Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Arama motorları sürekli algoritmalarını yeniler ve sistemi günceller. Bu nedenle arama motoru optimizasyonu güncellemelerini düzenli ve sürekli olarak takip edebilmek ve güncel kalmak oldukça zordur ve emek ister. Google kolayca fark edilen belirgin değişikliklerin yanı sıra fark edilmesi zor algoritma değişiklikleri de yapmaktadır. Bu nedenle yeni ürettiğiniz içeriklerde bu yenilikleri uygulamak dışında eski içeriklerinizi de güncellemeniz gerekir. Sesli aramalarda yapılan değişiklikler ve gelişmeler de bu karışık sistemin bir parçasıdır. Akıllı asistanlar diye adlandırılan sesli arama motorları cep telefonlarımıza ve evlerimize git gide artarak girmeye başladı. Bu kullanım artışı sebebiyle sesli arama optimizasyonu da bir hayli önem kazandı. İstatistiklere göre 2020 tarihinde aramaların yüzde 50’si sesli aramalarla yapılacak. Bu nedenle ileriye dönük planlarınız için sesli arama optimizasyonuna önem vermelisiniz. Sesli arama optimizasyonunda işinize yarayacak teknikleri ve yapmanız gerekenleri sizler için düzenledik.

1- Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanımı

Sesli arama yaparken seçtiğimiz kelimeler yazarak yaptığımız aramalardan oldukça farklıdır. Arama motorlarında çok sayıda veri elde edip değerlendirebilmek için az ve öz kelimeler kullanırız. Ancak sesli aramalarda amaç direkt aranan kesin sonuca bir çırpıda ulaşmaktır. Bu nedenle daha anlaşılır ve uzun kelimeler hatta cümleler kullanarak sesli arama yapılır. Ayrıca akıllı asistanlar aracılığıyla yapılan aramalarda telefonla konuşuyormuş hissi nedeniyle daha samimi bir dil kullanılır. Tüm bunlar sebebiyle uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmalısınız. Ayrıca bu anahtar kelimeleri başlıklarda ve meta açıklamalarında da mutlaka kullanmanız gerekir. Ayrıca anahtar kelimelerinizin soru kipinde olursa başarı oranınız artacaktır.

2- Öne Çıkarılan Snippetler

Akıllı asistanlar aracılığıyla yapılan aramalar tek bir cevap verir ve bu cevap yüzde 40 ihtimalle öne çıkarılan snippetler olmaktadır. Google’ın en doğru cevap olduğuna inandığı snippetler hakkında iyi bir araştırmayla işe başlamalısınız. Öne çıkarılan snippetler kısmında yer alabilmek için içerik kalitenizle beraber sorulan soruya tam cevap vermeniz gerekir. Bu nedenle soru cümleleri ve ifadeleriyle optimize edilmiş içerikler oluşturun.

3- Sesli Aramada İçerik Optimizasyonu

Sesli aramalarda üst sırada çıkabilmek için yani snippetlerde yer alabilmek için soru cevap tarzında ilerleyen içerikler oluşturun. Öne çıkarılan snippetlerde içerik yazılarının bir kısmı yer alır. Soruya doğru yanıt vermeniz snippetlerde yer almanız için yeterli değildir. Bu nedenle direkt cevap vermek yerine cevaplarınızı açmanız ve belirli bir anlatım tipi benimsemeniz gerekir. Numaralı ve sıralı anlatımları kullanmak sizi başarıya götürecektir. Aynı zamanda meta açıklamalaır, resim alt açıklamaları, H1 etiketleri gibi açıklayıcı öğeleri kullanarak sitenizi arama motorlarına iyi tanıtmalısınız.

4- Mobile Uyumlu Olmak

Sesli aramalar yüzde 80 oranında mobil cihazlardan yapılmaktadır. Hayatımıza mobil cihazlarla giren sesli aramayı en çok mobilden kullanmayı benimsedik. Bu nedenle mobil uyumluluk sorununu tamamen ortadan kaldırmış ve mobil aramalarda iyi bir başarı elde etmiş olmanız gerekir. Google yakın tarihte mobil öncelikli indexlemeye geçecek ve bu nedenşe şuan üst sıralarda olan ancak mobil uyumlu olmayan siteler değer kaybedecek. Kendinizi şimdiden geliştirerek bu durumu fırsata çevirmelisiniz.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir