İçerik Tasarımı: Kullanıcı Odaklı İçerik Oluşturma Yolları
İçerik pazarlaması ve SEO metin yazarlığı hakkında bilginiz olabilir, ancak içerik tasarımı hakkında bilginiz var mı? İçerik pazarlaması adı verilen bu yeni süreç, içerik üretimini daha yapılandırılmış ve kullanıcı merkezli hale getirmeyi amaçlıyor. İçerik tasarımı, belirli bir anahtar kelime hakkında gerçekten düşünmeden, sadece 500 kelime içerik üretmek değildir. İçerik tasarımı, içeriği iyileştirme ve kullanıcıların gereksinimlerine göre düzenlemenin bir yoludur.
İçerik Tasarımı Nedir?
İçerik tasarımı, kullanıcılara gereksinim duydukları bilgileri en iyi şekilde sunmak demektir. Ayrıca içerik tasarımı bir süreç olmakla birlikte sadece iyi içerik yazmak değil kullanıcı gibi düşünerek içerik oluşturmaktır. Bu süreçte içerik yazmak içerik tasarımın yalnızca bir parçasıdır. İçerik yalnızca yazılı bir metin anlamına gelmez. Hazırlayacağınız bir video da bu sürece dahildir. Yani bu durumda hazırladığınız içerik parçası görsel ya da yazılı olabilir ve önemli olan bu içerik parçaları ile UX (Kullanıcı Deneyimi) birbiriyle bütünleşmelidir.
İçerik tasarımının en önemli noktası katma değeri yüksek yani kullanıcıya artı değer kazandıran içerikler oluşturmaktır. Katma değeri yüksek içerik ise aynı anahtar kelimede aynı şeyleri anlatan binlerce sayfa içerisinde kullanıcılara farklı ve onların ihtiyacı olan bilgiyi sunan içeriklerdir.
İçerik Tasarımı SEO Metin Yazarlığından Ne Kadar Farklıdır?
Hepimiz biraz SEO copywriting yani metin yazarlığı hakkında bir şeyler biliyoruz, değil mi? Anahtar kelime araştırmanızı yaparsınız, arama amacına bakar ve arama hacmini incelersiniz. İçeriğinizin arama motorlarında fark edilmesini sağlamak için farklı noktaları bulursunuz. Bu, sonunda kullanıcıların dikkatini ve tıklamaları kendinize çekmenize yardımcı oluyor. Eğer gerçekten iyi bir içerik yazarsanız sıralamalarda başarılı sonuçlar elde edersiniz. Ancak iyi bir iş çıkaramazsanız hiçbir başarı sağlamayan makalelere bir yenisini daha eklemiş oluyorsunuz.
Her iki durumda da, iyi hazırlık savaşın yarısıdır. Kullanıcıyı bulun, nerede olduklarını, hangi kanalı kullandıklarını, hangi dili kullandıklarını ve neye önem verdiklerini keşfedin.
SEO metin yazarlığı ve içerik tasarımı arasındaki temel fark, birinin bir kullanıcının bir yayındaki doğru anahtar kelimeleri kullanarak sahip olabileceği herhangi bir soruyu yanıtlamaya odaklanırken, diğeri de sonuçta ne olacağı konusunda daha açık fikirlidir.
İçerik Tasarım Süreci
İçerik tasarım süreci zor değildir. Fakat içerik oluşturma stratejinizi yeniden yapılandırmayı ve dinamik bir strateji oluşturmanızı gerektiriyor. Bu bağlamda içerik tasarım süreci sizi ilk etapta zorlayabilir. Bu süreci sizler için birkaç adımda toparladık:
Araştırma Aşaması
İçerik tasarım sürecinin en önemli aşaması araştırma ya da diğer bir anlatımla keşif aşamasıdır. Bu aşamada yapmanız gereken şey içeriğinizle çözüme kavuşturacağınız sorun ya da soruyu hedef kitlenizle nasıl buluşturacağınız hakkında araştırma yapmaktır. Kullanıcıların istek ve ihtiyaçları anlayarak adeta onların zihninde bir yolculuk yapmanız gerekir.
- Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor?
- Hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçları neler?
- Hedef kitleniz hangi kanalları kullanıyor?
- Önceliğiniz nelerden oluşuyor?
- Hedef kitlenizle ne zaman ve hangi kanal yardımıyla iletişim kurmalısınız?
Yukarıda sıraladığımız sorular her web sitesi ya da blog için temel yüzeysel sorulardır. Bu sorular web siteniz, oluşturacağınız içerik ve hedef kitlenize göre artırabilir ya da farklılaşabilir. Soruların cevabını bulmak ve araştırmayı tamamlamak için yapmanız gereken şey verilere göz atmak. Google Trends, Google Analytics ve diğer SEO araçları ile verilere ulaşarak araştırmanızı tamamlayabilirsiniz. Ayrıca veri araştırmasının yanı sıra içerik ürettiğiniz alanla ilgili (teknoloji, moda, eğitim gibi) hedef kitlenizin yoğun olarak kullandığı foroum ve sosyal medya platformları gibi kanalları takip etmelisiniz. Bu sayede hedef kitlenizle ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmış olursunuz.
İletişim Kanalları
İnternet kullanımının yaygınlaşması ve yeni iletişim kanallarının ortaya çıkmasıyla birlikte insanlar vakitlerinin büyük bir kısmını bu platformalarda geçirmektedir. Ancak her hedef kitlenin yoğun olarak kullandığı iletişim kanalları farklılık göstermektedir. Bu yüzden hedef kitlenizi bulduktan sonra onların hangi iletişim kanalları yaygın bir şekilde kullandığını da tespit etmeniz gerekir. Bunu yaparken kendinize bir takım sorular yöneltmeniz araştırmanızı kolaylaştıracaktır. Bu soruları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hedef kitleniz en çok hangi platformalarda vakit geçiriyor?
- Hedef kitleniz sitenizi masaüstünden mi mobilden mi ziyaret ediyor?
- Hedef kitleniz bilgiye sosyal medya platformlarından mı yoksa arama motorlarından mı ulaşıyor?
- Hedef kitleniz hangi tür siteleri ziyaret ediyor? gibi…
Kullanılan Dil ve Anlatım Tarzı
Kullanıcılar için dil ve içeriği oluştururken kullandığınız anlatım tarzı oldukça önemlidir. Kullanıcılar basitleştirilmiş bir dilden hoşlanırlar ve içeriğin akıcı olması onlar için oldukça önemlidir. Son yıllarda yapılan birçok araştırma ve Google’ın sunduğu raporlarda bunu doğrular niteliktedir. İçeriğinizi oluştururken kullanıcılara bizzat bir konuyu anlatır gibi bir dil kullanmalısınız. Her ne kadar arama motorlarında sıralamanızı belirleyen şey bir algoritma veya yapay zeka olsa da içeriklerinizi okuyan insanlardır. Bu yüzden içeriklerinizde duygu önemlidir.
Dil ve anlatım konusunda dikkat etmeniz diğer noktada kullandığınız kelimelerdir. Profesyonel görünmek adına birçok web site sahibi ya da yazar okunuşu zor kelimeleri seçmektedir. Ancak bu doğru değildir. Kullanıcılar yukarıda da belirttiğimiz gibi sade ve anlaşılır bir dille yazılan içerikleri daha çok sevmektedir. Okunuşu zor kelimelerle süslenen, ağdalı anlatıma sahip ve akıcı olmayan bir içerik profesyonel görünmenizi değil aksine kullanıcıları sitenizden uzaklaştırmaktan başka bir etki yaratmayacaktır.
İçerik Oluşturma
Araştırma aşamasını tamamladınız ve hedef kitlenizi belirlediniz. Artık içeriğinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada içerik tasarımını bir üretim süreci olarak düşünün. Anahtar kelimeler, hedef kitlenizin ihtiyaçları, kullanacağınız dil ve kullanıcıların sorunlarına bulduğunuz çözümler bu süreçte girdi olarak değerlendirilebilir. Çıktınız yani ürününüz ise oluşturduğunuz içeriktir.
İçeriği yazmak ve yapılandırmak, içerik tasarımının önemli bir parçasıdır. Her şey bir kullanıcının anlamasını mümkün olduğunca kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda kullanıcıların istedikleri tarzda içeriklerinizi oluşturmalısınız. Kimi kullanıcı grubu cevaba hemen ulaşmak istedikleri için uzun içeriklerden hoşlanmaz kimi kullanıcı grubu ise yazılı içeriklerden ziyade görsel içerik görmek ister. Bu doğrultuda hedef kitlenizi tanıyarak onların istediği şekilde içeriklerinizi şekillendirmeniz gerekir.
Geri Bildirimler
İçerik tasarımının bir diğer önemli aşaması ise geri bildirimler ya da farklı bir ifadeyle eleştirilerdir. Genel olarak insanlar eleştiri almaktan korkmaktadırlar. Ancak eleştirilmek yaptığınız işi daha ileri bir seviyeye taşımanız için önemlidir. Bu yüzden içeriklerinize aldığınız geri bildirimleri ve eleştirileri dikkate almalısınız. Bu sayede hem içeriklerinizi geliştirebilir ve kullanıcıların ihtiyaçlarına %100 cevap verecek şekilde hazırlayabilirsiniz.
Son Olarak: İçerik Tasarımı Süreci Asla Bitmez!
İçerik tasarım süreci asla son bulmaz. İçeriği yazdıktan sonra kendi haline bırakarak başarı elde etmeyi beklemek büyük bir yanılgıdır. Bu yüzden içeriklerinizin her birini yakından takip ederek eksikleri tamamlamalı ve sürekli güncellemelisiniz. Veriler ve aldığınız geri bildirimler bu konuda sizin en büyük yardımcınız olacaktır.