En Çok Yapılan Site Yapısı Hataları ve Çözümleri

En Çok Yapılan Site Yapısı Hataları ve Çözümleri

Site yapısı özellikle kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Ancak siteniz büyüdükçe site yapısını korumak zorlaşır. Çünkü gözden kaçıracağınız birçok nokta olacağı için hata yapmanız adeta kaçınılmaz olacaktır. Bu yazımızda web sitenizde en çok yapılan site yapısı hataları ve çözümlerine değineceğiz.

Site Yapısı Hataları ve Çözüm Önerileri

1- Çok Sayıda Etiket Kullanımı

Web sitenizde çok sayıda etiket oluşturmamalısınız. Ancak bazı site sahipleri ya da editörler her içerik için farklı etiket oluşturur. Bu durum gruplandırılmamış ve birbiri ile ilişkilendirilmemiş içeriklerin oluşmasına neden olur. Çünkü bir etiketin bir kaç farklı içerikte kullanılması hem daha az sayıda etiket oluşturulmasını hem de içeriklerin birbiri ile ilişkilendirilmesini sağlar. Kısacası çok sayıda etiket oluşturmak aslında siteniz için olumlu bir etken değildir.

Az sayıda etiket olması içeriklerinizin gruplandırılmasını sağlar. Bu sayede etiketlerden birine ulaşan kullanıcı konu ile alaklı birden çok içeriğe ulaşmış olur. Bu durum da kullanıcı deneyimi üzerinde olumlu etki yaratır. Kullanıcılar aynı konu ile ilgili birçok makaleyi ziyaret eder. Bu da sıralamalarınız üzerinde olumlu etki yaratır.

2- Kategorilerde Dengesiz İçerik Dağılımı!

Kimi zaman internet sitelerinde belli başlı bazı kategorilerin diğer kategorilere göre daha fazla içeriğe sahip olduğunu görürüz. Bunun temel nedeni içerik oluşturan kişilerin bazı konulara daha çok ilgi duyması ve o konuda daha fazla içerik üretmesidir. Böyle bir durumda belli kategoriler daha geniş olurken diğer kategorilerde içerik sayısı daha az olacaktır. Yani kategoriler arası bir dengesizlik oluşacaktır.

Eğer sitenizde diğer kategorilere göre daha büyük kategoriler varsa bunları 2 veya 3 bölüme ayırın. Böylelikle bazı kategorilerin diğerlerine göre daha geniş olmasının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca içerik oluştururken kategorilerin yoğunluğuna bakın ve en az içeriğin olduğu kategorilerinize öncelik verin. Ayrıca düzenli olarak kategorilerin büyüklüğünü de kontrol edin.

3- BreadCrumb

BreadCrumb, bir sitede hem SEO hem de kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Fakat birçok kişi bunun önemini göz ardı eder ve kullanmaz. Breadcrumb, kullanıcıların sitenizde kolay bir şekilde gezinmesini sağlar. Hangi sayfaya nereden geldiğini geri nasıl geldiği sayfaya döneceğini gösterir. Bu durumda kullanıcı deneyimi için önemlidir. Ayrıca arama motoru örümceklerinin de sitenizde daha kolay bir şekilde gezmesini, taramasını ve yapısını anlamasını sağlar. Bu yüzden Breadcrumb kesinlikle göz ardı edilmemeli ve bir sitede uygulanmalıdır.

BreadCrmb hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için Breadcrumb nedir, nasıl kullanılır? adlı makalemizi mutlaka okumalısınız.

4- Köşe Taşı (En Önemli) İçeriklere Bağlantı Verilmemesi

Köşe taşı olarak adlandırdığımız içerikler bir sitenin en önemli içerikleridir. Örneğin bir SEO sitesinin köşe taşı içerikleri en başta SEO nedir? başlıklı makalesidir. Fakat bazı sitelerde bu köşe taşı içeriklere diğer içeriklerden bağlantı verilmez yani içerikler bir nevi gizlenir. Eğer sitenizde en başta köşe taşı içerikler olmak üzere makaleler arasında bir iç link ağı oluşturursanız içeriklerinizin arama motorları tarafından bulunması daha kolay olur. Örneğin arama motoru örümcekleri SEO Nedir? adlı makalenizi tararken makale içerisindeki iç linkleri takip ederek diğer içerikleri de taramış olur. İç link ağının bir diğer faydası da kullanıcı deneyimi ile alakalıdır. Birbiri ile alakalı içerikler arasında oluşturduğunuz link ağı kullanıcıların sitenizde daha fazla durması anlamına gelir. Bu da hemen çıkma süresi üzerinde olumlu etki yaratır. Ayrıca kullanıcılar bir içeriğinizi okuduğunda iç bağlantılar sayesinde benzer konularla ilgili merak ettiği diğer tüm detaylara bağlantıları takip ederek ulaşır.

5- Düzensiz Site Tasarımı

Birçok kişinin yaptığı site yapısı hatalarının başında düzensiz ve dağınık bir site tasarımı gelir. Bu tür sitelerde kullanıcılar aradıkları sayfalara ulaşmakta zorluk çeker. Ancak kullanıcılar bir web sitesini ziyaret ettiğinde aradıkları ögelere kolaylıkla ulaşmak ister. Bu yüzden de sitenizde kullanıcıların daha kolay gezinebilmesi ve aradıkları bilgilere ulaşması için sitenizi bölümlere ayırmalı ve bunu menü ile göstermelisiniz. Bu sayede kullanıcılar web sitenizi yapısını daha kolay anlayacak ev aradıkları ögelere daha çabuk ulaşacaktır. Aksi takdirde kullanıcılar adeta bir çıkmaz sokaktaymış gibi hissedecek, aradıkları içeriklere ulaşamayacağı içinde sitenizi terk edecektir.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Merhaba ustam sitemde yoast seo kullanıyorum fakat köşe taşını tam anlayamadım. WordPress panelde yazılar sekmesine tıklıyorum ve köşe taşı içeriği (0) yani hiç yazı yok burada. Şimdi ben bu bölüme sıfırdan normal makale ekler gibi makale ekleyip makale içerisinde ilgili yazılara link mi vermem gerek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir