Marka Bilinirliği Nedir?
Marka bilinirliği, bir markanın hedef grup tarafından ne ölçüde tanındığı ve bir ürün veya ürün kategorisiyle ilişkilendirildiği derecedir. Bu, markanın müşteri bilincidir. Marka bilinci, müşterinin karar verme sürecini stratejik olarak etkilemek için ilk aşamadır.
► Şirketler, müşterilerini markalarından haberdar etmek için çok para harcar. Ancak yine de tam olarak ölçülemeyen bir metriktir ve bilinirliğe sahip olmak her zaman insanların markanızın ürünlerini satın alacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte, marka bilinirliğinin şirketler için, özellikle de yenileri için büyük önemi vardır.
Marka bilinirliği, popüler bir terimdir ve her büyüklükteki işletmenin ürün ve hizmetlerinin tanınmasını sağlama sürecidir. Şirketler mesajlaşma, tasarım, sosyal medya, reklamlar ve daha fazlasıyla marka farkındalığını geliştirir.
Marka Bilinirliği Neden Önemlidir?
Marka bilinirliği, potansiyel bir müşterinin ürünlerinize ve hizmetlerinize yönelik tanınma ve ilişkilendirme düzeyidir. Örneğin, sıcak bir günde Kadıköy’de yürürken soğuk bir içeceğe ihtiyacınız varsa, aklınıza Pepsi veya Coca-Cola gelme ihtimali vardır. Piyasada başka pek çok soğuk içecek var ancak hem Pepsi hem de Coca, tüketicilerin zihninde marka bilinci oluşturmayı başarmıştır.
Coca-Cola, tarihin en büyük marka bilinirliği örneğidir. İçmemiş olsanız dahi, Coca-Cola’nın logosunun nasıl göründüğünü, cam şişesinin şeklini biliyorsunuzdur.
► Marka bilinirliği, yönlendirmeler, halkla ilişkiler, haberler, sosyal medya vb. kanallar aracılığıyla yayılır. Şirketin planladığı gibi giderse müşterilerin zihninde olumlu bir algı oluşturur. Bir arkadaşınızın size iyi bir deneyim yaşadığı bir Uygur restoranından bahsettiğini varsayalım. Restorana gitmeseniz bile, Uygur restoranı için herkese olumlu bir şekilde tavsiye etme eğiliminiz oluşur.
► Marka bilinci güveni besler. İnsanların bir markayla etkileşime girdiğini ve iyi bir deneyim yaşadığını gördüğünüzde, henüz denememiş olsanız bile o markaya olan güveninizi oluşturur. Üçüncü bir dünya ülkesini ziyaret ettiğinizi ve üç farklı restoranla karşılaştığınızı varsayalım; ikisi yerel restoran ve biri McDonald’s. Ülkenizde yemek yememiş olsanız bile McDonald’s’a gitme ihtimaliniz yüksektir. Bunun nedeni markayı bildiğiniz ve hijyen uygulamalarına güvendiğiniz içindir.
► Bir markanın ne kadar çok insan farkında olursa o marka o kadar değerli hale gelir. Marka değeri, markanın ayrı bir varlık olarak değeridir. Sırf belli bir marka tarafından sunulduğu için öne çıkan jenerik bir teklif yapar. Marka bilinci, markanın algılanan değerini oluşturur.
► Marka bilinirliğinin yüksek olduğu şirketler daha fazla gelir elde edebilir. Örneğin, bir dizüstü bilgisayar pazarını ziyaret ettiğinizde, birçok ürün ve seçenek mevcuttur. Ancak aklınızda farklılaştırılmış bir ürün olması, Apple veya Monster’in pazardaki diğer rakiplerinden farklı olmasını sağlar. Bu, şirketler pazarlama yerinin tamamında marka bilinirliğini başarıyla teşvik ettiğinde gerçekleşir.
Marka Bilinirliği Nasıl Oluşturulur?
➽ Marka bilinirliği, müşteri ile ilgi alanlarının ön plana çıktığı bir ilişki kurarak inşa edilir. Marka bilinirliği ve farkındalığı stratejinizi, ürünlerinizin, müşteriler tarafından fazla çaba sarf etmeden ihtiyaçlarını karşılayacağı şekilde odaklamanız gerekir. Güçlü bir marka bilinci stratejisi, güçlü bir ürün etrafında döner. Çok fazla çaba harcamadan müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olmalısınız. Örneğin Whatsapp , 2009 yılında, hedef kitlenin çoğunun ücretli metin mesajları aracılığıyla iletişim kurduğu ücretsiz bir anlık mesajlaşma uygulaması oluşturdu. Hızla yayıldı.
➽ Konumlandırma önemlidir. Farklı markalar , marka bilinirliğini artırmak için akıllı konumlandırma stratejileri kullanır. Kendilerini günlük kullanılan ürünlerle dolu bir pazarda birinci sınıf bir ürün veya birinci sınıf ürünlerle dolu pazarda ekonomik ve hesaplı bir ürün olarak konumlandırabilirler. Marka bilinirliğinizi artırmak için büyük harfle yazılabilecek, arzu edilen ancak keşfedilmemiş bir konumlandırma aramanız gerekir. Konumlandırma yardımıyla marka bilinci oluşturmanın iyi bir örneği de Apple’dır. Şirket, kendisini akıllı telefon endüstrisinde herkesin tercih edebileceği en premium marka olarak konumlandırdı. Bu, markanın müjdecileri olarak hareket eden ve marka mesajını yayan bir kült yarattı.
➽ Marka bilinirliği oluşturmanın iyi bir diğer yolu, diğer ünlü markaların sizin hakkınızda izleyicileriyle konuşmasına, sizi yorumlamasına izin vermektir. Takipçileri iyi olan şirketler, sosyal medya fenomenleri, ünlüler vb. olarak örneklendirilebilir.
➽ Hedef kitlenizin, bulundukları yerde onlarla tanışmadığınız sürece sizi tanıması zordur. Hedef kitleniz üzerinde bir imaj oluşturmak için sosyal medyayı kullanarak trendlerden yararlanmanız iyi olur. Bir robot gibi değil, bir insan gibi davranmanız iyi olur, kullanıcılarınızın görmeyi ve etkileşimde bulunmayı sevdikleri gönderiler oluşturmak, onlara paylaşım için ödüller sunmak ve böylelikle marka mesajınızı yaymak için sosyal medyayı kullanmak gerekir.
➽ Bir öneri programı başlatmak veya bir bağlı kuruluş stratejisine yatırım yapmak çoğu zaman iyi bir fikir olabilir. Bu tür stratejiler, marka bilincini diğer insanlara yayma çalışmasını, genellikle kendiniz yapsanız olacağından daha düşük bir maliyetle delege eder. Dahası, yönlendirmelerin reklamlarınızdan daha ikna edici gücü vardır.
➽ Mevcut müşterilerinizin markanızı veya ürününüzü başka birine tavsiye ettiklerinde değerli bir şey elde edecekleri cazip bir tavsiye programı oluşturabilirsiniz. Benzer şekilde, iyi komisyon oranları sağlamak, takipçileri iyi olan birçok yetenekli marka takipçinizi de cezbeder.