WordPress Kullananların Asla Yapmaması Gereken Hatalar
Web dünyasının önemli bir bölümü WordPress kullanmaktadır. WordPress doğru bir şekilde kullanıldığı zaman birçok kolaylık sağlamaktadır. Fakat bazı durumlarda hata yaptığınız zaman bu durum tersine dönecektir. WordPress kullananların asla yapmaması gereken hatalar adıyla paylaştığımız bu yazımızda WordPress kullanımında en çok yapılan hataları ve neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.
WordPress Kullananların Asla Yapmaması Gereken HatalaR
1- Kullanıcı Adı ve Şifre:
WordPress kullanıcılarının en sık yaptığı hatalardan biri de kullanıcı adıyla ilgilidir. Kurulum tamamlandıktan sonra sistem kullanıcıdan bir kullanıcı adı ve şifre tanımlamasını istemektedir. Birçok kullanıcı kullanıcı adını “admin” olarak belirlemektedir. Bir de şifre oldukça kolaysa web sitenizin hacklenmesi için büyük bir kapı aralamış olursunuz. Kullanıcı adı ve şifre belirlerken oldukça dikkatli olmanız gerekir. Web sitenize saldırı düzenleyen bu kötü niyetli uzmanlar, aynı zamanda kullanıcı adı ve şifre denemeleri ile de web sitenizi ele geçirmeye çalışırlar. Web sitenizin kim tarafından ve neden saldırıya uğrayacağını bilemezsiniz. Ayrıca web sitenizi de yeni kurmuş olmanız saldırılar karşısında daha açık bir halde olması demektir.
Web sitenizin güvenliği açısından kullanıcı adınızı admin olarak belirlememelisiniz. Çünkü saldırılarda ilk ve en çok denenen kullanıcı adı admindir. Yaratıcı ve kolay akla gelmeyen bir kullanıcı adı bu tahdit karşısında savunmanızı artırır. Şifre konusunda da yaratıcı ve zor bir şifre belirlemeniz gerekmektedir. “123456…” veya “11223344…” gibi birbirini takip eden ve kolay şifrelerden uzak durmalısınız.
2- Eklenti Sayısı:
WordPress kullanıcılarına sayısız eklenti sunan bir sistemdir. Ayrıca bu eklentiler içerisinde çok fazla ücretsiz eklenti de yer almaktadır. Eklentiler açısından sunulan bu büyük avantaj aslında WordPress kullanımının yaygın olmasının da birincil sebebi olarak değerlendirilmektedir. Fakat çok sayıda eklentinin olması aslında avantaj sunmak yerine dezavantaj oluşturmaktadır. Peki eklenti seçiminde nelere dikkat etmeniz gerekir?
- Eklentiye gerçekten ihtiyaç duyup duymadığınızı belirleyen. Eklenti olmadan da bazı durumlara çözüm üretebileceğiniz unutmayın.
- Her eklentinin belli durumlarda eksiklikleri olabilir. Kurulumunu yapmak istediğiniz eklenti ile ilgili incelemelere göz atın. Bu durumda kullanıcı yorumları da size yardımcı olabilir.
- Eklentinin en son en zaman güncellendiğini kontrol edin. Eğer son güncelleme yakın tarihte gerçekleşmemişse eklentiyi kurmayın.
- Bazı eklentiler temanız ile uyumlu olmayabilir. Bunun için eklentilerin kurulumunun yapıldığı panelden yardım alarak tema ile eklentinin uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
- Eklentiler her ne kadar büyük bir kolaylık sağlasa da bazı durumlarda web sitenizin performansını olumsuz etkileyebilir. Eklentilerin kurulumunu yaptıktan sonra belli aralıklarla kontrol edin. Web sitenizin performansını düşüren eklentileri kaldırın. Ayrıca eklentiler ile ilgili güncellemeler mevcut ise güncellemeniz gerekir.
3- Yedekleme:
Bazı web site yöneticileri web sitelerinin yedeklenmesini uzun ve zahmetli bir iş gibi görse de web site için yedekleme oldukça önemlidir. Web siteniz üzerinde yapacağınız bir çalışma veya değişiklikte siteniz bir daha açılmayabilir. Oluşan sorunu çözmeniz için ise çok fazla uğraşmanız gerekecektir. Hosting hizmeti sunan firmalar yedekleme hizmeti yapıyor olmasına rağmen bunun karşılığında yüksek fiyatlar talep edebilir veya web sitenizin son halini yedeklememiş olabilir.
Web sitenizi yedeklemek için WordPress eklentilerinden yardım alabilirsiniz. Manuel olarak kullanabileceğiniz eklentiler ile haftalık veya belli aralıklarla yedekleme yapmalısınız. Eklenti dışında yedekleme yapmak için CPanel veya FTP üzerinden de sitenizi yedekleyebilirsiniz. Yedekleme yaparken sitenin sql yedeklemesini almayı unutmamalısınız.
4- Staging Kullanımı:
Web sitenizde yapacağınız değişiklikleri önceden test etmeniz gerekir. Yaptığınız değişiklikten sonra web siteniz olumsuz etkilenebilir. Kullanıcılar sitenize erişemeyebilir veya veri kaybı yaşayabilirsiniz. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için web sitenizde yapacağınız değişiklikleri test etmelisiniz. Test etmek için bir subdomain açabilirsiniz. Açacağınız subdomain staging.example.com şeklinde olabilir.
5- Site Hızı:
Site hızı önemli bir durumdur. Arama motorlarında başarı elde etmek istiyorsanız hızlı bir web sitesine sahip olmanız gerekir. Web sitenizde yer alan içerikler ve diğer ögeler ne kadar kaliteli olursa olsun eğer siteniz yavaş açılıyorsa başarı yakalayamazsınız. WordPress sitenizi hızlandırmk için yapabileceğiniz birçok uygulama vardır. Öncelikle sitenizde kullanmadığınız eklentileri kaldırın. Cache eklentisi ile gerekli ayarlamaları yapın. Özellikle yüksek boyutlu görselleri optimize edin. Dosyalarınızı sıkıştırarak daha fazla yer açın. WordPress site hızlandırma eklentileri hakkında detaylı bilgiler için WordPress Site Hızlandırma Eklentileri adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Bunları da okumalısınız
Rakiplerin Site Hızını Toplu Olarak Nasıl Analiz Edilir?
25 Nisan 2023
Accelerate WP Nedir?
18 Mart 2023
2022’nin En İyi WordPress Temaları
12 Temmuz 2022