Yeni Başlayanlar İçin 7 Adımda Basit SEO
SEO ile yeni tanışmış olabilirsiniz. Böyle bir durumda kavramlar ve birçok konu karmaşık gelecektir. Eğer SEO’ya yeni başladıysanız ve başlangıç seviyesi için teknik bilgiler arıyorsanız doğru yerdesiniz. Yeni bir web sitesi açtıysanız ya da SEO ile yeni tanıştıysanız teknik terimlerin ve uygulamaların yarattığı karmaşayı çözmenizi sağlayacak Yeni Başlayanlar İçin 7 Adımda Basit SEO adlı rehberimizi sizlerle paylaşacağız.
“SEO Google’da İlk Sayfada Yer Almanızı Sağlar!” oldukça havalı bir cümle ama ne yazık ki her şey göründüğü kadar basit değil. SEO terimini ilk duyduğumda nofollow, backlink, link inşası, dahili bağlantılar, dofollow vs. gibi birçok kavramla kendimi mücadele ederken buldum. Bu yüzden bu içeriğimde yeni başlayalayanlar için SEO konusuna değinme ihtiyacı hissettim.
Arama Motorları Nedir?
Eğer bir şeye en baştan başlayacaksak o zaman arama motorlarının ne olduğunu tanımlayarak işe başlayalım. Google, Yahoo, Yandex, Bing vs. Bunların birbirinden ne farkı var? Aslında hepsi arama motoru. Temelde tüm arama motorlarının ortak bir işleyişi vardır. Bu işleyiş şu şekilde tanımlanabilir: Web’de yer alan tüm içerikleri ve bilgileri toplayarak bir veri tabanında saklamaktır.
Netmarketshare Kasım 2018 tarihinde bir araştırma yaptı. Araştırmanın temel konusu arama motorlarında yapılan aramalardır. Yapılan araştırmalara göre arama motorlarında herhangi bir şey sorgulayan kullanıcıların %73’ü Google’ı kullanıyor. Geri kalan dilimin %7’si ise Bing’i tercih ediyor. Aradaki fark neredeyse bir uçurum. Peki Google’ı diğer arama motorlarından farklı kılan şey ne? Google’ı diğerlerinden farklı kılan şey öncelikle veritabanın büyüklüğüdür. Daha sonra kullanıcılara arama sonuçlarında gösterdiği içeriklerin alaka düzeyi ve uzmanlık. Google’ın piyasada tek başına tekel oluşturmasının sebebi sayfa alaka düzeyini hesaplama şekli yani algoritmasıdır.
Google Nasıl Çalışır?
Bu büyük oyunda en büyük aktörün kim olduğunu öğrendik. Şimdi sırada bu aktörün işleyişinin nasıl olduğunu öğrenmek var.
Google arama sürecini üç basit bölüme ayırabiliriz: Tarama, Indeksleme ve sunum. Daha basit şekliyle sayfaları bulma, sayfaları saklama ve bu sayfaları arama yapan kişilere gösterme. Bu sürecin nasıl işlediğini daha yakından inceleyelim.
1- Tarama
Google’ın çalışma sürecinde ilk adım taramadır. Tarama, web’de hangi sayfaların yer aldığını bulma işlemidir. Web sayfalarının tümünün kaydolduğu bir yer olmadığından dolayı Google sürekli olarak yeni sayfalar arar ve bunları bilinen sayfalar listesine ekler.
Google, daha önce taradığı siteler ya da sayfalar hakkında bilgiye sahiptir ve adeta bir yolu takip eder gibi o sayfadan diğer sayfalara giden bağlantıları takip ederek yeni sayfaları bulur. Bu yöntemin dışında site sahipleri sitemap yani site haritasını Google’a göndererek sayfaları hakkında Google bir yol haritası sunmuş olur. Google bu harita sayesinde sitede yer alan sayfaları tarar.
2- Indeksleme/Dizine Ekleme
İlk adımda Google yeni sayfalar keşfederken artık ikinci adımda bu sayfaların neyle ilgili olduğunu anlamaya çalışır. Sayfaların taranmasının ardından Google, sayfada yer alan içerik, görsel ögeler ve diğer verilerden yola çıkarak sayfayı analiz eder. Bu işlem sayfanın ne ile alakalı olduğunu ve diğerlerinden farkını anlamak adına yapılır. Analizler sonucunda elde edilen tüm veriler depolanır.
3- Sunum ve Sıralama
Google, herhangi bir kullanıcının arama sorgusuna en alakalı sonucu sunmayı hedefler. Alakalı sonuçları sunmak içinde birçok faktörden yararlanır. Bu faktörler ile arama sorgusuna en uygun ve en alakalı sonucu belirler. Alakalı sonuçları belirlerken, kullanıcının dili ve konumunun yanı sıra arama sorgusunu gerçekleştirdiği cihazı da dikkate alır.
Web Sitemi Arama Motorları İçin Nasıl Optimize Ederim?
Artık web sayfalarının taranması ve dizine eklenmesi gerektiğini biliyoruz. Bizi büyük soruya getiren şey: bu sürece yardımcı olmak için ne yapıyoruz? Ve buna bağlı olarak… “arama motoru optimizasyonu” nda neyi optimize ediyoruz? Cevap genellikle ‐ sayfa ve sayfa dışı çabalar olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir.
On Page SEO, bir web sayfasındaki öğelerin ayarlanması ile ilgilidir. Böylelikle Google sayfanın ne hakkında olduğunu kolaylıkla anlar. Diğer yandan Off Page SEO ise “Google’ın sayfanızın güvenilir olduğunu düşünmesi için birçok harika adım ve süreçtir.” diyebiliriz. Genel olarak, ne kadar çok ve daha iyi kalitede geri dönüşler elde ederseniz, arama sonuçlarında sayfalarınıza o kadar çok öncelik verilir.
İşte yukarıda bahsedilen her iki öğeyi de (On Page ve Off Page SEO) içeren, kolayca takip edebileceğiniz 7 adımlı bir eğitim.
1- Kullanıcıların Google’da Neyi Aradığını Anlayın- Anahtar Kelime Araştırması
İnsanlar, markanızı veya işinizi tonlarca farklı şekillerde ararlar. Örneğin bir bir telefon servisiniz olduğunu varsayalım. İnsanlar “en yakın telefon servisi”, “telefon servisi”, “İstanbul telefon servisi” gibi birçok farklı arama ile sitenize ulaşabilir. Ancak sorgular ne kadar farklı olsa da ulaşmak istedikleri nokta yani sayfa ya da site aynıdır.
Bu nedenle, insanların sizi aradığı en popüler yolları bularak başlamak gerçekten önemlidir. Bu şekilde, içeriğinizi bu ifadeler (anahtar kelimeler) için düzenleyebilir ve optimize edebilirsiniz. Bunu yapmanız için birçok farklı araçtan yararlanabilirsiniz. Google Trendsi, Google Keyword Planner gibi ücretsiz Google servislerinin yanı sıra Ahrefs gibi ücretli araçları da kullanabilirsiniz.
2- Kullanıcılara İstedikleri İçerikleri Sunun- Arama Amacına Uygun İçerik
Bir konu ya da anahtar kelime için sıralama almak istemez misiniz? O zaman yapmanız gereken şey arama amacına uygun içerik oluşturmak.
Aslında arama amacını tahmin etmemize gerek yok. Google’ın algoritması zaten her arama sorgusunda en alakalı içeriği sunmak için çalıştığından, bunu kendi lehimize kullanabiliriz. İnsanların aradıklarını bulmak için sadece mevcut en iyi sonuçlara bakın. İçeriğinizi oluştururken her arama sorgusunda kullanıcıya Google tarafından sunulan ilk 10 içeriği inceleyin. Hatta analizinin ilk 3 içerik üzerinden yapın. Bunun sonunca arama amacını tahmin ederek yani anlayarak içeriklerinizi oluşturun. Kısacası arama amacını analiz etmek için biraz zaman harcayın ve insanlara görmek istediklerini verdiğinizden emin olun.
3- Dikkat Çekici Başlıklar Oluşturun!
Popüler anahtar kelimeler için bir web sayfasının nasıl sıralanacağı hakkında konuştuk. Ancak sadece sıralama almak yetmez içeriklerinizin tıklanması da gerekir. Bunun yapmanız gereken en önemli şey: Çarpıcı ve dikkat çekici başlıklar oluşturmak.
Tıklanma oranını artıran başlıklarda en önemli şeylerden ilki anahtar kelimedir. Bu yüzden başlık içerisinde anahtar kelimenize yer verdiğinizden emin olun. Ayrıca uzun başlıklar yerine daha kısa ve açıklayıcı başlıklar tercih edin. Sizin için hazırlamış olduğum ve şuan okuduğunuz içeriğin başlığında olduğu gibi sayılar kullanın.
4- Kısa URL’ler Kullanın!
Yapılan araştırmalara göre kısa URL’ler daha fazla tıklama almaktadır. Ayrıca anahtar kelimeleri içeren URL’lerde daha başarılıdır. Bu yüzden uzun ve karmaşık yapıya sahip URL’ler yerine daha kısa ve açık URL’ler kullanın.
5- Görselleri Optimize Edin!
Sitenize eklediğiniz ya da ekleyecğiniz tüm görselleri optimize etmek sıkıcı olabilir. Ancak sayfa ve site hızı açısından bu oldukça önemlidir. Google’ın temel amacının kullanıcılara iyi ve hızlı bir deneyim sunmak olduğunu düşünürsek aslında görsel optimizasyonunun neden önemli olduğunu da anlayabiliriz. Görsellerinizi optimize etmenin yanı sıra görsellerinizi adlandırırken ilgili içerikte hedeflediğiniz anahtar kelimeyi kullanmaya da özen gösterin.
6- Okunabilir İçerikler Oluşturun!
Sizler için hazırladığımız önceki yazılarımızda okunabilirlik ve SEO ilişkisinden bahsettik. İlk bakışta her ne kadar doğrudan bir SEO kriteri olarak görülmese de dolaylı yollardan birçok noktada büüyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden ister yeni başlamış olun isterseniz SEO’da oldukça profesyonel olun hazırladığınız tüm içeriklerin okunabilir olmasına dikkat edin.
Okunabilir içerikler için dikkat etmeniz gereken en temel hususlardan ilki kısa paragraflar ve kısa cümlelerdir. Bloklar halinde içerik oluşturmak yerine kısa cümle ve paragraflar ile kolay okunabilir içerikler oluşturun. Okunuşu zor ve anlamı herkes tarafından bilinmeyen kelimelerden uzak durun. En önemlisi de maddeler içeren ya da görsellerle zenginleştirilmiş akıcı içerikler oluşturun.
7- Kaliteli Backlink Elde Edin!
Bir estetik cerrah olduğunuzu ve özel bir kliniğine sahip olduğunuzu varsayalım. İnsanlar eğer size referans olmazsa yani bir nevi sizi tavsiye etmezse insanlar sizi tanımayacaktır. Bir web sitesi için en basit anlamda backlink de bunu ifade eder. Ancak her backlink sizin için olumlu bir referans değildir. Bu yüzden kaliteli ve alakalı backlinkler elde etmeniz gerekir.
SEO uzun bir maraton koşusu gibidir. Zorlu ve uzun bir süreci beraberinde getirir. Sitenizde yer alan 10 ya da 20 sayfayı bir kereliğine optimize etmek değil sürekli optimizasyon yapmanızı gerektiren yani sitenize sürekli bakmanızı isteyen bir süreçtir. Umarım, bu gönderi size SEO yolculuğunuzda başlamak için yeterli alt yapıyı oluşturmuştur. Yeterli olup olmadığını ya da yeterli değilse aklınıza takılan her detayı bizimle paylaşabilirsiniz.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023
Merhaba basit seo demişsiniz ama zaten seo bunlardan ibaret %60 kısmını anlatmışsınız tebrik ederim güzel bir siteniz var başırılı bulduğum her siteyi takip ederim sizde bunlar arasındasınız ama yazılarınızı ilk defa okuyorum gözüme takılan bu makale oldu emeğinize teşekkür ederim.