Key Performance Indicator (KPI) Nedir?

Key Performance Indicator

Key Performance Indicator, Türkçe karşılığıyla Anahtar Performans Göstergesi olarak tanımlanır. Kurum, kuruluş veya kişilerin hafta, ay veya yıl sonu gibi işlem sonlarında sağlanan geri dönüşü hesaplamada kullanılan analiz yöntemlerinden biridir. Her ne kadar kurumsal firmalar tarafında kullanıldığına dair bir yargı oluşmuş olsa da hem kurumsal firmalar hemde bireyler tarafından kullanılması gereken bir analiz yöntemidir.

Key Performance Indicator (KPI) Nedir?

Key Performance Indicator, hedef olarak tanımlanmakla birlikte hedef belirlenmesinde  ve hedeflerin kontrol edilmesinde kullanılır. En basit tanımıyla KPI, firmaların veya kişilerin arzu ettikleri yani ulaşmak istedikleri hedefleridir. Hedef olarak tanımlanan Key Performance Indicator, sayısal bir değer olmayabilir. Ayrıca sonuçlar olumlu veya olumsuz olabilir. Kısacası KPI sonuçları, sayısal değerlerin yanı sıra trend yani olumlu, olumsuz veya durağan gibi değerler de alabilir.  Key Performance Indicator ile elde edilen sonuçların adlandırılması kullanıcıya bırakılmıştır. Ayrıca analiz sonucunda elde edeceğiniz verilerin doğru sonuçlara ulaşması için harcama ve kazanç oranı doğru bir şekilde ölçülmelidir.

Key Performance Indicator Nasıl Kullanılır? 

Key Performance Indicator’ün verimli bir şekilde kullanılması için uzman kişilere ihtiyacınız vardır. Bu konuda eğer herhangi bir uzmanlığınız yani bilgi birikiminiz yoksa doğru bir şekilde kullanamayacağınız gibi verimli sonuçlarda elde edemezsiniz. Key Perfomance Indicator’de sonuçların doğru bir şekilde hesaplanması ve hedeflerin doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Bundan dolayı da KPI konusunda uzman kişiler ile çalışılması gerekir.

Key Performance Indicator, genellikle kullanılırken internet reklamlarında tercih edilir. Kullanılan internet reklamlarında kişilerin veya kurumsal firmaların, hedefine ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmesini sağlar. Yatırım değeri ve dönüşüm konusunda elde edilen verilerin doğru bir şekilde hesaplanması sonucunda ancak KPI hesaplanabilir. Dönüşüm ile ilgili veriler ve yatırım değeri doğru bir şekilde hesaplanmazsa KPI gerçeğe yakın sonuçlar sunmayacaktır. Kısacası KPI ile en iyi sonuçlar elde edilmek isteniyorsa inceleme ve verilerin belirlenmesi konusunda en doğru şekilde hareket edilmesi gerekir.

KPI, bulunduğunuz sektörde firmanızın veya sunduğunuz hizmetlerin gelişimini,  reklamlardan sağladığınız dönüşümü veya belirlenen hedef kitlenin doğruluğu gibi konularda ölçümleme yapmanızı sağlar. KPI ile doğru sonuçlara ulaşmak için ilk önce yatırımlarınızın değerini ve dönüşümünüzü ölçümlemelisiniz.

KPI, her bir sektör için farklı tanımlamalara sahip olduğu gibi bir firmanın her bir bölümünde de farklı tanımlanmaktadır. Bunun temel nedeni her sektörün ve her bir firmanın kendine ait dinamiklere sahip olmasıdır. Firmalar bulundukları sektörlere göre farklı başarı hedeflerine sahiptir. Ayrıca yine firmaların her bir bölümü performans ve diğer dinamiklere bağlı olarak farklı hedeflere ulaşmaya çalışır. Örneğin bir firmanın pazarlama bölümü diğer bölümlerden farklı hedeflere sahiptir. Bundan dolayıda hem sektörel hem de firmaların kendi içerisinde yer alan bölümlerde farklı KPI’ların olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Dijital Pazarlamada Bilinmesi Gereken Önemli KPI’lar 

  1. ROI (Return on Invesment): ROI, yatırım geri dönüşümüdür. İş dünyasında yaygın bir şekilde kullanılır. ROI’nın kısa mantığı ne kadar koydum ne kadar aldım olarak tanımlanır. Örnek vermek gerekirse, 100 Liralık yatırım yapan firmanın 300 lira kazanmasıdır. Bu örnek üzerinden ROI hesaplaması şu şekilde yapılır: 300/100= 3. Yani ROI %300’dür.
  2. CR (Conversion Rate): Türkçe karşılığı dönüşümdür. Tıklama sayısının kaç tanesinin satışa ya da diğer hedeflere ulaştığını gösterir. Formülasyonu Conversion / Tıklama şeklindedir. Örneğin bir sayfanızı ziyaret eden kişilerin sayısı 100 ve bu ziyaretlerden 7’si satışa dönüştüyse CR değeri 7/100 (%7) olarak hesaplanır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir