NFC Nedir? Nerelerde Kullanılır?
NFC bu günlerde her yerde. Muhtemelen telefon ayarlarınızda görmüşsünüzdür veya bir ortamda duymuşsunuzdur.
İnternet ve teknoloji çağı muazzam bir hızla büyüyor. 2020 itibariyle 5G ağı ve ortaya çıkan destekle birlikte, tüm insanlar hız ve üretkenlik aşamasına girmeye hazır. Tüm bu iyileştirmeler oldukça ilgi çekici olsa da, birçok kişi “NFC nedir?” diye soruyor. Siz de aynı şeyi araştırıyorsanız, işte NFC hakkında bilmeniz gereken her şey…
Near Field Communication (NFC) Nedir?
Near Field Communication (NFC), Yakın Alan İletişimi anlamına gelir ve uzun yıllardır büyüyen bir teknolojidir. Cihazların çok yakın mesafeden kablosuz olarak birbirleriyle iletişim kurmaları için bir standarttır. Kullanıcıların akıllı telefon cihazlarından veri alışverişi yapmalarına yardımcı olan önemli bir araçtır.
Temassız ödemeler gibi şeyler için NFC kullanımı, istikrarlı bir şekilde artarken, Koronavirüs salgını nedeniyle bu yılın başlarında adeta patlama yaşandı.
NFC, RFID adı verilen başka bir teknolojinin alt kümesidir, bu yüzden NFC’ye geri dönmeden önce bunu biraz inceleyelim.
RFID Nedir?
Radyo frekansı tanımlama veya RFID, belirli etiketleri izlemek için bir okuyucudan gelen radyo dalgalarını kullanan teknolojiler için genel bir terimdir. Bu etiketlerin tümü bir anten ve küçük bir çip içerir ve birçok şekilde ve boyutta olabilir.
Otoyol geçiş ücreti ödeme cihazları ve mağazalardaki giysi ve diğer pahalı ürünler üzerindeki plastik şeyler RFID etiketlerinin bazı yaygın örnekleridir.
Bir mağaza girişinin her iki tarafında da bu büyük cihazları gördüyseniz, bunlar büyük RFID okuyuculardır, Sürekli olarak radyo dalgaları yarar ve bir yanıt beklerler. Bir mağazadan ayrılmaya çalışırken satın aldığınız ürünün üzerinde hala bir etiket varsa ne olur? (Çoğu RFID etiketinin gücü yoktur, bu nedenle etiketin içindeki anten okuyucudan radyo dalgalarını aldığında, az miktarda elektrik üretir. Bu elektrik, etiketin içindeki çipi harekete geçirir ve çipte depolanan bilgilerle okuyucuya sinyal gönderir.) Bu durumda okuyucu, aldığınız üründeki etiketten geri sinyal almış olur ve alarm çalar.
RFID ve NFC İlişkisi
NFC, RFID’nin daha yeni, yüksek frekanslı bir sürümüdür ve ayrıca hem etiketleri hem de okuyucuları içerir. NFC’nin daha yüksek frekansı, verileri RFID’den çok daha hızlı aktarabilirken, yalnızca yaklaşık 4 cm/1,6 inç veya daha az bir mesafeden çalıştığı anlamına gelir. Bu arada, RFID 12 m’ye kadar bir mesafeden çalışır.
NFC teknolojisi, elektromanyetik radyo alanlarını kullanarak veri alışverişi yapmak için kısa menzilli bir ağ kurar. NFC etiketleri hem okunabilir hem de yazılabilir; etiket türüne bağlı olarak 96 ile 4.096 bayt arasında depolama alanı içerirler. Bu, sinyali almak için en az bir verici cihazı ve diğerini gerektirir – sinyal alıcı olarak genellikle bir telefon kullanılır. NFC teknolojisi için iki ana özellik mevcuttur: ISO / IEC 14443 ve ISO / IEC 18000-3. İlki, NFC etiketlerinde bulunanlar gibi bilgileri depolamak için kullanılan kimlik kartlarını tanımlar; ikincisi, NFC cihazları tarafından kullanılan RFID iletişimini belirtir.
NFC Nerelerde Kullanılır?
NFC için pek çok kullanım durumu var, ancak burada göreceğiniz en yaygın olanlardan bazıları:
Temassız ödemeler: Birçok yeni kredi ve banka kartında bir NFC etiketi bulunur, böylece kartınızı kaydırmak veya takmak yerine bir ödeme terminalinin hemen üzerinde tutabilirsiniz. Temassız ödeme özellikli kredi ve banka kartlarının üzerinde özel bir sembol bulunur. Modern telefonların çoğu, hem NFC okuyucu / yazıcı hem de etiket görevi görebilen bir NFC yongası içerir. Google Pay, Apple Pay ve Samsung Pay gibi bir mobil ödeme uygulamasıyla eşleştirilen bu çip, artık cüzdanınızı çıkarmanıza gerek kalmayabileceği anlamına gelir. Bunun yerine, söz konusu kartın içinde gerçek bir NFC etiketi olmasa bile telefonunuz, kredi veya banka kartınız için sanal bir NFC etiketi görevi görebilir.
Ürünlerle etkileşim: Geleneksel olarak RFID, depolarda ve mağazalarda envanteri izlemek için kullanılır. Ancak bir ürün mağazadan çıktığında RFID etiketi devre dışı bırakılır. Artık birçok ürün, mağazadan ayrıldıktan sonra ek etkileşim için NFC etiketleri içeriyor.
Veri aktarımı: Bir okuyucu ve bir etiket arasında tipik olarak tek yönlü iletişim olan RFID’nin aksine, NFC iki yönlü iletişime izin verir. Bazı telefonlar, iki cihaz arasında birbirine dokunursanız kişiler veya fotoğraflar gibi verileri aktarmak için NFC kullanabilir.
Makine Gözetimi: İşleri gerekli kontrol ve kullanım geçmişine sahip çeşitli makine ve araçların kullanımını içeren şirketler için. NFC çipleri, her bir makine veya alete yerleştirilebilir. Akıllı telefon ile kullanıcı, gerçekleşen eylemi hızlı bir şekilde kaydedebilir. Her aracın kendi kullanım geçmişi vardır ve bu da bizi üretim maliyetlerini daha iyi kontrol etmeye yönlendirebilir.
Akıllı Evler: Evlerin içindeki NFC yongaları, çeşitli konumlara kurulabilir ve birçok ev ayarını kolaylaştırmak için programlanabilir. Mobil cihazın ve çipin kısa taranmasıyla, sıcaklık kontrolüne, bazı cihazların devreye alınmasına, gündüz modu dinamiklerine, ışık kontrolüne ve daha fazlasına izin veren bir mobil uygulama açar. Üst panelleri, garaj kapılarını vb. açıp kapatmanızı sağlar.
Bunları da okumalısınız
GRAV Nedir?
7 Nisan 2023
Apdex nedir? APDEX Skoru Nasıl Hesaplanır?
23 Şubat 2023