SEO Neden Önemlidir? 3 Gerçek Işığında SEO’nun Önemi

seo neden önemlidir

SEO neden önemlidir? bu soruyu birçok kez kendinize ya da başkasına yöneltmiş olabilirsiniz. Ya da cevabını aramak için onlarca blogu tarayıp, onlarca içerik okumuş olabilirsiniz. Ancak biz tüm bildiklerinizi bir kenara bıraktıracak, genel bilgilerin ötesinde 5 gerçeğin ışığında size SEO’nun neden önemli olduğunu açıklayacağız.

Google’da her gün 3,5 milyar arama yapılıyor. Evet yanlış okumadınız tam tamına 3,5 milyar. Bu durum hangi sektörde faaliyet gösterirseniz gösterin işletmenizin ya da blogunuzun insanlar tarafından arandığı anlamına gelir. Bu durumda SEO ise şu şekilde tanımlanabilir: Web sitenizi hem Google’a hem de kullanıcılara herhangi bir arama sorgusunda en iyi sonuç olduğu kanıtlamaktır. Bu durum bir arama motoru için oldukça zorlayıcıdır. Çünkü milyonlarca sayfa içerisinden en iyiyi seçmek karmaşıktır. Bunun için Google, onlarca kriter ve algoritma ile sitenizin yapısından içeriklerinize kadar birçok faktörü inceler.

Neden SEO’ya İhtiyacınız Var?

1- Google’da Sayfaların Ortalama %90’ı Trafik Almıyor!

Ahrefs’in yaptığı bir araştırmaya göre yaklaşık 1 milyar sayfanın ortalama %90’ı hiçbir şekilde organik trafik almadı. İşte SEO’ya duyulan ihtiyaç bu noktada başlıyor. SEO olmadan sayfalarınız muhtemelen bu %90 içerisinde yer alacaktır.

Sayfalarınızın Google’da görünür olması ve trafik alması için en iyi uygulamaların yer aldığı bir SEO stratejisine ihtiyacınız olacak. Bu uygulamalar içerisinde ise en önemlileri ise bağlantıdır. Gerek backlink gerekse dahili bağlantılar olsun sitenizin Google’da daha fazla görünür olması ve trafik alması için can alıcı noktalardır. 2019 yılında daha fazla görünür olmak ve daha fazla organik trafik istiyorsanız size yardımcı olacağını düşündüğümüz aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

2- SEO, Satın Alma Döngüsündeki Kullanıcıları Müşteriye Dönüştürmenizi Sağlar!

Herhangi bir e-ticaret sitenizin olduğunu varsayalım. Sitenizi ziyaret eden onlarca müşteri satın alma döngüsü içerisinde bir noktada bazı sorunlarla karşılaşır ve sitenizi terk ederek arama sonuçlarına geri döner. İşte bu noktada SEO, arama sonuçlarına geri dönen kullanıcıların satın alma döngüsünü alışverişi tamamlayarak bitirmesini sağlar.

SEO, neden potansiyel müşterilerinizin sitenizi terk ettiğini, neden daha fazla ürün satamadığınızı ve tüm bu konularda nelerin eksik olduğunu belirlemenize yardım olur.

Bu durumu bir örnekle daha da açık hale getirelim. Kullanıcılar bir ürünü satın almadan önce ürüne duydukları ihtiyaç ve ürünle ilgili detaylı bilgiler elde etmek için bir arayışa girer. Bu arayışı kaliteli ve kullanıcıların tüm sorularına yanıt veren bir içerik hazırlayan siteler karşıladığı an da potansiyel müşteriler birer müşteriye dönüşür.

Kullanıcıların satın alma döngüsünde en önemli nokta kullanıcılara sunduğunuz bilgilerdir. Bu bilgileri sunduğunuz içeriklerdir. Yine bu noktada SEO devreye girer. SEO, içerikleriniz ile yüksek sıralama almanızı sağlayan en önemli silahınızdır. Rakiplerinizde sıyrılarak kullanıcılara aradıkları bilgileri sunmanızı sağlar. Ancak içerik tek başına yeterli değildir. Bir içeriği oluştururken dikkat etmeniz gerek birçok SEO kriteri vardır. Anahtar kelimeler, başlıklar, meta açıklamaları gibi. SEO tüm bu kriterlere en uygun içeriği oluşturmanızı ve arama motorlarında yüksek sıralama almanızı sağlar.

SEO, kullanıcıların ne aradığını bulmanızı kolaylaştırır. Bulunduğunuz pazardaki en özel soruları ortaya çıkarmanızı sağlar. Bu noktalar anahtar kelimelerinizdir. Anahtar kelimeleriniz çerçevesinde en iyi şekilde içerik oluşturmanızı elbette yine SEO sağlar. Blog yayınlarınız ile sağladığınız trafiği %1,136 artırarak daha fazla müşteri kazanmanıza yardımcı olur. Kısacası SEO içeriklerinizin kalitesini artırmanızı sağlayan ve böylece içerik pazarlamanın gücünden faydalanmanız için benzersiz bir süreçtir.

Başarılı bir SEO stratejisi ile daha fazla müşteri ve organik trafik kazanmak için 2019 İçin 5 Adımda Başarılı SEO Stratejisi Oluşturma başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

3- SEO Olmadan Rakiplerinizi Geçemezsiniz!

Eğer alanınızda en temel anahtar kelimelerde Google’da yoksanız bütün müşterileriniz rakiplerinize gidiyor demektir. E-ticaretin git gide yaygınlaştığı bu dönemde kimse sizi mağazalar içerisinden tek tek arayıp bulmak istemez. Kullanıcılar önce internet üzerinden araştırma yapar ve en iyi olan işletmeyi ziyaret eder. Yani gidip mağazadan direk alışveriş yapmak ya da online alışveriş yapmak için kullanıcılar önce Google’da bilgi toplar.

Başarılı bir SEO stratejiniz yoksa olmak istediğiniz yerde rakiplerinizin olmasına kendiniz izin verirsiniz. Ya en iyi sonuçlar içinde SEO desteği ile siz olacaksanız ya da rakipleriniz. Elbette hiç kimse ikinci durumu tercih etmek istemez. Ama çok basit bir örnekle birçok yerel işletme günümüzde SEO’ya gerekli önemi göstermeyerek bunu ikinci durumu tercih etmiş oluyor. İster Facebook ister Twitter isterseniz farklı bir sosyal medya platformu için reklam çalışması yapıyor olun SEO tüm bunlardan 10 kat daha etkilidir. Herhangi bir arama sorgusunda eğer Top 10’da değilseniz yine rakipleriniz olmak istediğiniz yerdedir. Hatta çoğu zaman ilk sırada değilseniz durum böyledir.

SEO, rakip analizi yapmanıza imkan tanır. Rakiplerinizin hangi konumda olduğunu genel anlamda sizin rakiplerinize göre nerede olduğunuzu görmenizi sağlar. Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde daha fazla dönüşüm sağladığını gösterir. Bu, aynı zamanda rakiplerinizden nasıl sıyrılıp öne çıkacağınızı, potansiyel müşterileri nasıl müşteriye dönüştüreceğinizi ve onları sitenizde tutacağınızı size söyler.

Rakiplerinizi geçmenizi ve daha fazla müşteri kazanmanızı sağlayacak ipuçları için bunları da okuyabilirsiniz:

SEO, gerek kurumsal gerekse kişiler her türlü web sitesi için uzun vadeli bir yatırımdır. Özellikle online işletmeler için zorunlu ihtiyaçtır. Uzun vadede rakiplerinizden sıyrılarak olmak istediğiniz konuma erişmenizi, aylık organik trafiğinizi artırmanızı ve satın alma döngüsünü herhangi bir nedenle tamamlamayan potansiyel müşterileri müşterilere dönüştürmenizi sağlar. Eğer hala başlamadıysanız bize ulaşın ve rakiplerinizin önüne kolaylıkla geçin.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir