönlendirici hatası nedeniyle hiçbir yankı yanıtı mesajının alınmadığını belirler .

İnternet Ağı Teşhis Testleri

PING komutu, aşağıdaki gibi birkaç yararlı internet ağı tanılama testi gerçekleştirmek için kullanılabilir:

► Etki alanı IP adresi: PING, bir alan adını veya IP adresini araştırmak için kullanılabilir. Yanıtta karşılık gelen bir IP adresi görüntüler.

► Zaman ve mesafe: PING komutu, kullanıcıya ağ açısından internet mesafesini söyleyen bir paketi başka bir siteden geri döndürmenin ne kadar sürdüğünü belirlemek için kullanılabilir.

► Giriş: PING, kullanıcının başka bir bilgisayar cihazına ulaşıp ulaşamayacağını kontrol etmek için kullanılabilir. Bir kullanıcı diğer sitelere PING yapamıyorsa ancak mümkünse, bu internet ağının çalıştığını ancak sitenin çalışmadığını gösterir. Bununla birlikte, bir kullanıcı herhangi bir siteye gerçekten PING atamıyorsa, bu, tüm ağ bağlantısının kötü bir bağlantı nedeniyle kesildiğini gösterir.

İnternet Ping Süresi Kaç Olmalı?

Aşağıdakiler iyi bir ping yanıt süresi olarak kabul edilir:

➽ <30 ms – mükemmel ping ve çevrimiçi oyun için ideal.

➽ 30 ila 50 ms – ortalama ping ve yine de çevrimiçi oyunlar için iyi.

➽ 50 ila 100 ms – biraz yavaş ping süresi ve bu, çevrimiçi oyunları etkiler.

➽ 100 ila 500 ms – yavaş ping ve yalnızca web taramasında minimum etkiye sahiptir, ancak çevrimiçi oyunlarda gözle görülür bir gecikme yaratır.

➽ 500 ms – yarım saniye veya daha uzun pingler, tüm isteklere fark edilir bir gecikme ekler.

PING yardımcı programı çıkışı, işletim sistemine bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, neredeyse tüm PING çıkışları aşağıdakileri görüntüler:

✓ Hedef IP adresi

✓ ICMP sıra numarası

✓ Time to live (TTL)

✓ Gidiş-dönüş süresi

✓ Yük boyutu

✓ İletim sırasında kaybolan paket sayısı.

Çoğu ping programı birden çok ping gönderir ve sonunda pinglerin ortalamasını sunar. 

Ping-Gecikme Nedir?

Gecikme genellikle yüksek ping ve / veya düşük hızlı internet bağlantısının bir sonucudur. Oyunun komutlarınızı gecikmeli olarak oynadığı yerdir. Örneğin, CS Source’da ilerlemek için W tuşuna basarsınız, ancak karakteriniz aslında bir saniye sonrasına kadar hareket etmez. Bazen gecikme artabilir, bu yüzden oyun görünüşte birkaç dakika donar, sonra aniden tüm girdilerinize tek seferde yetişir veya sizi oyundan tamamen koparır. Oyuncular, birçok nedenden ötürü gecikme yaşayabilirler, bunlardan en önemlisi, komutlarınızın oyuna gecikmeli olarak gönderildiği yüksek pingdir. Bazen sorun, cihazınızın periyodik olarak internete bağlantısını kesip yeniden bağlanacağı istikrarsız bağlantılardan kaynaklanır, buna paket kaybı denir ve paketler halinde sunucuya gönderdiğiniz bilgiler alınmadığında ortaya çıkar. Bu, aşırı kalabalık bir sunucu, düşük güvenlik veya internet bağlantı kesintilerinden kaynaklanıyor olabilir.

Ping İyileştirme Yolları: Ping Nasıl Düşürülür?

Pinginizi kontrol edin. Çoğu oyun, oynadığınız sunucuya tam pinginizi ölçebilir ve görüntüleyebilir. Oynamadan önce ping’inizin ne olduğunu öğrenmek isterseniz, birçok çevrimiçi test sitesi mevcuttur. Bazı ping test siteleri:

» https://www.meter.net/ping-test/
» https://www.speedtest.net/
» http://ping-test.net/
» http://ping-test.net/mobile/speed_test

Ping süresi iyileştirmek için:

★ Gereksiz programları kapatın.

★ Bir kablosuz bağlantı kullanırken, bilgisayarınızın yönlendiriciden çok uzakta olmadığından emin olun veya bağlantının gücünü artırmak için bir menzil genişletici kullanın. Yönlendiriciye ne kadar yakınsa o kadar iyidir.

★ Bağlantınızı kablolu olarak değiştirebilirsiniz.

★ Sizinle aynı ağda başka birinin olup olmadığını ve YouTube, Netflix, Twitch yayın platformları gibi ‘web ağırlıklı’ bir hizmet kullanıp kullanmadıklarını kontrol edin.  Düşük hızlı internet bağlantınız varsa, evdeki diğer kullanıcılarla aynı anda çevrimiçi oynamaktan kaçının.

★ Mümkünse süper hızlı (fiber) internet bağlatabilirsiniz.

★ Oyun istemciniz en son sürüm olmalıdır.

★ Bölgenizde bildirilen bir sorun olup olmadığını öğrenmek için internet servis sağlayıcınızla iletişime geçin.

Sonuç

Başarılı bir çevrimiçi oyun için iyi bir ping son derece önemlidir. Daha düşük ping, bağlandığınız sunucudan bir yankının alınma süresini temsil ediyor olduğundan ötürü: düşük ping = daha iyi kabul edilir. Ping tipik olarak milisaniye cinsinden ölçülür ve ping’inizi belirlemenize yardımcı olabilecek çevrimiçi olarak kullanılabilen birkaç araç vardır. İdeal bir ping, özellikle rekabetçi çevrimiçi oyunlar için 50 ms’nin altındaki herhangi bir sayı olacaktır. Ortalama bir ping, 50 ms – 150 ms arasında kabul edilir. Bu genellikle kabul edilebilir bir özelliktir ve çoğu oyun sunucusunda yeterince oyun oynamanıza izin verir. Ping’inizi milisaniye cinsinden mümkün olan en düşük sayıya düşürmek ana hedefiniz olmalıdır. Bu, tüm deneyiminizi geliştirecek ve sunucu sorunlarını önemli ölçüde azaltacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir