SEO Raporu Nasıl Hazırlanır? SEO Raporu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
SEO raporu, özellikle SEO uzmanlarının yeni bir çalışmaya başlamadan önce hazırladıkları detaylı analizlerin yer aldığı rapordur. SEO raporu aslında bir nevi yol haritasıdır. Örneğin web sitenizde yer alan hataları belirleyerek bunlar için çözüm önerilerine yer verebilirsiniz. Bu sayede hazırlayacağınız rapor aynı zamanda çözüm odaklı bir yol haritası olacaktır.
SEO raporu, müşterilerinize ön bilgi verebileceğiniz, web sitelerinin durumunu ve neler yapılabileceğini göstereceğiniz önemli bir etkendir. Bu yüzden SEO raporunun gerekli kriterlere uygun bir şekilde hazırlanması ve sunulması gerekir.
SEO Raporu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hazırlayacağın rapor tüm çalışmayı kapsayacak şekilde olmalıdır. Sitenin mevcut durumundan yapacağınız çalışmalara kadar tüm detayları içermelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta müşterinin raporda yer alan bilgileri tam anlamıyla kavrayamayacağıdır. Bu yüzden hazırladığınız raporda kullandığınız tanımları müşterinin anlayacağı şekilde tanımlamalısınız. Müşterinin web sitesinde yer alan sorunları anlaşılır bir dille tanımlayıp, çözüm önerilerini de yine anlaşılır bil dille aktarın.
SEO raporu hazırlarken kullanabileceğiniz birçok araç vardır. Eğer kendinizin herhangi bir araç yardımı olmadan rapor hazırlamaya vaktiniz yoksa bu araçlardan yardım alabilirsiniz. Eğer kendiniz bir rapor hazırlayacaksınız aşağıda sizin için sıralayacağımız bilgilerin raporda mutlaka yer alması gerektiğini bilmelisiniz.
1- Başlık Etiketleri
Hazırlayacağını raporda başlık etiketleri ile ilgili mevcut durumların yer almasına dikkat etmelisiniz. Başlık etiketleri ile ilgili aşağıda yer alan hataları eklemelisiniz.
- Yinelenen Başlık Etiketleri: Yinelenen başlık etiketleri web sitelerin arama sonuçlarındaki mevcut konumu olumsuz etkiler. Bunun nedeni benzer veya birbiri ile aynı gibi olan başlık etiketlerinin kategorilendirme sırasında yanlış kategorilendirme sorununu ortaya çıkarmasıdır. Yinelenen başlık etiketlerini liste halinde rapora eklemelisiniz.
- Uzun Başlık Etiketleri: 65 karakterden daha uzun başlık etiketleri varsa sıralamalar üzerinde olumsuz etki yapar. Raporda uzun başlık etiketlerini belirlemelisiniz.
- Eksik Başlık Etiketler: Uzun başlık etiketlerinin yanı sıra eksik başlık etiketleri de sıralamalar üzerinde negatif etkiye sahiptir. Mevcut eksik başlık etiketleri de rapora eklenmelidir.
2- İçerikler
- Kalitesiz İçerikler: Web sitelerde yer alan içerikler her zaman dönüşümü ya da katma değeri yüksek olan içerikler değildir. Bu yüzden de bu içerikler tespit edilerek hazırlayacağınız rapora eklenmelidir. Bu içeriklerden bazıları yeniden düzenlenmek için uygundur. Ancak bazıları ise tamamen kalitesiz içerikler olabilir. Bunun için yeniden düzenlenecek içerikleri ve silinecek içerikleri tespit edin. Hangi içeriğin yeniden düzenlenmesi gerektiğini ya da hangi içeriklerin siteden tamamen silinmesi gerektiğini açıklayıcı bir şekilde rapora dahil edin.
- Yinelenen İçerikler: Yinelenen içerik, web sitesinde yer alan birbirinin aynısı olacak düzeyde benzerliğe sahip içeriklerdir. Bu tür içerikler tespit edilerek rapora eklenmelidir. Çünkü yinelenen içeriklerin var olması arama sonuçlarında sıralamalar üzerinde olumsuz etki yaratır. Bu tarz içeriklerin var olması durumunda rel = “canonical” kullanılması gerekir.
- İçerik Uzunluğu: Sitede mevcut içerikler içerisinde 300 kelimeden daha az olan içerikleri tespit ederek rapora ekleyin. Ayrıca bu içeriklerin kaliteli bir şekilde daha uzun hale getirilmesi gerektiğini de belirtin.
3- Linkler
- Kırık Linkler: Aslında var olmayan bir sayfa için yer alan linkler, arama motorları tarafından kullanıcının kandırıldığına dair bir sinyal verir. Bu durumda doğrudan sıralamalar üzerinde olumsuz etki yaratır. Hazırlanacak raporda tüm kırık linkler tespit edilmeli ve düzeltilmesi için gerekli yöntemler rapora eklenmelidir.
- İç Linkleme Eksiklikleri: Bir içerikte hiç iç link çıkışı yoksa kullanıcıların sitede kalma süresi düşecektir. Kullanıcıların sitede daha fazla vakit geçirmesini sağlamak için içeriklerinizden diğer içeriklere veya sayfalara link çıkışı yapın. Eksik ya da hiç link olmayan içerikleri tespit ederek raporda belirtin. Bu içerikler için link çıkışı yapılabilecek ilgili içerikleri ve sayfaları belirtin.
- 404 Hatası: Eğer bir web sitesinde çok fazla 404 hatası mevcutsa bu durum sıralamalar üzerinde olumsuz etki yaratır. 404 hatası veren linkler için iki farklı çözüm önerisi vardır. Ya bu sayfaları ilgili farklı sayfalara yönlendirmelisiniz ya da tamamen kaldırmalısınız. Hazırlayacağınız raporda da bu sayfları tespit edip neler yapılması gerektiğini belirtmelisiniz.
- Uzun URL Yapıları: URL uzunluğu maksimum 128 karakter olmalıdır. Eğer sitede bu karakter sayısından daha fazla karakter sayısına sahip linkler varsa bunlar tespit edilmeli ve bunların nasıl kısaltılacağına dair bilgiler rapora eklenmelidir.
- Dış Bağlantıların Durumu: Sitede yer alan hangi içeriklere ne kadar dış bağlantı geldiğini listeleyin. Kaliteli içeriklere gelen çok sayıda dış bağlantı içeriğin kaliteli olduğunu gösterdiğinden dolayı yetersezi dış bağlantı sorunu olanı içerikleri raporda belirtin.
4- Hız
- Sayfa Yüklenme Hızı: Bir web sitesinin arama sonuçlarında başarı elde etmesi için mutlaka sayfa yüklenme hızının yüksek olması gerekir. Çünkü hız faktörü bir önemli bir SEO kriteridir. Arama motorları yapmış oldukları güncellemeler ile bu kriterin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Web sitesinde yer alan sayfalar içerisinde hız konusunda problem olan sayfaları belirleyip, bu soruna nelerin neden olduğunu bulun. Bunun ardından sayfa hızının nasıl optimize edileceğine dair gerekli bilgileri de rapora ekleyin.
5- Robot.txt Dosyası
Robot.txt dosyası ile ilgili sorunlar, arama motorlarının içerikleri taramasına dair bir engel oluşturabilir. Bu yüzden bu dosya ile alakalı var olan sorunlar ve çözümler rapora eklenmelidir.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023