6 Adımda Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır? İnsanlar Aslında Ne Okumak İstiyor?
Binlerce ve hatta milyonlar insanın büyük bir zevkle okuyacağı bir blog yazısı yazmak istemez misin? Epğer istiyorsan ki bu senin için en akıllı istek olacak o zaman doğru yerdesin. O zaman insanların okumak istedikleri bir blog yazısını “6 Adımda Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?” rehberi ile kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
Tutarlı/İstikrarlı Okuyucu Kitlesi Nasıl Elde Edilir?
Öncelikle tutarlı okuyucu kitlesini tanımlayarak başlayalım. Tutarlı okuyucu kitlesi, blogunuzu düzenli olarak ziyaret eden yani takip eden kullanıcılardır. Bu sınıflandırma da yer alan kullanıcılar her yeni blog yayını büyük bir ilgi ile okur. Tutarlı okuyucu kitlesi kısacası sadık kullanıcılar demektir.
Tutarlı bir okuyucu kitlesine sahip değilseniz organik trafik grafiğinizde dalgalanmalar gözlenir. Bu dalgalanmalar hafif düzeyli değildir. Ani bir yükselişi yine ani bir düşüş takip eder ve tekrar büyük sıçramalar grafikte yer almaz. Aksine ilk başta çok az bir trafik alan içerikte düzenli olarak trafik artışı yaşanıyorsa bu tutarlı kullanıcılarınızın olduğu anlamına gelir.
1. Adım: Ne Hakkında Yazmak İstediğinize Karar Verin!
Aklında bir sürü konu olabilir. Bu çok normal ve çok güzel. Bunların hepsini not edin ve içlerinden en iyisini seçin. Eğer konu bulmak ya da en iyi konuyu bulmak sizi zorluyorsa en sevdiğiniz blogları ve hatta rakiplerizi inceleyin. Bu sayede konu araştırması yaparken daha hızlı bir şekilde ilk adımı tamamlayabilirsiniz.
2. Adım: En Fazla Potansiyele Sahip Konuları Bularak Listeyi Daraltın!
İlk adımda aklınıza gelen ve diğer web sitelerinden ilham alarak bulduğunuz konulardan bir liste oluşturdunuz. Ancak bütün konularla ilgili bir blog yazısı oluşturmanız pek akılcı olmayacaktır. Çünkü bu listede yer alan konuların tamamı size başarı veya tutarlı bir okuyucu kitlesi vadetmeyecektir. Burada ipucu şu: “web sitenize uzun vadeli trafik çekmek için insanların aylar boyu aradığı şeyler hakkında yazmalısınız.” Bunu yapmanın en iyi yolu, girdiğiniz tüm arama sorgularının göreceli popülaritesini gösteren Google Trends gibi ücretsiz bir tahmin ve ücretsiz araç kombinasyonunu kullanmaktır. Google Trends’i bu konuda nasıl kullanacağınızı merak ediyorsanız buradan detaylara ulaşabilirsiniz.
Adım 3: Sıralama Alabilir Misiniz?
Sizin için potansiyel olarak en iyi konuları belirlediniz. Fakat bu yine bu içeriklerin size başarı salayacağı anlamana gelmez. Çünkü rekabet detayı sıralama konusunda en önemli belirleyicidir. Burada başta Google Keywrd Planner olmak üzere hem ücretli hem ücretsiz araçlarda bu ölçebilirsiniz. Belirlediğiniz konular içerisinde anahtar kelimelerde ilk 10’da sıralanabilme ihtimali en yüksek konuyu bularak bu anahtar kelimede içerik oluşturmalısınız.
4. Adım: Bir Taslak Oluşturun!
Şimdiye kadar en önemli adımlardan ilk üçünü tamamladınız. Popülerliği yüksek ve Google Top 10 içerisinde yer alma olasılığı en yüksek anahtar kelimeyi belirlediniz. Her şeyi mahvetmek istemezsiniz değil mi? O zaman içeriğinizle ilgili bir taslak oluşturun. Alt başlıkları, hangi konulara değineceğinizi ve hangi görselleri kullanacağınız gibi birçok noktayı bu taslakta belirleyin.
5. Adım. İçeriğinizi Biçimlendirin ve Yayınlayın!
Artık içeriğinizi yazma ve yayınlama vakti geldi. Taslağınıza sadık kalarak içeriğinizi oluşturun. Eğer bir editörün incelem imkanı varsa mutlaka bunu bu adımda gerçekleştirin. Eğer yoksa arkadaşlarınızdan yazınızı gözden geçirmesini isteyen. Böylelikle üçüncü bir şahıs ve kullanıcı gözüyle içeriğinizi daha iyi değerlendirme imkanı bulabilirsiniz. İçeriğinizi yayınlamadan önce büyük paragraf bloklarını daha kısa hale getirin. Maddeler ve listeler halinde bölümler ekleyin. En önemlisi de görsellerle içeriğinizi zenginleştirin.
6. Adım: Tıklanabilir Başlık ve URL Oluşturduğunuzdan Emin Olun!
Vizyona giren herhangi bir filmde izleyici fragmana göre bir öngörü oluşturur. İçeriklerde de fragmanınız başlıklarınızdır. Başlıklarınız eğer dikkat çekici ve tıklanabilir değilse içeriğiniz ne kadar mükemmel olursa olsun istediğiniz performansı gösteremeyecektir. (Başlıklarınızı nasıl daha ilgi çekici hale getirebileceğinize dair basit ve etkili ipuçları için tıklayın.)
Aynı şekilde, URL’nizi mümkün olduğunca kısa ve açıklayıcı tutun . Bu şekilde düşünün:
- https://www.siteadi.com/2019/01/12/46854229.php olabilir
- https://www.siteadi.com/seo-nedir/
Açıklayıcı ve arama sorgusuna uygun anahtar kelimeleri içerdiğinden, daha fazla insan ikinci URL’ye tıklamak isteyeceği sabit bir gerçektir.
Asıl gerçek şu ki, yazımızın geniş ve tutarlı bir izleyici kitlesine ulaşması için bloglama konusunda anahtar kelime odaklı bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Umarım, bu yazı size bunun zor bir işlem olmadığını ve neye dikkat edeceğinizi göstermiştir.
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023