URL Yapısı Neden Basit Olmalı?
URL yapısı, Google sıralama faktörleri içerisinde yer alan bir kriterdir. Yani daha basit anlatımla sitenizde yer alan URL’lerin yapısı sıralamalarınız üzerinde etkiye sahiptir diyebiliriz. Bildiğiniz üzere Google bu konuda oldukça net. URL yapılarının mantıklı ve kullanıcılar açısından kolay okunabilir olması gerektiğini sık sık belirtmektedir. Peki bu durumun sebebi nedir? URL yapısı neden basit olmalıdır? Bu ve bunun gibi URL yapısının neden basit olması gerektiği ile ilgili tüm sorularınızı birkaç örnekle açıklayalım.
- https://siteadi.com/index.php?id_sezione=360&sid=3a5ebc944f41daa6f849f730f1
- https://siteadi.com/seo-nedir/
Görmüş olduğunuz gibi yukarıda iki farklı yapıda URL mevcut. Aslında bu iki URL arasındaki tek fark okunuşunun kolay olup olmaması yani basitliğidir. Kullanıcılar ilk URL’ye tıklamak konusunda çekimser davranabilir. Çünkü sayfa veya anahtar kelimeye ilişkin hiçbir ipucu vermemekle birlikte oldukça karmaşık. Aksine ikinci örnekte yer alan URL’ye bakıldığında oldukça net ve kısa bir yapı görüyoruz. Ayrıca sayfa ve anahtar kelimeye ilişkin yine net bir ipucu da vermekte. Bu iki URL arasından kullanıcılar ikinci örnekte yer alan URL’ye tıklamayı tercih eder. Nedeni ise anlaşılır ve basit oluşuyla ilgilidir.
Bir başka örnekle URL yapısının nasıl olması gerektiğinine devam edelim.
- https://www.siteadi.com/mavi-kot-elbise.html
- http://www.siteadi.com/mavikotelbise.html
Yine aynı şekilde ilk URL kullanıcılar tarafından daha fazla tıklanacaktır. Çünkü daha anlaşılır bir şekilde hazırlanmıştır. İkinci URL ise kısa olmasına rağmen okunma konusunda daha karmaşık bir yapıdadır. Buradan çıkaracağım ilk sonuç şu şekilde olacaktır: URL yapısını daha basit hale getirmek için noktala işareti kullanın. (“-” işareti URL yapısı için en uygun olanıdır. Bazı durumlarda alt tire “_” kullanılıyor olsa da en doğru olanı ve Google’ın tavsiye ettiği “-” işaretidir.)
Normalden daha karışık URL’ler ki özellikle de çok sayıda parametre içerenler tarayıcılar açısından sorun yaratabilir. Bundan dolayı da arama motoru botları çok fazla bant genişliği kullanabileceği için içeriklerinizin tamamını indekslemeyebilir.
Gördüğünüz gibi karmaşık URL yapısının iki farklı zararlı sonucu vardır. Birinci kullanıcı deneyimi ile alakalıdır. Ne kadar basit ve anlaşılır URL’lere sahip olursanız o kadar fazla tıklama alırsınız. Çünkü kullanıcılar basit, kısa ve kolay okunabilen URL yapılarını tercih etmektedir. Ayrıca kullanıcılar üzerinde URL yapısının basit olması içeriğe dair bir ipucu uyandırmakta ve güven sağlamaktadır. İkinci neden ise daha teknik bir nedendir. Googlebot ve tarama ile alakalıdır. Googlebot, karmaşık URL yapılarında daha fazla bant genişliği harcayacağı için dizine ekleme konusunda sorunlar yaşabilirsiniz.
URL Yapısını Basit Hale Getirmek İçin İpuçları
- URL yapısından gereksiz tüm parametleri çıkarın. Noktalama işareti olarak “-” işaretini kullanın. URL’nizi böylece daha kısa ve basit hale getirebilirsiniz.
- Özellikle WordPress sitelerde URL otomatik olarak oluşturur ve URL’niz içerik başlığının tamamıdır. Bunun yerine manuel olarak düzenleyerek mümkün olduğunca en kısa haline dönüştürün. Hatta birçok içerikte URL yapısında sadece anahtar kelimeye yer verebilirsiniz.
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023