Google Drive Nedir?
Google Drive, masaüstü bilgisayarınız, akıllı telefonunuz ve tabletiniz gibi birden çok cihazdan kolay yedekleme ve erişim için dosyalarınızı depolamanızı ve senkronize etmenizi sağlayan Google’ın bulut hizmetidir. Başkalarıyla ortak çalışmak, dokümanları paylaşmak ve başkalarının bunları gerçek zamanlı olarak düzenlemesine izin vermek için Google Drive’ı da kullanabilirsiniz.
Google Drive Nedir?
Google Drive, Google uygulamaları paketinin bir parçasıdır. Drive, belgeleri ve dosyaları Bulutta depolamanıza olanak tanır. Temel Drive, tüm kayıtlı Google kullanıcıları için ücretsizdir ve size 15 gigabayta kadar ücretsiz depolama alanı sağlar. Belgeleri Google Drive’ınıza yükleyebilir ve bunları arkadaşlarınızla, ailenizle ve hatta iş arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. İzinleri, Google dokümanlarınızın veya formlarınızın dosyaya erişimi olanlar tarafından düzenlenebilmesi için ayarlayabilirsiniz. Belgeler; ayrıca kilitlenebilir, böylece insanlar belgeyi yalnızca görüntüleyebilir ve düzenleyemez.
Google Drive Hesabı Nasıl Açılır?
Google Drive’ı kullanmaya başlamak için, drive.google.com adresinde bir Google Drive hesabı oluşturmanız gerekir. Hesap Oluştur’u tıklayın. Bilgilerinizi doldurun ve İleri’ye tıklayın.
Hesap açıldıktan sonra gelecek olan hoş geldiniz ekranında, sizi Google Drive’ınıza götüren Google Dokümanlar’a Geri Dön seçeneğine tıklayın.
Google Drive İle Neler Yapılabilir?
Google Drive’dan elde ettiğiniz faydalar, onu ne kadar kapsamlı kullandığınıza bağlıdır. Google Drive’ı dosyalarınızı yedeklemek için kullanabilirsiniz. Ücretsiz hesabınız 15 GB ücretsiz depolama alanıyla birlikte gelir ve aylık ücret karşılığında daha fazla depolama alanı satın alma seçeneğiniz vardır. Güvenli saklama için dosyalarınızı masaüstü bilgisayarınızdan Drive’ınıza yüklemeniz yeterlidir.
Veya dosyalarınızı Drive’ınızla otomatik olarak senkronize etmek için Google Drive uygulamasını indirebilirsiniz.
Google Drive uygulamasını akıllı telefonunuza veya tabletinize indirebilirsiniz. Uygulama, cihazınızı götürdüğünüz her yerden belgelerinizi görüntülemenizi, paylaşmanızı ve yazdırmanızı sağlar. Ayrıca, telefonunuz veya tabletinizin kamerasıyla dokümanları tarayabilir ve Drive’ınıza yükleyebilirsiniz.
Ancak Google Drive yalnızca depolama amaçlı değildir. Drive’ınızdan en iyi şekilde yararlanmak için, onu bir kelime işlemci, bir elektronik tablo programı, bir slayt gösterisi programı ve hatta bir çizim programı gibi bir üretkenlik aracı olarak kullanabilirsiniz. Yazılım için para harcamak istemiyorsanız, bu harika, çünkü bu Google uygulamaları ücretsizdir ve çoğu insanın ihtiyaç duyduğu temel işlevlere sahiptir. Oluşturduğunuz dokümanlar, bilgisayarınızdan veya diğer cihazlardan görüntüleyebileceğiniz Google Drive hesabınızda saklanır.
Google Drive İşlevleri
✔ Drive, size 15 GB ücretsiz çevrimiçi depolama alanı sunar. Çok çeşitli dosya türlerini ve klasörleri depolayabilirsiniz.
✔ Dosyalarınıza her yerden erişebilirsiniz.
✔ Dosyaları içerik ve ada göre arayabilirsiniz.
✔ Klasörleri ve dosyaları kolayca paylaşabilirsiniz.
✔ İçeriğinizi hızla görüntüleyebilirsiniz.
✔ Görüntüleyebilecek, düzenleyebilecek ve yorum yapabilecek kişiler için erişim düzeylerini ayarlayabilirsiniz.
✔ Dosya etkinliğine ve ayrıntılarına bakabilirsiniz.
✔ Kağıt belgeleri taramak için cihazınızın kamerasını kullanabilirsiniz.
✔ İnternete bağlı değilseniz, bazı dosyaları çevrimdışı olarak düzenleyebilir, görüntüleyebilirsiniz.
✔ Entegre E-Tablolar, Dokümanlar ve Slaytlar uygulamalarıyla anında belge ve dosya oluşturabilirsiniz.
✔ Eski sürümlere göz atabilirsiniz: Çoğu dosya türünde 30 gün öncesine kadar bakabilirsiniz, bu da değişiklikleri görmeyi ve önceki sürümlere dönmeyi kolaylaştırır.
✔ Android uygulaması, tüm basılı belgelerinizi PDF olarak taramanıza olanak tanır, fotoğraf çekmeniz yeterlidir.
✔ Gmail’deki bir ekin üzerine gelerek herhangi bir eki Drive’ınıza kaydetmek için Drive logosunu arayarak gmail eklerini kaydedebilirsiniz.
✕ Gizlilik içeren dosyalarınızı yüklemeniz önerilmez.
Google Drive’ı kullanmaktan gerçekten verim almak istiyorsanız, onu başkalarıyla ortak çalışmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, birkaç farklı meslektaştan girdi gerektiren bir belge oluşturduğunuzu varsayalım. Güncellemeler için bu belgeyi e-posta ile göndermeniz ve ardından en güncel sürümü kullandığınızı tekrar tekrar kontrol etmeniz gerekmez. Yeni belgenizi Drive’ınızda başlatmanız ve ardından iş arkadaşlarınızla paylaşmanız yeterlidir. Ayarladığınız izinlere bağlı olarak, iş arkadaşlarınız yalnızca belgeyi görüntüleyebilir veya belgeyi düzenleyebilir. Yalnızca bir belge vardır, ancak birçok kişi (aynı anda dahi) üzerinde değişiklik yapabilir.
Lakin Google Drive’da bir doküman paylaştığınızda, onu paylaştığınız kişilerin yaptığınız tüm değişiklikleri görebileceğini ve onlara izin verirseniz dokümanı da değiştirebileceklerini unutmayın. Bu yüzden güvendiğiniz kişilere izin verdiğinizden emin olun.
Örnek: Meslektaşlarınızla buluştuğunuzu ve yeni bir şey için beyin fırtınası yaptığınızı varsayalım. Bir Google Drive dokümanı (bir kelime işlem dokümanı veya e-tablosu) açın ve diğerleriyle paylaşın. Beyin fırtınası oturumunuzla ilgili notlar almak için belgeyi sanal bir beyaz tahta olarak kullanın. Veya diğerlerinin belgeyi, toplantıdaki diğer herkesin görebileceği gerçek zamanlı olarak kendi fikirleriyle güncellemesine izin verin. Bu, özellikle Korona salgını yaşadığımız bu günlerde meslektaşlarınız farklı yerlerde ise kullanışlı olabilir.
Bulut Depolama Ne Anlama Gelir?
Google Drive , bulut tabanlı bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Dosyaları bulutta depolamanıza ve dosyaları başkalarıyla kolayca paylaşmanıza olanak tanır. Google Drive ayrıca Google Dokümanlar (kelime işlem), Google E-Tablolar (e-tablolar), Slaytlar (slayt gösterisi sunumları) ve daha fazlasını içeren bir ofis paketidir. Google Dokümanlarını, E-Tablolarını ve Slaytları aynı anda düzenlemek için başkalarıyla ortak çalışabilirsiniz.
“Bulut”, bir hizmet sağlamak için birlikte çalışan bir sunucu ağı için kullanılan bir terimdir. “Bulut” aslında bir bulut değildir, ancak çeşitli konumlara yayılmış bir sunucu ağını tanımlamak için kullanılan kısa bir terimdir. Dosyaları bir bulut depolama cihazında depoladığınızda, bu, dosyaların tek bir fiziksel konum (bilgisayarın sabit diski gibi) yerine depolama sağlayıcısına ait bir sunucu ağında depolandığı anlamına gelir.
Google Drive’ınıza bir dosya yüklediğinizde, bu dosya artık Google’ın tüm dünyaya yayılmış birçok veri merkezinden oluşan sunucu ağında çok sayıda kopya halinde (“yedeklilik” olarak adlandırılır) depolanır. Google’ın veri merkezi ağı hakkında daha fazla bilgi için Google’ın veri merkezi konumları sayfasına göz atabilirsiniz.
Dosyaları kaybetme riski çok daha az olduğu için bulut daha güvenli görülüyor. Bulutta depolanan dosyalara internet erişimi olan her yerden erişilebilir. Öte yandan, fiziksel bir sabit sürücüde depolanan dosyalar o kadar güvenli olmayabilir; sabit sürücü arızalanırsa, tüm dosyaları kaybolur.
Ancak tam tersi durum da geçerlidir. Gizlilik içeren dosyalarınızı bulut sürücülerde tutmak sizin için risk olabilir.
Google Drive Gizlilik Sağlar Mı?
Yüksek düzeyde gizliliğe değer veriyorsanız, Google Drive muhtemelen sizin için uygun olmayacaktır. Google, yüklediğiniz her şeyi aktif olarak taradığını ve analiz ettiğini kabul ediyor.
Bunu, “size özelleştirilmiş arama sonuçları, özel reklamcılık ve spam ve kötü amaçlı yazılım algılama gibi kişisel olarak alakalı ürün özellikleri sağlamak” için yaparlar.
Esas olarak, teoride reklamlarla sizden para kazanmakla ilgileniyorlar. İş modellerinin dayandığı şey teorik olarak budur. Gerçekteki durum ise farklı olabilir.
Google Drive’da Ne Tür Dosyalar Depolayabilirim?
Hemen hemen her tür dosyayı Google Drive’da depolayabilirsiniz. Google Drive ofis paketi dosyalarının (Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar dahil) tümü Google Drive’a özgüdür, yani yalnızca Google Drive’da depolanabilir ve açılabilir.
Google Drive İçin Web Tabanlı Platformla Hangi Tarayıcılar Çalışır?
İyi bir Google Drive deneyimi için Google Chrome tarayıcısını kullanabilirsiniz. Diğer tarayıcıların çoğu, Google Drive’ın web tabanlı sürümünü çalıştıracak ancak daha sınırlı işlevselliğe sahip olacaktır.
Google Drive Hakkında Son Sözler
Google Drive, size ücretsiz olarak 15 GB bulut depolama alanı sağlayan çevrimiçi bir dosya depolama hizmetidir. Belgeler oluşturmak ve saklamak, klasörleri ve dosyaları diğer kişilerle paylaşmak için kullanabilirsiniz. Google Drive, çevrimiçi Google sürücünüz ve bilgisayarınız arasında dosyaları senkronize etmek için de kullanılır. Ayrıca, bilgisayarınızdaki Google sürücü klasöründeki bir belgeye sağ tıklayarak bilgisayar dosya sisteminiz üzerinden çevrimiçi olarak dosya, belge paylaşmanıza da olanak tanır. Genel olarak yararları ağır basmakla beraber gizlilik içeren dosyalarınızı yüklemenizi önermeyiz.
Bunları da okumalısınız
Google Yapay Zeka Güncellemeleri Nelerdir?
28 Mart 2023
Ortadaki Adam (MitM) Saldırısı Nedir?
29 Temmuz 2022
Google Ads Kullanmanın En Büyük 7 Faydası
16 Temmuz 2022