Kullanıcı Niyeti Nedir? Kullanıcı Niyetine Uygun İçerik Optimizasyonu
Google, milyonlarca bilgiyi içerir ve en temel amaçlarından biri de kullanıcılara en iyi yanıtları sunmaktır. Dünyanın en yaygın kullanılan arama motorunda saniyede on binlerce sorgulama yapılıyor. Kullanıcılar kimi zaman bilgiye ulaşmak kimi zamanda bir ürün satın almak amacıyla sorgulama yapıyor. Bu durum da hedef kitlenizin ne aradığını yani kullanıcı niyeti veya arama amacını iyi bir şekilde analiz etmeniz gerektiğini ifade ediyor.
Kullanıcı Niyeti Nedir?
Kullanıcı niyeti olarak adlandırdığımız User Intent, Google ya da herhangi bir arama motorunda kullanıcıların sorgulamalarının ana amacıdır. Daha farklı bir ifadeyle “kullanıcılar sorgulamalarını neden veya niçin yapıyor” şeklinde tanımlayabiliriz. Sorgulamaların arkasında yatan nedeni yani kullanıcının niyetini çözümlemek ve belirlemek yalnızca arama motorlarının değil web site sahiplerinin de önemsemesi gereken bir konudur. Çünkü web site sahiplerinin içerik veya sayfa oluştururken bu niyete odaklanarak hazırlaması gerekir. Bu sayede ilgili sayfa veya içerikler daha iyi bir sıralama alabilir.
Kullanıcı niyeti için en önemli noktalardan biri de algoritma güncellemeleridir. Web site sahiplerine bu güncellemeler kullanıcı niyetini analiz edebilme konusunda önemli fikirler verir. Temel noktanın kullanıcı sorgulamalarını anlayabilmek ve bu doğrultuda geliştirebilmek olduğunu düşünürsek aslında kullanıcı niyeti için en temel yol gösterici her zaman algoritma güncellemeleridir.
Kullanıcı Niyeti Türleri
Kullanıcı niyeti dört farklı gruba ayrılabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bilgi Amaçlı
- Satın Alma
- Gezinme
- Ticari
Kullanıcıların herhangi bir konuda bilgi edinmek için yaptıkları arama sorgularına bilgi amaçlı ya da bilgilendirici niyet denilir. Örneğin yemek tarifi, nedir veya nasıl yapılır soruları bu kategori içerisinde yer alır. Satın alma amacında ise kullanıcılar, bir ürün veya hizmet satın almak için arama yaparlar. Örneğin ürün veya hizmet alımını karar vermiş bir kullanıcı siyah spor ayakkabı şeklinde arama yapacaktır. Bu durumda kullanıcının yapmış olduğu arama satın alma niyeti taşıyacaktır.
Gezinme niyeti ile arama yapan kullanıcılar ulaşacakları web site ya da hedefe karar vermiştir. Yalnızca arama çubuğuna web site linkini eklemeden direk site adıyla arama yapar. Örneğin Moradam’a ulaşmak isteyen bir kullanıcı “https://www.moradam.com/” linkini yazmak yerine direk Google’da “Moradam” şeklinde arama yapar ve sonuçlar içerisinden hedefe ulaşır. Ticari niyet de ise kullanıcı bir ürün veya hizmet satın almak ister fakat satın almadan farklı olarak henüz tam anlamıyla karar vermiş değildir. Örneğin cep telefonu alacak bir kişi iPhone almaya karar vererek iPhone 8 şeklinde bir arama yapıyorsa bu satın alma amacı, en iyi cep telefonu modelleri diye arama yapıyorsa bu ticari amaç kategorisine girmektedir.
Kullanıcı Niyeti/Arama Amacı Nasıl Anlaşılır?
Kullanıcı niyetini ya da diğer adıyla arama amacını anlamak için yapmanız gereken en önemli şey Google’a eğilmeniz olacak. Yalnızca algoritma güncellemeleri değil SERP’leri doğru şekilde analiz edebilirseniz kullanıcıların yaptıkları aramaların arka planında hangi niyetin olduğunu da kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Herhangi bir kullanıcı sorgusunu incelediğinizde nedir, nasıl veya ne zaman gibi ifadeler yer alıyorsa kullanıcının bilgi amaçlı bir sorgulama yaptığı açıkça görülebilir. Ucuz, satın al, indirim gibi ifadeler varsa satın alma niyetiyle kullanıcı sorgu gerçekleştirmiştir. En iyi veya inceleme gibi kavramlar sorguda mevcutsa ticari niyetle sorgulama gerçekleştirilmiştir. Son olarak eğer kullanıcılar doğrudan site adı, marka adı veya hizmet adıyla sorgulama gerçekleştirdiyse burada gezinme amacıyla sorgulama yapıldığına ulaşabiliriz.
Kullanıcı Niyetine Uygun İçerik Optimizasyonu
Kullanıcı niyetine uygun içerik optimizasyonu için öncelikle olarak anahtar kelimelerinizi sınıflandırmanız gerekir. Anahtar kelimeleri sınıflandırdıktan sonra öncellikle söz konusu anahtar kelimelere uygun mevcut içeriklerinizi kontrol etmelisiniz. Mevcut içeriklerinizin performanslarına göre en iyiden en kötüye doğru bir liste haırlayın. Ardından düşük performanslı içeriklerinizi kullanıcı niyetine göre optimize edin. Bu noktada bounca rate (hemen çıkma oranı) size iyi bir yol gösterici olacaktır. Eğer hemen çıkma oranı yüksekse kullanıcılar sayfalarınızda istedikleri bilgileri bulamıyor demektir.
Bilgi amaçlı arama yapan kullanıcılar için içeriklerinizin bilgilendirici olmasına dikkat etmelisiniz. Odak anahtar kelimenize yönelik kullanıcılara aradıkları bilgileri sunmalısınız. Satın alma amacıyla sorgulama yapan kullanıcılar için sayfanızda satın al gibi harekete geçirici butonlara yer vermelisiniz. Aynı şekilde hangi amaca yönelik olursa olsun site içi linkleme de oldukça önemlidir. İlgili sayfalar veya kategoriler arasında linkleme yaparak kullanıcılara yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede hem kullanıcıların sitede geçirdikleri süreyi de artırabilirsiniz.
Kullanıcı niyetine uygun içerik optimizasyonu ile sayfalarınızın performansını artırabilirsiniz. Aynı zamanda doğrudan kullanıcı deneyimine yönelik bir iyileştirme de yapacağınız için web sitenizin kullanıcı deneyimini de artırmanız mümkün olacaktır. Kısa bir sürede hem düşük performanslı sayfalarınızın hem de genel olarak web sitenizin performansını bu şekilde artırabilirsiniz.