SEO’ya nereden başlanmalı? İçerik mi yoksa Backlink mi?
Google sıralama kriterleri 200 adetten fazla. Bu Kriterleri daha önce yayınladığımız Google Sıralama Kriterleri Makalemizde belirtmiştik.
Bunların kaç tanesi olursa siteniz sıralama alır?
Kimsenin net bir bilgisi yok.
Belki hepsi belki sadece 3 tanesi yeterli olabiliyor..
SEO’da bir çok taktik var…
- “Sadece içerik yeterlidir” diyen de doğru söylüyor..
- “Backlink daha etkili” diyen de doğru söylüyor.
- “İkisi bir arada olur” diyen de doğru söylüyor.
- “İkisine de gerek yok” diyen de doğru söylüyor.
Hiç düşündünüz mü? İyi içerik ve kötü içerik arasındaki fark nedir?
Kötü içerik diyerek, tekrar kelimelerden oluşan, spam değeri yüksek içerikten bahsetmiyorum. Her ikisi de aynı uzunlukta ve tekrar yapılmadan yazılmış 2 farklı içerik düşünelim. Bunlardan birisi ilk sayfadayken diğeri 10’uncu sayfada olabilir..
Bu ikisini birbirinden ayıran nedir?
Yukarıdaki sorunun cevabı:
İyi içerik, ziyaretçinize bir çözüm sunmalı ve kendi kendine backlink alabilir kalitede olmalıdır. Yani sizin içeriğiniz gerçekten iyiyse, insanlar (ve google) bunu keşfeder ve gerçekten iyiyse o içeriğe başkaları bağlantı verir. Bu durumda parayla backlink almanız gerekmez. İçerik, bir makale, bir video, bir resim olabilir. Bu farketmez.
Eğer içeriğinize sizi tanımayan 3. şahıslar bağlantı veriyorsa iyi içerik oluşturmuşsunuz demektir. İçeriğinize gelen bağlantılar bu şekilde kendiliğinden oluşursa zaten doğal olarak alakalı yerlerden ve kişilerden gelecektir.
Peki kötü içerik nedir?
Kötü içerik ise, genelde başka sayfalardan bağlantı verilmeyen (veya verilemeyen) içeriktir. İnsanlar içeriğinizi ziyaret etmiyorsa, bağlantı vermiyorsa veya teknik bir sorun nedeniyle veremiyorsa büyük bir sorununuz var demektir.
Örneğin, ancak sitenize üye olduktan sorna okunabilen içerikler, sliderlar, kopyalanmayan, alıntı yapılamayan, paylaşılmayan içerikler kötü içeriktir. İyi içerikler mutlaka kopyalanır, tamamı olmasa bile bir kısmı kopyalanır. Başkaları sizden ilham alır, sizi taklit edenler olur. Bilinenin aksine içeriğinizin kopyalanması artık bir sorun değildir. O içeriği ilk kim yazdı? Kim daha detaylı yazdı. Google bunu bilir. Ve buna göre sıralamanızı oluşturur.
Sıralama neye göre oluşur…
Facebook’taki SEO Analiz Grubu‘nda deneylerini yaptığımız “aranma hacmi olmayan kelimeleri sıralamaya sokma” işlemi, tam olarak olayı anlamanıza yardımcı olabilir.
Mesela; Google’da daha önce hiç varolmayan “böylebirdiziadıyok 2.sezon 1.bölüm” diye bir içeriği sitenize eklediğinizde o içerik birinci sırada çıkacaktır.
Veya; Yine google’da pek olmayan ve aranma hacmi düşük “Şavşat Yerel SEO” ile ilgili bir başlık attığınızda içeriğiniz yine ilk sıralarda yer alacaktır.
Çünkü bu başlık daha önce hiç kullanılmamış veya 1-2 web sitesi tarafından kullanılmıştır.
Bu nedenle İçeriğiniz ilk sayfaya direkt olarak yükselir. Bu işlem için backlink veya makale kalitesine ihtiyaç yoktur.
İnternet sitelerindeki içeriklerin yüzde 90’ı bir backlink’e bile sahip değil. Dolayısıyla Makale içeriği doğru yazıldığı sürece web siteniz sıralama alır.
Bazı sektörlerde yaptığım araştırmalarda şunu gözlemledim: Google ilk 5 sırası içindeki içeriklerin backlinki varken, 5. inci sıradan sonra backlinkler azalmaya ve sıfırlanmaya başlıyor..
Bir çok durumda 1 içeriğin sıralanması için 1-2 backlink bile yeterli olabiliyor. Fakat yine belirtiyorum; Çoğu durumda backlink olmasa da oluyor. Çünkü Google’ın anasayfasındaki yer kadar, yani 10 tane bile iyi makale üretilmemiş oluyor.
Bazı rekabetli sektörlerde bile, Web sitesi sahibi makale uzunluğuna odaklandığı ve makale gerçekten kaliteli olduğu için backlink ihtiyacı hissetmiyor. Böyle bir durumda ise makale ne kadar kaliteli olursa olsun hakettiği sıralamayı alamıyor. Oysaki o içeriğe bir tek backlink verilmiş olsa makale kalitesinin etkisiyle 1 numara olması kaçınılmazdır.
Google sonuçlarında çok fazla sonucu bulunan bir içerik yazdığınızda durum yavaş yavaş değişmeye başlıyor.
Öncelikli olarak site içi kriterler önplana çıkmaya başlıyor.
Az önce örnek verdiğim “artvin yerel seo” için makaleye bile ihtiyaç yokken. Sadece başlıkla bile bu kelime sıralama alabiliyorken rekabet içeren sektörlerde durum farklılaşıyor.
Rekabetli kelime nedir?
Rekabet oranı kelime, İnsanların daha çok aradığı ve dolayısıyla içerik üreticileri tarafından daha çok içerik üretilen anahtar kelimelerdir. Daha çok aranan kelimelerde daha çok içerik üretilir. Rekabetli kelime budur. Daha çok kişinin içerik ürettiği kelimelerde sıralama almak çok daha zordur.
Bu aşamadan sonra Google diğer sıralama faktörlerini devreye sokmaya başlar… İçerik kalitesinden sonra en önemli kriter Title’dır. Title’dan sonra içeriğin içindeki resim (alt etiketi optimize edilmiş olmalı ) ve videolar önemlidir. İç ve dış bağlantılar da makalenin genişliğine göre yazıya eklenmelidir.
Bu aşamadan sonra yapmanız gereken tek şey, ürettiğiniz içeriği çevrenizle paylaşmaktır. Sosyal ağlarda, diğer bloglarınızda veya eposta yoluyla içeriğinizi paylaşmanız en doğal yöntemdir. Parayla backlink almak ise doğal olmayan bir yöntemdir.
Yazının başında da belirttiğim gibi kaliteli içerik kendi kendine paylaşılabilir. Kaliteli içerik zaten paylaşılabilir içeriktir. İçeriğinizi çevrenizle paylaştıktan sonra onlar da birileriyle paylaşmalı. Eğer bu şekilde bir yayılım olmuyorsa içeriğinizi gözden geçirmenizde fayda vardır.
Sevgiler.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023
Bilgi için teşekkürler