Sayfa Hızı Optimizasyonu: Araçlar ve İyileştirme Önerileri
Sayfa hızı, bir SEO çalışmasının en önemli kısmıdır. Ancak teknik anlamda karmaşık olma eğilimindedir. Bu yüzden çoğu zaman uzman desteği gerektirebilir. Bu yazımızda Sayfa hızını olumsuz etkileyen faktörler, sayfa hızını düşüren sorunlar, sayfa hızı optimizasyonu ve araç önerilerini sizlerle paylaşacağız.
Sayfa Hızını Düşüren Sorunlar
Sayfa hızı ve genel anlamda site hızını etkileyen birçok faktör var. Ancak bunlardan bazıları daha büyük sorunlara yol açar.
- Görseller: Özellikle büyük ve optimize edilmemiş görseller sayfa ve site hızının en büyük düşmanıdır.
- Hosting kaynaklı sorunlar
- Eklentiler: Kullanılmayan ve gereksiz eklentiler sitenizi yavaşlatır.
- Tema: Eğer temanızın mobil ve masaüstü hızı düşükse siteniz yavaşlar.
- Büyük Boyutlu Dosyalar: Sıkıştırılmamış büyük dosyalar sitenizi yavaşlatır.
Yukarıda sıraladığımız sorunlar yalnızca site ve sayfa hızını yavaşlatan belli başlı sorunlardır. Bunlar dışında da hızı etkileyen farklı sorunlar olabilir. Sayfa hızını yavaşlatan sorunları görüntülemek için detaylı bir analiz yapmanız gerekir. Bunun için aşağıda sizlere sunacağımız önerilerde yer alan araçları kullanabilirsiniz.
Sayfa Hızını Ölçmenizi Sağlayacak Araçlar
Sayfa hızını ölçmenizi sağlayacak araç önerilerinde birincil kaynaklar her zamanki gibi Google araçları olacak. Hem ücretsiz hem de detaylı analiz yapmanızı sağlayan Google araçları aynı zaman da size sitenizi ve sayfalarınızı hızlandırmanızı sağlayacak öneriler de sunacaktır.
Google sayfa ve site hızının ortalama 2-3 saniye olmasını önerir. Site hızı doğrudan kullanıcı deneyimi üzerinde etkili olduğundan dolayı Google için bu durum oldukça önemlidir. Sitenizin genel başarısı ve yüksek sıralamalar için siteniz ne kadar hızlı olursa o kadar iyi olacaktır.
1- Google Lighthouse
Chrome eklentisi olarak da kullanılabilen Lighthouse, sayfa yüklenme hızı, kodlama performansı, erişebilirlik, SEO uyumluluk analizi gibi birçok analiz fırsatı tanıyan bir araç. Aracın sunduğu en büyük avantaj sayfalarınızı tek tek analiz edebilme imkanı tanıyor olmasıdır. Google Lighthouse hakkında daha fazla bilgiye nasıl kullanıldığına dair tüm detaylara Google Lighthouse Nedir? Google Lighthouse ile Web Site Analizi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
2- PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights, son güncellemelerin ardından artık gerçek hızlı hız ölçümü yapılan bir araç haline geldi. Araç, kullanıcı deneyimini baz alarak site hızınızı ölçerek hız optimizasyonu önerileri sunmaktadır. PageSeed Insights, sayfalarınızı hızlı, orta ve yavaş olarak üç kategoriye ayırarak değerlendirir. Hızlı olarak değerlendirlen bir sayfada herhangi bir problem yok demektir. Ancak orta ve yavaş sayfalarda hız optimizasyonu yapılmalıdır. Zaten araç sayfalarınızı yavaşlatan problemlere ilişkin gerekli düzenleme önerilerini sunacaktır.
Google araçları dışında sayfalarınızın hızını test etmek için GTmetrix ve Pingdom araçlarını kullanabilirsiniz.
Sayfa Hızı Artırma Yolları
1- Önbelleğe Alın!
Tarayıcı önbellekleme, .jpg, .gif, .png, .css .js gibi dosyaların her seferinde tekrar yüklenmesini engeller. Böylece sitenizi iki veya daha fazla ziyaret eden kullanıcılar sitenizin önbelleğe alınan otomatik sürümünü açarak yeniden yüklenmesini beklemeden daha hızlı bir şekilde sitenize ulaşmanızı sağlar. Nasıl yapacağınıza dair tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
2- CDN Kullanın!
CDN yaniiçerik dağıtım ağı sayfa hızını iyileştirmenizi sağlayan faktörlerden biridir. Bir web sitesinde yer alan statik içerikleri önbelleğe alarak kullanıcı siteyi ziyaret ettiğinde en yakında CDN’de içeriği hazırlayıp kullanıcıya sunar. Bu sayede kullanıcılar daha hızlı bir şekilde içeriğe ulaşır.
3- Görselleri Sıkıştırın!
Bugün sayfalarınızın yavaş açılmasının belki en büyük nedeni görsellerinizi sıkıştırmamanız olabilir. Görselleri sıkıştırmanız sayfalarınızın ve genel anlamda tüm sitenin hızını artırır. Görselleri sıkıştırmanızı sağlayacak birçok ücretsiz araç var. Bunlardan en çok kullanılan ve size tavsiye edebileceğimiz araç Optimizilla’dır. Bunun yanı sıra diğer ücretsiz araçları da kullanabilirsiniz.
4- HTTP/2
Özellikle görsel yoğunluğu yüksek sitelerde sayfa boyutu, kullanılan kaynak ve yüklenme süresi artar. Böyle bir durumda sayfalarınız çok yavaş açılacaktır. Bu durum e-ticaret ya da bir haber siteniz varsa daha fazla hızı etkileyecektir. HTTP/2, tüm bu sorunları ortadan kaldırarak sitenizin daha hızlı ve daha güvenli hale gelmesini sağlar.
Elbette yukarıda sıraladığımız şeyler tek başına sayfa hızını etkileyen faktörler değildir. Sayfa hızınızı artırmanız için uygulamanız gerekenler de bunlar ibaret değil. Biz burada sizlere genel anlamda her sitede ortaya çıkan durumları ve uygulamanız gereken yöntemleri açıkladık. Sayfa hızı ve site hızı ile ilgili yaşadığınız problemleri bize sorabilir yada iletişime geçerek destek alabilirsiniz.
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023