Teknik SEO Denetimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Teknik SEO Denetimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Teknik SEO Denetimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Teknik SEO Denetimi her site sahibinin düzenli olarak mutlaka yapması gereken bir çalışmadır. Teknik SEO hakkında ayrıntılı bilgiye bir önceki yazımızdan ulaşabilirsiniz. Şimdi sizlerle sadece 1 saatte teknik SEO denetimi yapımını 6 adımda paylaşacağız. Hazırsanız hemen başlayalım.

 1- Tarama

SEO denetiminin en önemli noktası şüphesiz ki taramadır. Yeni bir çalışma veya değişiklik yapmadan önce sitenizi taramadan geçirmelisiniz. Bu tarayıcılar sayesinde bozuk linkler, başarısız anahtar kelimeler, kötü görseller, sayfa başlığı sorunları, kopya içerikler, bağlantısız sayfalar ve ihtiyaç duyulandan fazla eklenen yönlendirmeler gibi çok çeşitli hataları bulabilir ve çözümleyebilirsiniz.

2-Site Görünümü

Eğer ki sitenizin aynı halinin farklı versiyonları mevcutsa arama motorları tarama işlemi gerçekleştirirken tarayıcılara hangi versiyonunuzun doğru versiyon olduğunu saptayamayacaktır. Arama motorları web sitenizi trafik noktalarına nasıl göstereceğini belirleyemez ve bu durum sebebi ile sitenizin SEO çalışmaları başarı kaybedecektir. Bu duruma mobil ve masaüstü versiyonların aralarında yarışması da dahildir. Bunun haricinde “https” ve “http” versiyonlarının birbirinden ayrı siteler olarak algılanması durumu da yaşanabilir. Bu durum SEO çalışmalarınızın başarısını olumsuz etkileyecektir.

Sonradan https versiyonuna çevrilmiş olan siteler kazançlarında düşüşler yaşayabilirler. Bu nedenle çoğu site sahibi https versiyonuna geçiş yapmaktan çekinmektedir. Ancak eğer bu geçişi sağlamazsanız SEO çalışmalarınızın ilerleyen zamanlarda hiçbir geçerliliği kalmayacaktır.  Çünkü arama motorları web sitelerde SSL korumasının olmasına dikkat etmektedir. Ve eğer sitenizin SSL koruması mevcut değilse siteniz güvenilir olsa da hem arama motorları hem de müşteriler tarafından güvenlik sorunları olan bir site olarak algılanacaktır.

Yapılan son algoritma güncellemelerinden sonra Google https versiyonu kullanan siteleri ön planda tutmaya başlamıştır.  Eğer siz de zaman kaybetmeden versiyon değişikliğini gerçekleştirirseniz SEO çalışmalarınız ile başarıya ulaşabilir, rakiplerinizin bir adım daha önüne geçebilirsiniz.

3- Site İçi SEO 

Tüm bu çalışmaları gerçekleştirirken sitenizin doğru bir şekilde SEO çalışmalarına sahip olmasına özen gösterin. Siteniz üzerinde analizler gerçekleştirerek yaptığınız çalışmaların doğru ve işe yarar olduğundan emin olun. Tüm içeriklerinizin kalitesini, trafiklerini ve temalarını kontrol edin. Anahtar kelimelerinizin ve meta açıklamalarınızın doğru olduğundan emin olun.

4- Dahili ve Harici Linkler

İlk önce kontrol etmeniz gereken ve oldukça önemli olan bir detay da dahili ve harici linklerden oluşmaktadır.

Web sitenizden herhangi bir içeriği silerseniz veya bu içeriği başka bir yere taşırsanız siteniz bozuk link hatası vermeye başlayacaktır. Eğer bozuk link hatası ile karşı karşıya kaldıysanız merak etmeyin çözümü oldukça kolay. Sitenizdeki tüm linkleri teker teker incelemeniz gerekeceğini düşünüyorsanız korkmayın. Kolaylıkla bulabileceğiniz bu bozuk linkleri saptayan araçlar mevcut.

Bu araçların bir tanesini indirdikten sonra URL alanına sitenizin adresini girip ardından taramayı başlatın. Daha sonra tek yapmanız gereken birazcık beklemek olacak. Siz işlemi başlattığınız andan itibaren araç sizin için sitenizde bulunan tüm linkleri tek tek kontrol edecektir. Daha sonra bu araç sizlere bir rapor sunar. Sahip olduğunuz bu rapora göre sitenizdeki tüm problemleri rahatlıkla çözebilirsiniz. Bozuk olduğunu farkettiğiniz linkleri düzenlemeli veya değiştirmelisiniz. Sitenizde bozuk link yer alması SEO çalışmalarınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

5- Site Hızı

Tüm kullanıcılar internet kullanırken son derece hızlı ve pratik bir kullanım deneyimi ile karşılaşmak isterler. Google ve diğer tüm arama motorları da bu nedenle site hızı unsuruna oldukça dikkat etmektedir.

Müşterileriniz bir sayfanın yüklenmesi ve açılması için ya da bir işlem gerçekleştirmek için fazla sürelerde beklemek istemezler. Eğer yavaş bir siteye sahipseniz ziyaretçileriniz rakip siteleri tercih edecek ve sitenizden ayrılacaktır. Durum böyle olunca tüm arama motorları da site hızı faktörüne oldukça önem vermeye başladı. Hem kullanıcı deneyimi hem de SEO çalışmalarınız üzerinde oldukça etkili olan bir unsur olan site hızınızın yüksek olduğundan kesinlikle emin olmanız gerekir.

Bu nedenle düzenli olarak site hızını kontrol etmelisiniz. Google’ın PageSpeed Insights aracı ile site hızınızı kolaylıkla test edebilirsiniz.

PageSpeed Insights

Google’ın bu aracı size site hızınız ve diğer tüm çalışmalarınız hakkında önemli bilgiler verecek olan bir araçtır. En önemli özelliği site hızınızı analiz ediyor olmasıdır. Bunun yanında site performansınızı ölçebileceğiniz analizleri de Pagespeed Insight ile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer site hızınız ile ilgili bir problem ile karşı karşıya kaldıysanız bu araç sizlere sitenizde bu soruna neden olan problemleri gösterir ve çözüm önerileri sunar. Tüm bu çalışmalar için araca girip siteniz için bir sayfa oluşturmalısınız. Gerekli tüm verileri girdiğinizden emin olmanız gerekir. Daha sonra analizlerinizi başlatabilirsiniz.

Aldığınız sonuçlar doğrultusunda eğer ki site hızınız yeterince yüksek değilse sitenizde mutlaka değişiklikler yapmanız gerekir. Ancak dediğimiz gibi eğer sitenizde bir sorun varsa araç size çözüm önerileri sunmaktadır. Aracın sizlere sunduğu öneriler doğrultusunda sitenizi yenileyebilir ve hızlı bir siteye sahip olabilirsiniz.

6- Analiz Sonuçları

Analiz servisleri kullanarak siteniz ile ilgili topladığınız tüm verilere göz atmaya başlayabilirsiniz. Tüm analizlerinizi doğru bir biçimde bir arada topladığınızdan emin olun. Eğer bir eksik veya yanlış varsa önce onu çözümleyerek doğru verileri derleyin. Bu çalışma için Google Analytics kullanabilirsiniz.

Kullanmakta olduğunuz analiz hizmeti ile elde ettiğiniz verileri elinizdeki veriler ile karşılaştırmaya başlayın. Analiz aracınızın size sunmuş olduğu rapor ile sitenizin birebir eşleştiğinden emin olun. Eğer elinizdeki raporun eksiksiz olduğundan emin olduysanız artık incelemeler yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer raporunuzda eksiklikler mevcutsa başka araçlar kullanarak elinizdeki raporu kontrol edin. Eksik ve hatalı bilgiler ile oluşan bir rapor kullanmak hiçbir işinize yaramayacaktır ve boşu boşuna zaman kaybetmiş olacaksınız.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir