Hreflang Etiketi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Web siteniz ile eğer uluslararası bir hedefleme planlıyorsanız Hreflang etiketi oldukça önemlidir. Uluslararası SEO alanında Google’ın vurgu yaptığı en önemli faktörlerden biri Hreflang etiketleridir. Eğer birden fazla dil seçeneğini sitenizde yer veriyorsanız Hreflang etiketleri doru kullanılmak zorundadır. Fakat birçok web sitesi Hreflang etiketini kullanırken hata yapıyor. Bu yazımızda Uluslararası SEO ve dünya genelinde hedefleme yapan web siteleri için Hreflang etiketinin ne olduğunu ve doğru kullanımını anlatacağız.
Hreflang Etiketi Nedir?
Hreflang etiketi, web sitenizde yer alan benzer fakat farklı dil ve bölge hedeflemesine sahip içeriklerinizin ayrıştırılmasını sağlarken bir yandan da bu durumu arama motorlarına bildiren etiketlerdir. Hreflang etiketi belli bir bölgedeki kullanıcıları hedefleyen içeriklerin tüm dünyadaki kullanıcılara sunulmasını sağlar. Arama sonuçlarında hedeflediğiniz dil ve bölge URL’si ile görünürlük kazanmanız için bu etiketi kullanmanız gerekir. Hreflang etiketi, farklı dil ve bölge hedeflemeleri ile aynı içeriği sunan sayfaların ayırt edilebilmesi için kullanan etiketlerdir.
Eğer birçok dil seçeneğine sahip bir siteye sahipseniz hreflang etiketi kullanmanız gerekir. Fakat bu etiketi kullanırken çok dikkatli olmanız gerekir. Her ne kadar basit bir durum gibi görünse de yanlış kullanmanız ciddi bir hatadır. SEMrush’ın 20,000 web sitesi üzerinden yaptığı araştırmaya göre web sitelerinin neredeyse %50’isi EN yerine UK veya ENG gibi yanlış dil kodunu kullanıyor.
Hreflang Etiketinin Kullanımında Yapılan Hatalar
Bir web sitesinde Türkçe’nin temel dil olduğunu, ek dillerinde Almanca, Fransızca ve İngilizce olduğunu varsayalım. Bu web sitesinde Türkçe olan bütün sayfaların kaynak koduna EN, GR ve FR dillerinin gösterildiği hreflang etiketlerinin eklenmesi gerekir. Fakat birçok web sitesinin unuttuğu veya atladığı nokta rel=”alternate” hreflang=”x” kodunu kullanması gerektiğidir. Çünkü arama motorlarının kendini referans gösteren temel dilin hangi dil olduğunu bilmesi gerekir. Kullanılan dil ve bölge kodlarının ayrıca ISO 639-1 standardında olması gerektiğini de unutmamanız gerekir.
Yapılan yaygın hatalardan biri de hedeflenen bölgelerde resmi ana dilin yanı sıra başka bir dili konuşan/kullanan kullanıcıların hedeflenmesi durumunda ülke kodu ve dil kodunun aynı kullanılmamasıdır. Eğer aynı bölgede yaşayan farklı dili kullanan kullanıcıları da hedeflediyseniz ülke ve dil kodunu birlikte kullanmanız gerekir. Örneğin üç farklı ülkede yaşayan ve İngilizce konuşan kullanıcıları hedefliyorsanız hem bölge hem de il kodunu kullanmanız gerekir. Almanya, Kanada ve Fransa’da İngilizce konuşan kullanıcıları hedeflediğinizi varsayalım. Bu örnek için yapacağınız kodlama:
<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”x-default” />
Yukarıda yer alan kod içerisinde x-default ile gösterilen kısım dil-bölge açıklamasını ekleyeceğiniz kısımdır. Yukarıda verdiğimiz örnek için hreflang etiketini düzenleyelim:
<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-DE” hreflang=”en-DE” />
<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-CA” hreflang=”en-CA” />
<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-FR” hreflang=”en-FR” />
Hreflang etiketinin kullanımında sık sık yapılan hatalardan biri de kodların yanlış sayfaları göstermesidir. Yani göstermek istediğiniz sayfanın hreflang etiketinin yer almamasıdır. Eğer bir sayfaya hreflang etiketi eklediyseniz ve sayfanın ek dillerdeki diğer biçimlerini de gösterdiyseniz bu sayfalara da yani ek dillerdeki biçimlerine hreflang etiketi eklemeniz gerekir. Aksi takdirde arama motorları sayfayı tespit etse bile hreflang etiketinin eksik olması ya da hiç olmamasından dolayı hangi dilde olduğunu tespit etmekte zorlanabilir ve hatta tespit edemeyebilir.
Etiketin kullanımındaki hatalardan bir diğeri de hreflang ve canonical etiketlerin birlikte kullanımıdır. Eğer sayfanızda canonical etiketi kullanmışsanız hreflang etiketi kullanmamalısınız. Eğer aynı anda kullandıysanız arama motoru ne yapmak istediğinizi anlamayabilir ev indekslerinizde hatalarla karşılaşabilirsiniz. Hatta bazı durumlarda canonical ve hreflang etiketinin birlikte kullanılması sayfanın indeks almamasına neden olur.
Hreflang etiketi ile uluslararası hedefleme yapabilirsiniz. Farklı coğrafyalarda yaşayan kullanıcılara içeriklerinizi ve hizmetlerinizi sunabilirsiniz. Aynı zamanda farklı coğrafyalarda aynı dili konuşan kullanıcıları hedefleyerek onlara içerik ve hizmetlerinizi sunabilirsiniz. Uluslararası hedefleme yapıyorsanız hreflang etiketini tm ve doğru bir şekilde kullanmalısınız. Eğer kullanıyorsanız veya kullanacaksanız hataları tespit etmek için hreflang etiketi araçlarını kullanmanızda fayda olacaktır.