Yeni Başlayanlar İçin SEO Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yeni Başlayanlar İçin SEO Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) uzun ve karmaşık bir süreçtir. SEO’yu etkileyen çok sayıda çeşitli faktörler vardır. Çoğu insan için, tüm değişiklikleri sürekli takip etmek imkansızdır, ancak sanal siber dünyada başarılı olmak için web sitesinde neler olup bittiğine dair genel bir bakışımız ve temel bir SEO algımız mutlaka olmalıdır. SEO başarısını ölçmek için her web sitesi sahibinin bilmesi ve takip etmesi gereken en önemli bir kaç SEO metriğine göz atalım…

Organik Trafik

Organik trafik, web sitenize veya blogunuza gelen tüm ziyaretçileri (arama motorlarından gelen ziyaretçileri) ifade eder. Ücretli reklamlarla sitemize gelenleri içermez. Daha yüksek organik trafiğin, arama motoru optimizasyonunun nihai hedefi olduğunu söyleyebiliriz, bu yüzden SEO çalışmalarınızın başarılı olup olmadığını öğrenmek için ilerlemeyi düzenli olarak takip etmek iyidir.

Sitenize gelen genel organik trafiği bulmak için Google Analytics hesabınıza gitmeli ve Edinme> Tüm trafik> Kanallar> Organik Arama’ya gitmelisiniz. 

Açılış sayfalarınızın performansını ve popülerliğini kontrol etmek isterseniz, en iyi yol, tek tek açılış sayfalarına gelen organik trafiği analiz etmektir. Sadece Davranış> Site İçeriği> Açılış Sayfalarına gidin ve Organik trafik segmentini seçin .

İlerlemeyi görmek için, veri haftasını hafta, ay, ay veya yıl ile yıl arasında karşılaştırabilirsiniz. Trafik mevsimsel ise, en iyi uygulama verileri bir yıl önceki aynı ay ile karşılaştırmaktır.

Öneri: Google Webmaster Tools Yardımıyla Organik Trafik Artırma Teknikleri

Hemen Çıkma Oranı

Hemen çıkma oranı, tek sayfalık oturumların sayısını gösteren bir SEO metriğidir. Diğer bir deyişle, web sitenizden herhangi bir işlem yapmadan kaç kişi ayrılmıştır. Kaç kişi kalmıştır. Bunu inceler. Fakat hemen çıkma oranı, ziyaretçinin bir sayfada geçirdiği süreyi dikkate almadığı için, ihtiyaç duyduğu şeyi bulamadığı anlamına gelmez. Elbette, diğer makalelere de gitmesi harika olur, ancak bunu her zaman etkileyemezsiniz.

Bu SEO metriğinin başarı oranının göreceli olmasının yanı sıra, rakamlar web sitenizin sektörüne ve trafiğin kaynağına da bağlı olarak farklılık gösterebilir. Açılış sayfalarınızın hemen çıkma oranlarını karşılaştırabilir, bazılarının neden diğerlerinden daha iyi performans gösterdiğini analiz edebilir ve iyi performans göstermeyen sayfalarda hemen çıkma oranını düşürmek için aynı kalıbı kullanabilirsiniz.

Hemen çıkma oranlarının karşılaştırmasını yapmak için benzer sayfa türlerini karşılaştırın (ör. Blog yayını, blog yazısı, ürün sayfası, ürün sayfası vb.).

Öneri: Hemen Çıkma Oranı

Oturum Başına Sayfa Sayısı

Oturum başına sayfa, bir kullanıcının ortalama olarak bir oturumda kaç sayfayı ziyaret ettiğini gösteren bir SEO metriğidir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, oturum başına çok sayıda sayfa kullanıcının aradığını bulamadığı anlamına gelebilir. Bu nedenle, web sitenizi ziyaret ederken kullanıcıların tam olarak hangi yollara başvurduğunu görmek için Google Analytics’teki Davranış akışını kontrol etmek iyi olur. Bir oturum metriği başına sayfalara gerçekçi bir şekilde bakın, 3 sayfalık bir web sayfanız varsa yüksek bir oranın olmasını beklemeyin.

Organik Tıklama Oranı (TO)

Organik tıklama oranı (TO), arama sonuç sayfalarındaki gösterimlerle ilgili tıklamaların bir oranıdır, web sitenizde kaç kişinin tıkladığı, arama sonuçlarında web sitenizi kaç kişinin gördüğünü gösterir. TO’nun SERP’deki konuma güçlü bir şekilde bağlı olmasına rağmen, doğru URL’yi seçerek ve sayfanızın başlık etiketini ve meta açıklamasını düzenleyerek daha iyi performans açısından manevra yapman için hala bir yer vardır. Web sitenizin ortalama TO’su, arama analizi altındaki Google Arama Konsolu’nda bulunabilir. Daha önce bahsedilen SEO metriklerine benzer şekilde, en iyi performans gösteren sayfalarınızı analiz edebilir ve daha kötü performans gösteren sayfaların TO’sunu iyileştirmeye çalışabilirsiniz. 

Öneri: Organik Tıklama Oranı Arttırma

Domain Otoritesi ve Sayfa Otoritesi

Mozilla tarafından Domain Otoritesi, 1’den 100’e kadar olan bir ölçekte değerlendirmek için geliştirilmiştir. Web sitesinin otoritesini hızlı bir şekilde değerlendirmeye yardımcı olan bir metriğe sahip olmanın doğal bir ihtiyacı olduğu için, DA ve PA yıllar içinde çok popüler SEO metrikleri haline gelmiş ve bu amaçla kullanılan PageRank metriğinin yerini almıştır. Ve şimdi Moz geri bağlantı dizinini güncellemiştir, DA ve PA eskiden olduğundan çok daha fazla zaman duyarlıdır. Ancak, bu SEO metrikleri mutlak değerler olarak kullanılmamalıdır. Başka bir deyişle, iyi ya da kötü bir DA / PA değeri yoktur. En iyi (ve aslında tek doğru olan) yol, sitenizin otoritesini rakiplerinizle karşılaştırmak için DA ve PA’yı göreceli metrikler olarak kullanmaktır.

Öneri: Domain Authority Arttırma Teknikleri

Site Hızı

Google’da hem masaüstü hem de mobil aramalar için sayfa hızının bir sıralama faktörü olmasıyla, bu SEO metriğini dikkate almak çok önemlidir. Sitenizi test etmenin en iyi yolu Google PageSpeed ​​Insights’dır. Web sitenizi sadece puanlamakla kalmaz, aynı zamanda sonuç olması gerektiği kadar iyi olmadığında yapılacak iyileştirmeleri de önerir.

Öneri: WordPress Site Hızlandırma

Yeni Başlayanlar İçin SEO İpuçları

Bu makalede bahsettiğim SEO metrikleri buzdağının sadece küçük bir kısmıdır. İzlediğiniz belirli hedeflere bağlı olarak odaklanabileceğiniz birçok metrik vardır. SEO aktivitelerinizi nasıl ölçtüğünüzü ve SEO metriklerinin favori başarı göstergeleriniz olduğunu bize yorum kısmından bildirebilirsiniz.
 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir