Karekod (QR Kod) Nedir?
Otomobil üretimi için operasyonel verimliliği artırmak amacıyla 1994 yılında bir Japon firması olan Denso Wave tarafından geliştirilen karekod (QR kod), akıllı telefonlar ve özel karekod okuma cihazları kullanılarak okunabilen iki boyutlu bir barkod türüdür. Açık kaynak kodlu bir teknolojidir.
Karekodları; her yerde, dijital cüzdan uygulamasıyla ödeme yapmak için mağazalarda, satın aldığınız ürünlerde, WhatsApp’ta görebilirsiniz.
Karekodlar uzun zamandan beri işlevselliklerini otomotiv endüstrisinin çok daha ötesine taşımıştır. Bugün envanter takibinden, nakliye ve lojistiğe ve çevrimiçi biletlemeye, internet sitesi ve katalog sayfaları yönlendirmelerine kadar her şeyde kullanılıyorlar.
🌑 Karekod Nerelerde Kullanılır?
Karekodlar, dünya çapındaki şirketler tarafından aşağıdaki amaçlar gibi farklı alanlarda büyük ölçekte kullanılır:
- Web siteleri
- Uygulama mağazası – uygulama bağlantısı
- Posterler, – etkinlik URL’si verin
- Kartvizitler,
- Broşürler,
- Ürün ambalajları,
- Kitaplar,
- Biletler, – bilet hakkında bilgi
- El ilanları
- Google Harita – birine konum vermek için
- Dosya indirme – müzik klibi, pdf vb.
- Wifi erişimi
- Kimlik kartları.
▲ Reklamlar
İşletmeler, tüketici pazarına girmek ve hem çevrimdışı hem de çevrimiçi olarak ürün ve hizmetlerinin reklamını yapmak için karekodları kullanabilir. Reklam panolarında, reklam afişlerinde, el ilanlarında ve diğer birçok ilginç yerde bir karekod görebilirsiniz.
▲ İnternet Siteleri
Karekodlar başlangıçta endüstriyel amaçlar için kullanılmak üzere tasarlandı. Bununla birlikte, Karekodlar tüketici reklamcılığında oldukça yaygın hale geldi. Karekodların kullanımı çok sayıda olabilir. Bugün, bir akıllı telefon QR tarayıcı olarak kullanılabilir. Bunu görüntülemek ve ardından kodu çözmek için de kullanılabilir. Kod, bir web sitesi için bir URL içerebilir. Web sitesi url’sini bir tarayıcıya manuel olarak yazmak yerine, bir Karekodun içine yerleştirebilirsiniz.
▲ Rehber Kişileri
Karekodlar, kişi kartları olarak kullanılabilir. Bu kodlar, bilgileri bir kullanıcının telefon defterine otomatik olarak kaydeder. QR kodunuzdaki bir youtube videosu, kullanıcıları şirketinizle ilgili diğer tanıtım içeriğine yönlendirebilir.
🌑 Karekod Nasıl Oluşturulur?
Kendiniz için ücretsiz olarak QR kodu oluşturabilirsiniz. QR kodu oluşturmak için kullanılabilecek birçok web sitesi vardır. Karekod oluşturma uygulaması indirebilir ve için web sitelerinize, broşürlerinize, pazarlama materyallerinize vb. yerleştirebilirsiniz. QR kodu oluşturucu web sitelerinin bir listesi:
- https://www.qr-code-generator.com
- https://www.qrstuff.com/
- https://www.the-qrcode-generator.com/
- https://qrcodemakr.com/
🌑 Karekod Nasıl Kullanılır?
Karekod (QR kodu), bir tarayıcı gerektirir. Üzerinde kamerası olan bir akıllı telefonunuz varsa – telefonun bir tarayıcı uygulamasını indirip kullanabilmesi gerekir – o zaman tüm QR kodunu taramak için gerekli tarayıcıya sahip olursunuz. Telefonun yaptığı şey, QR kodunun resmini çekmek ve ardından bunu metin biçimine dönüştürmektir. Uygulama kodu yorumlar ve ardından oluşturucunun görmenizi istediği tüm bağlantıları, metinleri ve resimleri görüntüler.
Karekodunun koddan metne gitmesini sağlamak için yapmanız gereken ilk şey uygulamayı kurmaktır. Telefonunuzda bir tane yoksa, telefonunuzun hangisini desteklediğini bulun ve ardından telefona yükleyin. Karekodunu onsuz okuyamazsınız.
Bazı popüler Karekod uygulamaları:
- https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gamma.scan
- https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apple.qrcode.reader
🌑 Karekod Nasıl Çalışır?
Karekodlar, bilgileri siyah beyaz piksellerden oluşan bir grafik kod aracılığıyla iletir. Bir barkodun tek boyutlu olduğu yerde, karekod iki boyutludur. QR kodunun görsel olarak en farklı öğesi, okuyucu tarafından tarandığında kodu yönlendirmek için kullanılan kare bloklardır.
Bu, kodun baş aşağı da dahil olmak üzere herhangi bir yönde taranmasına ve doğru mesajı iletmesine izin verir. Bu dört blok (üçü köşelerde ve biri sağ altta gömülü) her kodda görünür ve kodun herhangi bir yönde doğru bir şekilde çözülmesine izin verir.
Bu blokların etrafında biçim sürümü, hata denetimi sürümü ve kod çözme maskesi kodlanır. QR kodu, okuyucunun kodun kenarlarını bulmasına yardımcı olan “sessiz bölge” adı verilen bir beyaz boşluk alanı ile çevrilidir.
Karekod, sağ alt köşeden okunur. Pikseller, 8 piksel başına bir bayt içeren 8’lik gruplar halinde okunur. ASCII (Latin alfabesi üzerine kurulu karakter kümesi) muhtemelen en yaygın kodlama olsa da, belirtim ayrıca sayılar, kanji ve diğer kodlamalar için seçenekler içerir.
🌑 Karekod ile Barkod Farkları Nelerdir?
Barkod: Tek boyut kodu.
Karekod: İki boyut kodu.
Barkod: Barkodu okumak için tarayıcının koda göre hizalanması gerekir.
Karekod: Herhangi bir yönde okunabilir, hizalanmasına gerek yoktur.
Barkod: Veri düzeltmesi yok. Barkodun doğru yazdırılması gerekiyor.
Karekod: %30’a kadar hata varsa da, okunabilir.
Barkod: Uygulama, ürünler, kitaplar, pin kodu için çok sınırlıdır ve yalnızca sayısal verileri depolayabilir.
Karekod: Daha önce belirtildiği gibi daha geniş bir uygulama yelpazesi vardır.
Barkod: Sınırlı depolama kapasitesi. Yalnızca alfasayısal karakterleri saklayabilir.
Karekod: Nispeten çok büyük depolama kapasitesi. Alfasayısal karakterler, kanji (japon sembolleri), ikili bilgileri depolayabilir.
Barkod: Veritabanına bağlıdır.
Karekod: Bağımsız olarak kullanılabilir.
Bunları da okumalısınız
GRAV Nedir?
7 Nisan 2023
Apdex nedir? APDEX Skoru Nasıl Hesaplanır?
23 Şubat 2023