Yinelenen İçerik Nedir? Yinelenen İçerik Sorunu Çözümü
Yinelenen içerik terimiyle çok fazla karşılaşıyorsunuz, ama ne olduğunu bilmiyor musunuz? Yinelenen içerik sıralamanıza zarar verebilir. Hata birçok kişi, çok sayıda olması durumunda miktarının Google tarafından cezalandırılacağını söyler. Ancak bu doğru değildir. Yinelenen içeriklerin herhangi bir cezası yoktur. Ancak yinelenen veya kopyalanan içerikler sıralamaların olumsuz etkilemesine yol açabilir.
Yinelenen İçerik Nedir?
Yinelenen içerik, birden fazla URL’den erişilebilen içeriklere verilen addır. Ayrıca iki konumda bulunan bu içeriklere çift içerik adı verilir. Yinelenen içerikler, birbiri ile tamamen eşleşen ya da büyük bir ölçüde benzerlik gösteren içeriklerdir. Genellikle farklı bir URL’de ve hatta bazen farklı bir konumda yer alabilir. Bu tür içeriklerin büyük bir kısmı çoğu kez farkında olunmadan oluşturulur. Buna ek olarak bir teknik hatadan dolayı da ortaya çıkabilir.
Yinelenen içerik sadece metin içerikler değildir. Aynı zamanda “Görseller”, “Videolar”, “Belgeler” ve “Sunumlar” gibi diğer zengin medya içerikleri içinde yinelenen içerik geçerli bir durumdur. İki sayfa aynı metin veya görsel içeriğe aynı biçimde yer veriyorsa sayfalardan birinin başka bir sayfada yer alan içeriği kopyaladığı ve içeriğin web sitesinde yeniden yayınlandığını gösteren sinyal oluşturur.
Google Hangi İçeriğin Orijinal Hangisinin Yinelenen İçerik Olduğunu Nasıl Anlar?
Yinelenen içerik tanımı yaptık. Şimdi ise ikinci önemli bir konuya değineceğiz.
Google ve hatta diğer arama motorları orijinal içerik ve yinelenen içeriği tespit ederken birkaç farklı yöntem kullanır. Ayrıca hangi içeriğin yinelenen/kopya içerik olduğunu, hangi içeriğin orijinal olduğunu gösteren bazı sinyaller vardır. Web sitesinin güvenilirliği, Alaka düzeyi, popülerlik ve genel anlamda içeriğin oluşturulduğu tarih bu sinyallerden biridir.
Örneğin, düşük kaliteli bazı siteler bir gün de yüzlerce içerik yayınlayabilir. Ayrıca bu tür siteler, sitelerinin farklı sürümlerini de çok fazla sayıda oluşturabilir. Bu tür siteler genellikle diğer sitelerden içerikleri kopyalar. Eğer kaynak ya da atıf durumu yoksa bu içerikler kopya içerik olarak değerlendirilir. Google, bu tür siteleri tespit ettiği andan itibaren sitenin işleyişini incelemeye başlar. İçeriklerin orijinal kaynaklarını ve hangisinin yinelenen içerik olduğunu bu şekilde tespit eder.
Benzer ya da birbirinin aynısı olan içerikleri Google, arama sonuçlarında direkt göstermek yerine ilk başta inceler. Bu içeriklerden hangisi orijinal ise arama sonuçlarında o içeriği gösterir. Google, yinelenen içerikleri spam olarak değerlendirmez. Bunun aksine bu içerikler birbirine eş içeriklerdir. Fakat içlerinden bir tanesi kullanıcıya daha fazla bilgi veren değerli içeriktir. Google’da bu yüzden içlerinden en iyisini arama sonuçlarında gösterir.
Google’ın bunu yapabilmesi için URL’lere tam erişim sağlaması gerekir. Eğer botların robots.txt dosyasında URL’leri taramasını engellemişseniz Google bu işlemi gerçekleştiremez. Google, yinelenen içerikleri keşfedemeyeceği gibi bu içerikleri ayrı ayrı içerikler olarak değerlendirir. Bu durumun önüne geçmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
- Google’ın URL’lere ulaşmasına izin verin. Robots.txt dosyasında botların URL’leri taraması için engel varsa kaldırın.
- rel=canonical etiketi kullanın.
- Kullanıcıların ve arama motorlarının orijinal içeriğe ulaşması için yinelenen içeriklerden orijinal içeriğe 301 yönlendirmesi yapın.
Yinelenen içeriklerle mücadele etmenin en iyi yollarından biri de kaliteli içeriklere odaklanmaktır. Kalite Google için oldukça önemli bir kriterdir. Kullanıcıların sorularına yanıt veren ve onlara ek bir değer kazandıran içerikler üretin. Yüzlerce yazının yer aldığı blog oluşturmak yerine yüksek kaliteli içeriklerden oluşan bir blog oluşturmayı kendinize hedef enin. Çünkü içeriklerin sayısından çok içeriklerin ne kadar kaliteli olduğu önemlidir. Ayrıca sitenizde yer alan çift içerikleri belirleyin. Bu içeriklerin her birini farklı şekilde genişletin ya da tek bir içerikte birleştirin.
Bunları da okumalısınız
Algısal Hipnoz İle Satış Stratejileri Nelerdir?
4 Mayıs 2023
Data Science Nedir?
27 Ocak 2023
Doğru Marka Kimliği Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
13 Ocak 2023