Sayfa Açılış Hızı Mobil Sıralamaları Etkileyecek!
Sayfa açılış hızı, 2018 Temmuz tarihinden itibaren artık mobil sıralama kriterlerden biri olacak. Mobil sıralamalar üzerinde etkili olacak bu karar ile birlikte Google, bir kez daha sayfa açılış hızının önemini vurgulamış oldu. Bu gelişme ile birlikte artık mobil versiyonları yavaş açılan web sitelerin mobil sıralamaları düşecek. Google’ın aldığı bu kararla birlikte birçok web sitesinin sıralamalarında düşüler ve yükselişler yaşanacak. Değişikliğin Temmuz ayında yaşanacak olması web sitelerinin sayfa açılış hızı ile ilgili optimizasyonlara başlaması ve tamamlaması için büyük bir avantaj sunuyor. Peki bu süreçte mobilde sayfa açılış hızı ile ilgili neler yapmanız gerekir? Hep birlikte neler yapmanız ve nasıl bir süreç izlemeniz gerektiğini açıklığa kavuşturalım.
1- Sayfa Açılış Hızınızı Test Edin!
Google’ın duyurduğu bu değişiklik için ilk önce web sitenizin mobil versiyonunun sayfa açılış hızını tespit etmeniz gerekir. Bunun için birçok ücretli veya ücretsiz aracı kullanabilirsiniz. Google PageSpeed Insights aracı sayfa açılış hızınızı tespit edebileceğiniz araçların başında yer alıyor. Yapmanız gereken tek şey PageSpeed Insights sayfasına girerek web sitenizin URL’sini ilgili alana girmek ve “analiz et” butonuna tıklamak. Analiz Et butonuna tıkladıktan sonra web sitenizin mobil versiyonunda açılış hızı 100 üzerinden değerlendirerek gösterilir. Ayrıca mobilde sayfa açılış hızını nasıl iyileştireceğinize dair önerilerde devamında yer alır. Aşağıdaki görselde herhangi bir sitenin mobil sayfa açılış hızını PageSpeed Insights aracı ile test ettik.
Web sitenize ait diğer sayfaların hızı hakkında detaylı bilgiler edinmek için Moradam Sayfa Hızı Kontrol Aracını kullanabilirsiniz. web sitenizde yer alan sayfaların hızı hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
2- Mobil Sayfa Açılış Hızı Optimizasyonu
Sayfa açılış hızınızı test ettikten sonra geriye gerekli optimizasyon çalışmalarını belirlemek ve uygulamak kalıyor. Her web sitesinde sayfa açılış hızını etkileyen farklı nedenler vardır. Sayfa açılış hızı çalışmalarına başlarken öncelikle kullandığınız sunucu ile başlamanız gerekir. Sunucunun yanıt verme süresinin oldukça kısa olması web sitenizin hızını olumlu etkileyecektir. İkinci aşamada dosya boyutları yer alır. Eğer dosyalarınızı sıkıştırmadıysanız web siteniz üzerinde yer alan JavaScript ve CSS dosyalarını sıkıştırmanız gerektiğini unutmayın.
Tarayıcı önbellekleme özelliği ile sayfa açılış hızınızı büyük ölçüde iyileştirebilirsiniz. Tarayıcı önbellekleme sunucunun web sitenize ayırdığı kaynağı daha iyi kullanmasını sağlayarak kullanıcılara hız konusunda daha iyi bir deneyim sunar. Tarayıcı önbellekleme özelliğinden nasıl yararlanacağınızı bilmiyorsanız Tarayıcı Önbellekme Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bunlar dışında sayfa hızını resim ve reklam boyutları, eklentiler ve daha birçok faktör etkilemektedir. Kullanmadığınız eklemtileri devre dışı bırakmak, görsel optimizasyonu ve ağır reklamlardan kaçınarak sayfa açılış hızını iyileştirebilirsiniz.
İster mobil ister masaüstü olsun web sitenizin hızı sıralamalar açısından oldukça önemlidir. Ayrıca sayfa açılış hızı doğrudan ve dolaylı olarak başka faktörleri de etkiler. Özellikle binlerce ürünün yer aldığı bir e-ticaret sitesinde sayfa açılış hızının yavaş olması demek kullanıcı deneyiminin kötüleşmesi ve buna bağlı olarak da satışların düşmesi anlamına gelir. Yavaş açılan sayfalara sahip bir e-ticaret sitesinden birden fazla ürünü incelemek isteyen bir kullanıcı sayfalar arasında geçiş yaparken çok fazla zaman harcamak zorunda kalacak ve bu yüzden de siteden ayrılarak rakip siteleri ziyaret edecektir. Eğer rakipleriniz sizden daha hızlı açılan sayfalara sahipse kullanıcı alışverişini o site üzerinden gerçekleştirebilecektir.
Yukarıda anlattığımız örnek size uç bir durum gibi gelebilir. Kullanıcılara iyi bir deneyim sunmayan web sitesi geriler ve müşteri kaybeder. Fakat değinmek istediğimiz önemli bir noktada sayfa açılış hızının tek başına yeterli olmadığıdır. Eğer sayfaların yavaş açılmasına rağmen içerikleriniz rakiplerinizden daha iyi ve kaliteliyse sıralamalarda iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün. Fakat ilerleyen zamanlarda elde edilen iyi sonuçlar yavaş yavaş elinizden kayıp gidebilir. Gerekli çalışmaları yapmadığınız takdirde web sitenizin yükü artmaya başlayacak. Sunucunuz sitenize daha fazla kaynak ayırmak zorunda kalacak. Durum böyle olduğunda ise siteniz git gide yavaşlayacaktır.
Artık amp bir sıralama kriteri olacak diye düşünüyorum üstat senin fikrin ne bu konuda.