Site Hızı ve Seo İlişkisi
Site Hızı ve Seo İlişkisi
Site Hızı Seo’yu nasıl etkiler?
Google’ın son yıllarda algoritması üzerinde yaptığı değişikliklerden sonra SEO çalışmalarında başarılı olabilmek için diğer etkenlerin yanında sitenizin yayın yapacağı sunucular da önem kazanmıştır. Google arama motorunda arama yapan kullanıcıları web sitelere yönlendirirken, yönlendireceği web sitesinin kullanıcının beklentisini karşılamasını istiyor. Bu nedenle önereceği web sitelerini belirli bir algoritmayla belirliyor ve kullanıcı memnuniyeti hedefliyor. SEO için oldukça önemli olan kullanıcı memnuniyeti sitenin içeriği dışında başka etkenlere de bağlıdır. Sitenin açılıp açılmaması ve yüklenme süresi kullanıcı deneyimini etkileyen faktörlerdir. Sahip olunan verilere göre kullanıcıların hiç biri açılması 5 saniyeden fazla süren web sitelerinden çıkış yapmaktadır. Bekleyerek harcayacağı süreyi diğer siteleri ziyaret etmeye harcamak isteyen kullanıcıları web sitenizde tutmak için hızlı çalışan bir web sitesi oluşturmuş olmanız gerekir.
Bu kadar önemli hal alan site hızını kontrol edebilmeleri için SEO uzmanları ve webmaster’ların bir araca ihtiyacı vardı. Google sitenizin açılma hızını test edebilmeniz için bir araç geliştirdi. Bu araç Page Speed Insight’ dır. Bu araç sayesinde açılma hızınızı test edebilir ve aynı zamanda Google test sonucuna göre sitenizin açılma hızını arttırmaya yönelik tavsiyeleri bu araçtan alabilirsiniz.
Eğer PageSpeed Insight aracını kullanarak yapmış olduğunuz test yüzde 80’in altında bir değer veriyorsa maalesef web siteniz Seo uyumu konusunda sıkıntı yaşayacaktır.
PageSpeed skoru nasıl arttırılır?
1. Adım
Öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta sitenizin yayın yaptığı sunucunun hızının yüksek olmasıdır. Bu nedenle sunucu seçiminde dikkatli olmanız ve eğer bilgi sahibi değilseniz mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Böylece uygun bir sunucu seçebilirsiniz. Sunucunun hızlı olması için sunucunun işlemcisi yeni nesil bir işlemci olmalı ve yüksek belleğe ve ssd yada sas diskleri olmalıdır.
2. Adım
Kullanacağınız sunucunun internete çıkış hattının sorunsuz ve geniş olması oldukça önemlidir. Çünkü band genişliği düşük bir sunucu kullanmak sitenizi çok yavaş çalıştıracaktır hatta yoğun zamanlarda hiç açılmamasına sebep olacaktır. Ziyaretçi kaybetmemek için bu noktayı gözden kaçırmamanız gerekmektedir.
3. Adım
Sunucunun site yoğunluğunun yoğun olması da yavaş çalışmasına sebep olur. Yoğunluk oranı az bir sunucu tercih etmelisiniz. Çok fazla siteye sahip olan sunucular site hızınızı düşürür hatta hiç açılmamasına bile sebep olabilir. Google’ ın hiç hoşlanmayacağı yavaş ve sorunlu bir web sitesi olmamak adına sunucu seçerken yoğunluğuna dikkat etmelisiniz.
4. Adım
Siteniz için mutlaka tarayıcı önbellekleme açmış olmanız gerekir. Web sunucunuzun tarayıcı önbelleklemeye uyumlu olup olmadığı önemli bir ayrıntıdır. Eğer uyumluysa da bu ayarı mutlaka aktif tutmalısınız. Site içinde gezen kullanıcı aynı ögeleri her seferinde baştan indirmek zorunda kalırsa web sitesi hızınız oldukça düşecektir. Bu durum kullanıcının sitenizde zaman geçirmesine engel olacaktır.
5. Adım
Web siteniz için sıkıştırma teknolojisinin kullanılabilir olması gerekir. Web sunucuları sayfa, resim ve css dosyası sıkıştırdığınız zaman 30-40 kb boyutuna kadar düşebilmektedir. Bu sayede de boyutu küçülen dosyalar veri boyutu küçüldüğü için sitenizi daha hızlı çalışır hale getirebilirsiniz. Aynı zamanda resim, html ve JS dosyalarını da mümkün olduğu kadar küçük tutmalısınız.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023
[…] bir zorunluluktur. Eğer site hızı ve SEO ilişkisi hakkında merak ettiğiniz birçok bilgiye buradan […]