Google PageRank Hala Sıralamalar Üzerinde Etkili Bir Faktör!

Google Pagerank

Bundan birkaç yıl önce SEO denildiği zaman Google PageRank hiç şüphesiz ilk akla gelen sıralama faktörlerinden biriydi. Ziyaret ettiğiniz her sayfanın Google PageRank değeri, logaritmik ölçekte 0–10 arasında araç çubuğunda gösterilirdi. Google, 2016’da Pagerank’ı için resmi olarak kaldırmadan önce bile uzun süre güncellemeyi zaten bırakmıştı. Bu nedenle, bazı SEO uzmanları PageRank’i günümüz SEO’sunda yeri olmayan modası geçmiş ve alakasız bir metrik olarak görüyor.

Gary Illyes düzenlenen bir konferansta bu konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, izleyicilere PageRank’ın hala algoritmalarının bir parçası olduğunu hatırlattı; Sadece kamu puanı (yani, Araç Çubuğu’nda gösterilen PageRank değeri) artık mevcut değil.

Google PageRank Nedir?

Google Pagerank

PageRank ( PR ), bir sayfanın değerini, kendisine bağlanan diğer sayfaların miktarına ve kalitesine bakarak değerlendiren matematiksel bir formüldür. Amacı, belirli bir web sayfasının bir ağdaki göreceli önemini belirlemektir.

Google, bir web sayfasının PageRank değerini hesaplarken üç faktörü göz önünde bulundurur:

  • Gelen bağlantı sayfalarının miktarı ve kalitesi;
  • Her bir bağlantı sayfasındaki giden bağlantıların sayısı;
  • Her bir bağlantı sayfasının PageRank değeri

PageRank formülü ayrıca, rastgele bir kullanıcının siteye göz atarken linkleri tıklamaya devam etme olasılığını simüle eden sözde “sönümleme faktörü” ne sahiptir. Bu, her bağlantı tıklaması ile düşecek şekilde algılanır. Bunu şöyle düşünün; ziyaret ettiğiniz ilk sayfadaki bir bağlantıyı tıklama olasılığınız oldukça yüksektir. Ancak, sonraki sayfada bir bağlantıyı tıklatmanız olasılığı biraz daha düşüktür.

Temel olarak Google’ın PageRank algoritmasının, bağlantı sayfalarının kesin PageRank değerini bilmeden bir sayfanın PR’sini hesaplayabileceği anlamına gelir. Bunun nedeni, PageRank’ın gerçekten mutlak bir “skor” olmamasıdır. Bir sayfanın kalitesinin, bağlantı ağındaki diğer her sayfaya kıyasla göreceli bir ölçüsü olmasıdır.

PR, bir sayfada “dofollow” ve “nofollow” olarak adlandırılanlar arasında geçişin yolunu açtıktan kısa bir süre sonra , Google PageRank verilerini Webmaster Tools’dan kaldırmıştı.

Ardından, 2014 yılında, Google’ın John Mueller, kullanıcıların artık güncellenmeyeceği için PageRank’i kullanmayı bırakması gerektiğini belirttiğinde, genel PageRank metriğinin desteklenmesi yeni bir darbe aldı.

2016 yılında, Araç Çubuğu’da PageRank resmi olarak kaldırıldı. Bu hareket, bir web sayfasının “gerçek” PageRank değerini bulmanın bir yolu olmadığı için “yüksek PR bağlantılarının” satın alınmasını ve satılmasını daha da zorlaştırdı.

Google PageRank Değerine Benzer Bir Değerlendirme Mevcut Mu?

Google PageRank değerinin şuan birebir bir kopyası olan başka bir değerlendirme yok. Ancak Moz, Ahrefs ve Majestic’te yer alan bazı değerlendirmeler PageRank değerine benzer bir nitelik taşıyor. Örneğin Ahrefs’in URL Değerlendirme metrikleri buna verilebilecek en iyi örneklerden biridir.

PageRank Değeri Nasıl Arttırılır?

Bunun için odaklanmak için üç alan vardır:

  1. İç bağlantılar: Sayfaları web sitenizde nasıl birbirine bağlarsanız sitenizin “yetki” veya “backlink gücü” akışı da o şekilde etkilenir.
  2. Dış bağlantılar: PageRank, bir sayfadaki tüm giden bağlantılar arasındaki yetkiyi etkili bir şekilde paylaşır. Ancak bu, harici bağlantıları silmeniz veya “nofollow” yapmanız gerektiği anlamına gelmez.
  3. Backlinkler: Backlinkler, sitenize “link juice” olarak adlandırılan ve dikkatli bir şekilde saklamanız gerekenleri getirir.

Bunların her birine ayrı ayrı bakalım.

pagerank

1- İç bağlantılar:

Backlinkler, her zaman kontrolünüzde değildir. Kullanıcılar sitenizdeki herhangi bir sayfaya bağlanabilir ve istedikleri çapa metnini kullanabilirler. Ancak iç bağlantılar farklıdır. Onlar üzerinde tam kontrolünüz vardır. Bu konuda önemli noktalar şu şekildedir:

  • Ana sayfanız, kesinlikle sitenizdeki en güçlü sayfadır. Bu yüzden önemli içeriklerinizi ana sayfanıza yakın tutmanız gerekir. Yani önemli içeriklerden mutlaka ana sayfaya link çıkışı yapmalısınız.

2- Dış Bağlantılar:

Pek çok insan dış kaynaklara (yani, diğer sitelerde bulunan web sayfalarına) bağlantı vermenin sıralamasını nasıl etkileyeceğini düşünüyor. Hatta çoğu zaman bunun olumsuz olabileceğini düşünür. Bu doğru değildir. Çünkü dış bağlantılar size zarar vermeyecek, bu yüzden başka sitelere bağlantı konusunda endişelenmeniz yanlış olacaktır. Harici yani dış bağlantılarda dikkat etmeniz gereken önemli noktalar şu şekildedir:

Gerekmedikçe harici linkleri “nofollow” yapmayın. Google’ın “nofollow” bağlantıları hakkında söylediği: “Genel olarak, onları takip etmeyiz. Bu, Google’ın PageRank’i transfer etmediği veya bu bağlantılar üzerinden metin çapalamadığı anlamına gelir.” Bazı web siteleri  tüm harici bağlantılarını varsayılan olarak “nofollow” yapmaktadır. Bu durum iyi bir şey değildir. Nofollow yapmanız gereken iki durum vardır:

  • Şüpheli sayfalara verilen bağlantılar: Bu durumda, o kaynağa hiç bağlanmamanız gerekip gerekmediğini sorgulamak isteyebilirsiniz;
  • Sponsorlu bir gönderiden bağlantı: Sponsorlu yayınlar için ödeme yapılır, yani gönderi içindeki tüm bağlantılar etkili bir şekilde ödenen bağlantılardır.

Kırık harici bağlantılar, yani bozuk dış bağlantılar kötü kullanıcı deneyimi demektir. Bu tür bağlantının kimseye değeri yoktur, ancak bu sayfadaki bağlantıların geri kalanının değerini düşürür. Bu yüzden bunların düzeltilmesi gerekir.

3- Backlinkler

Backlink’ler, bağlantılı sayfanın PageRank’ını artırır. Ancak daha önce tartışıldığı gibi, tüm backlinkler eşit değere sahip değildir. Google, bir backlink’in gerçek değerini belirlemek için yüzlerce faktöre bakar.

Backlink’ler sadece yönlendirdikleri sayfanın “otoritesini” değil, aynı zamanda siteye bağlı olan her bağlantılı sayfaya da destek olurlar. Nedeni, PageRank’ın iç linkler aracılığıyla sayfadan sayfaya akmasıdır. Ancak kırık sayfalara yönlendirilen backlinklerde bu akış sağlanamadığı için backlink boşa çıkar. Bu yüzden kırık bir sayfaya giden backlinklerin düzeltilmesi gerekir.

Sonuç;

Çoğu SEO uzmanı, Google PageRank’ın eskide kaldığını ve öneminin olmadığını düşünür. Ancak, PageRank formülünün bugünün SEO ‘da en iyi uygulamalarının çoğunun kalbinde olduğunu hatırlamak önemlidir. Backlinklerin önemli oluşunun da asıl nedeni budur ve bu yüzden SEO uzmanları hala iç bağlantıya çok fazla önem veriyorlar.

Bu, doğrudan doğruya PageRank’i optimize etmeniz anlamına gelmez. Ancak, her bağlantı kurduğunuzda, iç bağlantı yapınızı veya harici bağlantılarınızı denetlemeniz gerektiğini anlayın. Gerçekte yaptığınız şey, dolaylı olarak PageRank için optimizasyon yapmaktır. PageRank ve SEO üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için 2019 SEO Rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir