SEO Nasıl Geliştirilir? Yeni İçerik Gerektirmeyen 5 Yöntem
SEO uzun vadeli bir oyundur. Sağlam bir stratejiye, her şeyden önce sabır ve istekli olma istekliliğine ihtiyacınız var. Ancak bu durum SEO nasıl geliştirilir sorusuna kısa vadeli tekniklerle cevap verilemeyeceği anlamına gelmez. Yeni içerik oluşturmadan yapabileceğiniz birçok yöntem var. Bu yazımızda sizlere SEO nasıl geliştirilir sorusuna yeni içerik üretmeden uygulayabileceğiniz 5 yöntemle cevap vereceğiz.
Yeni İçerik Üretmeden SEO Nasıl Geliştirilir?
1- Yüksek Performans Gösteren İçeriklerin Başlık Etiketlerini Düzenleyin!
Başlık etiketinin en temel işlevi kullanıcıları içeriğinize tıklamaya teşvik etmektir. Ancak sitenize hiçbir katkısı olmayan ya da kötü olarak nitelendirebileceğiniz içeriklerde başlık etiketlerini düzenlemek SEO geliştirme noktasında çok bir katkı sağlamayacaktır. Bu yüzden performansı yüksek ya da yükselen içeriklere odaklanmanzı daha akılcı olacaktır.
Başlık etiketlerini düzenlerken:
- Güçlü kelimelerden yararlanın. Güçlü kelimeler kullanıcıları harekete geçiren kelimelerdir. Kullanıcılara belli bir duygu gösteren dikkat, en iyi, en çok, son dakika, şok gibi. Bu tür kelimeler kullanıcılar üzerinde korku, heyecan, merak ve teşvik gibi farklı duyguları uyandırır. Bu durumda da kullanıcılar bağlantıya daha çok tıklamak isterler. Ancak bunu yaparken aşırı kullanımdan uzak durmalısınız. SEO’da her alanda olduğu gibi en alakalı olan kelimeyi seçerek başlık etiketinde yer vermelisiniz.
- Başlık etiketlerinizi kısa tutun. Bir başlık etiketi ortalama 50-60 karakter olmalıdır. Eğer daha uzun bir başlık etiketi oluşturursanız Google, arama sonuçlarında başlığınızı kesecektir. Bu yüzden az karakter ile en net başlık etiketini oluşturmanız daha tıklanabilir olmasını sağlayacaktır.
2- Önemli Sayfalarınızın Sayfa Hızını Optimize Edin!
Yüklenme süresi çok uzun bir sayfayı ziyaret ettiğinizde ne yaparsınız? Mesela ben bu tür sayfalarla karşılaştığımda hemen geri düğmesine basarak diğer sayfaları ziyaret ederim. Emin olun bunu yalnızca ben ya da siz değil bütün kullanıcılar yapmaktadır.
2010’dan bu yana sayfa yüklenme hızı bir sıralama faktörüdür. Bu yüzden yeni içerik üretmeden mevcut içerikleriniz ile sitenizin SEO’sunu geliştirmek istiyorsanız yapacağınız ikinci şey sayfalarınızın hızını optimize etmektir.
Sayfa hızı konusunda aklına ilk olarak PageSpeed Insight geliyor olabilir. Ancak tüm sayfaları tek tek bu araç ile test etmek vakit kaybıdır. Bunun yerine Google Analytics’den yardım alabilirsiniz.
Sayfa hızını iyileştirmek için:
- Görsel boyutlarını küçültün. Eğer WordPress kullanıcısıysanız eklentiler yardımı ile tüm görselleri otomatik olarak sıkıştırabilirsiniz.
- Tarayıcı önbellekleme özelliğini aktifleştirin. Nasıl yapıldığını öğrenmek için Tarayıcı Önbellekleme Nasıl Yapılır? adlı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
3- Mevcut İçeriklerinizi Güncelleyin!
Bir içerik oluşturduktan sonra öylece bırakıp yüksek performans yani iyi bir sıralama beklemeyemezsiniz. İçeriğiniz her ne kadar ilk etapta yüksek sıralama almış olsa da zamanla bu sıralamayı kaybedebilirsiniz. Ayrıca sıralama ve trafik açısından düşük performanslı içeriklerinizi bazı dokunuşlar ile daha iyi hale getirebilirsiniz.
Bilgi akışının ve değişiminin çok hızlı olduğu çağımızda her alanda bilgiler güncelliğini yitirebilir. Bunun için oluşturduğunuz içeriklerde yer verdiğiniz bilgileri düzenli olarak kontrol etmeli ve güncellemelisiniz. Ayrıca belirlediğiniz bir anahtar kelime için oluşturduğunuz içerik tam anlamıyla kapsamlı bir içerik olmayabilir. Web sitenizde veya blogunuzda yer alan içeriklerde ne gibi boşluklar bıraktığınızı belirlemeli ve içeriklerinizi genişletmelisiniz. Böylece yeni bir içerikten elde edeceğiniz performanstan daha yüksek bir performans sağlayabilirsiniz.
Mevcut içeriklerdeki boşlukları doldurmak ve güncellemek için en iyi yöntem alakalı anahtar kelimeleri bularak içeriğinize eklemektir. Örneğin backlinkler ile alakalı bir içerikle ilgili diğer alakalı anahtar kelimeleri bularak makalenize bu konuyla ilgili eklemeler yapabilirsiniz.
4- Sayfalarınızda Güçlü Bir İç Bağlantı Ağı Oluşturun!
Stratejik olarak kullanıldığında, dahili bağlantılar arama motorlarında sayfalarınızın performansını artırmaya yardımcı olabilir. Bu yüzden ilgili yüksek performanslı sayfalardan, performansını artırmanız gereken sayfalara bazı iç bağlantılar ekleyebilirseniz. Bu organik aramalarda sayfalarınızı performanslarını artırmaya yardımcı olacaktır.
Nasıl Yapacağım?
- Öncelikle sayfalarınızın performansını derecelendirdiğiniz bir listeye ihtiyacınız var. En yüksekten en düşük performansa doğru sayfalarınızı listeleyin.
- Listede en üstte yer alan sayfalardan alakalı olan düşük performanslı sayfalar arasında bağlantı kurun. Bunu yaparken birbiriyle alakalı anahtar kelimelerden link çıkışı yaptığınızdan emin olun. Aksi halde dahili bağlantı stratejiniz hezeyanla sonuçlanacaktır.
5- Sitenize Gelen Kırık Linkleri Düzeltin!
Kırık linkler ya da diğer bir ifadeyle bozuk bağlantılar diğer web sitelerinden alınan bağlantıların bir noktada kopmasından kaynaklanıyor. Bu linkler bağlantı verilen sayfanın silinmesi ya da taşınması, link çıkışı yapan sitenin bağlantı verirken hata yapması gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Kırık bağlantılar potansiyel trafiğinizi kaybetmenize yol açar. Bu yüzden düzeltilmesi oldukça önemlidir.
Kırık bağlantıları düzeltirken:
- Linki yeni bir konuma yönlendirin. Sayfanızın URL’sini değiştirirken 301 yönlendirmesi yapmayı unutmuş olabilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusuysa yeni sayfayı bularak eski URL’nizi 301 yönlendirmesi ile yeni sayfaya yönlendirmelisiniz.
- Eğer sitenizde yer alan sayfayı kaldırmanız sonucunda kırık link oluştuysa linkleri alakalı diğer sayfalara yönlendirmelisiniz.
- Sayfalarınızı yanlış bir şekilde ya da istemeden kaldırdıysanız bu durumda yapmanız gereken tek şey sayfaları geri yükleyerek kırık linkleri düzeltmek olacaktır.
5- Featured Snippets Olarak Arama Sonuçlarında Yer Almaya Çalışın!
Featured Snippets, Google’ın bir arama sorgusuna kısmi olarak doğrudan cevap verdiği durumlardır. Featured Snippets, arama sonuçlarında ilk sırada yer alan içeriğin elde ettiği trafiğin ortalama %30’unu kendisine çekmektedir. Bu yüzden de SEO için önemlidir.
Featured Snippet tam olarak aşağıda yer alan görselde ki durumdur:
Nedir ya da nasıl yapılır gibi arama sorgularında Google doğrudan olarak featured snippet ile kullanıcılara en alakalı cevabı vermiş olur. Featured Snippets olarak arama sonuçlarında yer almak için içeriğinizin arama sonuçlarında TOP 10’da yer alıyor olması gerekir. İçeriğinizin arama sonuçlarında bu şekilde yer alması için ise içeriğinizi kullanıcıların görmek istediği formatta hazırlamanız gerekir.
Tüm bu taktikler, arama motorlarındaki sıralamanızı artırma potansiyeline sahip. Ancak sıralamalarınızın hemen ilk sıraya atlamasını beklemeyin. Çünkü SEO uzun vadeli bir yatırım stratejisidir. Bu yüzden hem yeni içerikler üretmeli hem de mevcut içeriklerinizi yukarıda sizlere vermiş olduğumuz taktikler ile güncellemelisiniz.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023