2018 SEO Trendleri
2017’nin sonlarına yaklaşırken hiç şüphesiz hepinizin aklında 2018 SEO Trendleri konusu var. Bu konuda merakınızı gidermek adına derinlemesine bir analiz ve araştırma yaptık. Yaptığımız araştırma ve gözlemleri bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. 2017 SEO Trendleri arasında hiç şüphesiz ilk sırada Kullanıcı Deneyimi yer aldı. Bunun ardından backlinkler, içerik ve Mobil SEO önemli bir konuma geldi. 2018 yılına yaklaşırken bazı SEO trendleri yerini korurken bazıları ise yerini yeni kriterlere bırakacak. Elbette yeni yılda Google ve diğer arama motorlarının radikal değişiklikleri ve güncellemeleri ön görülen skalayı değiştirebilir. Fakat 2017 ve daha öncesinde temelleri atılan ve kısa sürede önemli konumlara gelen bazı kriterler yeni yılda da yerini koruyacak.
1- Kullanıcı Deneyimi
2017 SEO trendleri içerisinde yer alan ve öneminin yok sayılmayacak kadar büyük olduğu kullanıcı deneyimi yeni yıl içerisinde de yerine koruyacak. Arama motorları şuana kadar arama sonuçlarını şekillendirirken kullanıcılarına en iyi deneyimi sunmayı hedefledi. Bu doğrultu da sıralamalarda web sitelerini ilgilendiren önemli bir kriter olarak yer aldı. Özellikle Google kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına birçok güncelleme ile gündeme geldi. Neredeyse güncellemelerin büyük bir kısmında ana hedef olan ve 2018 SEO Trendleri arasında önemli bir yere sahip UX, Google ve diğer arama motorlarının yeni yılda da gündemin düşmeyecek.
Kullanıcı deneyimi güçlü bir web sitesi, arama motorlarının sevdiği siteler olduğu gibi arama sonuçlarında ilk sıralarda yerini alır. Kullanıcı deneyimi demişken Rank Brain’den bahsetmeden geçmek olmaz. Rank Brain bildiğiniz üzere tamamen kullanıcı deneyimi odaklı algoritmadır. Rank Brain bir web sitesinin kullanıcılara ne kadar fayda sağladığını ölçerek analiz ediyor ve sıralamaların bu doğrultuda şekillenmesini sağlıyor.
Kullanıcı deneyimi konusunda web sitenizde eksikler olduğunu düşünüyorsanız çalışmalara okunabilirlik, site hızı ve gezinme yapısından başlamalısınız. Bu noktada web sitenizi Google Analytics üzerinden analiz edebilirsiniz. Ayrıca ücretli birçok araç yardımıyla da bu konularda web sitenizi analiz edebilirsiniz. Kullanıcı deneyiminde site hızı, okunabilirlik ve gezinme yapısının yanı sıra reklamlar ve bağlantılarda önemli faktörlerdir. Kullanıcının sitede gezinmesini zorlaştıran bağlantılar, içeriği incelerken rahatsız edici reklamlar kullanıcı deneyimi olumsuz etkileyen faktörlerdir. Hatta pop-up ve pop-under reklamlar konusunda Google ciddi atılımlar gerçekleştirdi.
Rank Brain üç ana parametre ile analizlerini gerçekleştirir. Tıklama Oranı (TO), Ziyaretçilerin sayfa ile etkileşimi ve sayfada geçirdiği süre. Yapılan araştırmalara göre Google TOP10 içinde yer alan sitelerde ziyaretçilerin sitede kalma süreleri minimum 3 dakika 10 saniyedir.
2- Featured Snippets, Rich Snippets ve Hızlı Cevaplar
Featured Snippets ya da Position Zero, web siteleri, markalar ve firmaların rekabetine sık sık konu olmaktadır. Aramalarda öne çıkan snippet olarak görünmek bir web sitesini geleneksel yarıştan çok daha öteye taşımaktadır. Kısacası arama sonuçlarında ilk sırada çıkmanın da ötesinde bir durumdur. 2017’nin son iki çeyreğinde önemi daha da artan snippetler 2018 yılında da web sitelerinin rekabetini artıran bir durum olacak.
Arama sonuçlarında web sitelerinin featured snippet olarak kullanıcılara sunulması, ilgili sitenin sıralaması, otoritesi, ziyaretçi sayısı ve ilgili birçok kriterde yükseliş yaşamasını sağlar. E-Ticaret sitelerinde özellikle stok bilgilerinin SERP’te yer alması rekabette markanın ön plana çıkmasını sağlar. Kullanıcılara içeriklerinizin snippet olarak sunulması yeni yılda daha fazla önem taşıyacak. 2017’de Google kendi servislerini de snippet olarak sunuyordu. Fakat sunulan snippetler içerisinde bu oranın azalması web siteleri için büyük bir anlam ifade eder. Snippet olarak içeriklerinizin kullanıcılara sunulmasını istiyorsanız birinci madde bu durumda sizin için göz önünde bulundurulması gereken bir kriterdir. Aynı zamanda etkileyici içerik, başlık ve sunum ile snippet olarak içeriklerinizin kullanıcılara sunulma ihtimalini de artıracaktır. Web sitenizin veya markanızın sektörde varlığını sürdürmesi ve rekabette en büyük rolü oynaması için öne çıkan snipeptleri yeni yılda dikkate almalısınız.
3- Mobile First Indexing
Mobile First Indexing, Türkçe karşılığı ile Mobil Öncelikli İndeksleme Ocak 2017’de arama sonuçları ve indeksleme konusunda radikal bir değişiklik olarak SEO gündemine girdi. Teknolojinin hayatımıza tamamen entegre olmasına kayıtsız kalmayan Google, kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak açısından bu konuda güncelleme kararı almıştı. Daha önce Google web sitelerini masaüstü sürümüne göre ele alıyor ve arama sonuçlarını da buna göre şekillendiriyordu. Mobil First Indexing ile bunu değiştirerek artan mobil kullanıcılara yönelik büyük bir adım atmış oldu. Mobil First Indexing 2017 yılı içinde kendisinden çokça söz ettirmesi ile birlikte yılın son iki çeyreğinde sık sık bu konuda dalgalanmalar yaşanmasına da sebep oldu.
2018’e yaklaşırken hala tazeliğini ve önemi koruyan bu güncelleme arama sonuçlarında birçok web sitesinin konumu derinden etkileyecek. Eğer hala web siteniz mobil uyumlu değilse yeni yıla girmeden bu konuda bir adım atarak çalışmalara başlamanızı tavsiye ediyoruz. Aksi taktirde web sitenizin arama sonuçlarında yaşayacağı düşüş bir hayli büyük olacaktır. Eğer ciddi bir hedefiniz varsa bunu asla göz ardı etmemelisiniz.
Mobil cihazlarla arama yapan kullanıcı oranının ortalama %70 gibi bir oranda olduğunu düşünecek olursak Google’ın bu kararının oldukça yerli bir karar olduğunu da rahatça anlayabiliriz. Kullanıcıların büyük bir bölümünün mobil cihazlarla arama yaptığını düşünecek olursanız responsive bir web sitesi inşa etmeniz gerekmektedir. Mobil kullanıcılara iyi bir deneyim ve hizmet sunmadığınız takdirde başarı elde etmeniz neredeyse imkansız. Ayrıca mobil kullanıcı oranı web siteniz için avantaja dönüştürülecek büyük bir potansiyeldir. Son olarak size ufak ama ciddi başarı yakalamanızı sağlayacak bir ipucu vermek istiyoruz. Video içeriklerin mobil cihazlarda izlenmesi ve erişilmesi oldukça yüksek bir oranda. Her anlamda kullanıcıların video içeriklere yöneldiğini düşünecek olursak web sitenizde dinamik bir video içerik yapısı oluşturarak ciddi bir başarı elde edebilirsiniz.
4- Backlinkler
SEO kavramının hayatımıza girdiği günden beri backlinkler, web sitesi için büyük bir anlam ifade etmektedir. Backlink tek başına yeterli olmayacağı gibi birçok faktörde backlink olmadan bir anlam ifade etmez. Nasıl mı? Hemen açıklayalım. Web sitenizde yer alan içerikler ne kadar kaliteli olursa olsun backlink yoksa ya da az sayıdaysa referansınız yoktur ve içeriklerinizin kalitesi hiçbir anlam ifade etmez. İkinci bir durum ise backlinklerin çok sayıda olmasına rağmen yeterli kalitede içeriklere sahip olmamanız. Backlink sayınız yeterli olsa dahi Rank Brain’i etkileyecek içeriklere sahip değilseniz backlinkler, web siteniz için hiç bir anlam ifade etmez. Fakat kalitesiz içeriklerin çok sayıda backlinke sahip olması ve iyi sıralamalar elde etmesine şahit olmuşuzdur. Bu durumun ne kadar süre geçerli olduğunu hiç takip ettiniz mi? Elbette ki oldukça kısa bir sürede bu siteler veya içerikler hızla dibe doğru çakılacaktır. Rank Brain algoritmasını çok iyi bir şekilde kavradıysanız bu durumun dinamiklerini de anlayabilirsiniz.
Yalnızca 2017 değil SEO’nun hayatımıza girdiği andan beri backlinkler hep gündemdeydi ve hep önemliydi. 2018 yılında da bu durumun değişeceğini beklemek büyük bir yanılgıdır. İlk günden bugüne kadar backlinkler her yıl SEO için önemli bir kriter olacak. Ayrıca belirtmek istediğiniz bir nokta daha var. İçerik, kullanıcı deneyimi ve backlink web sitesinin temel çarkıdır. Çark ne kadar hızlı dönerse dönsün bu üç faktör asla birbirinden ayrılmayacak ve mekanizmanın çalışmasında bir bütün olarak değerlendirilecek.
5- Sesli Aramalar
Sesli aramalar gün geçtikçe büyüyen bir trend olarak önemini artırmaya devam ediyor. Yapılan aramaların yaklaşık %40’ını oluşturan (özellikle yetişkin bireylerde) sesli aramalar 2018’de de bir trend olarak önemini artıracak. Sesli arama sistemi, öne çıkan snippetlerin arama sonucunda sesli olarak okunması şeklinde işliyor. Bu noktada içeriklerinizin featured snippet olarak arama sonuçlarında çıkması önemli. Eğer bu şekilde sunulan içerikleriniz varsa snippet olarak sunulan özet kısmın uygun şekilde düzenlenmesini sağlamalısınız.
2018 SEO Trendleri olarak sunduğumuz kriterleri dikkatli incelerseniz her sistemin işleyişinde içerik kalitesi ve kullanıcı deneyiminin ne kadar büyük bir önem taşıdığını göreceksiniz. Kalitesi içerik ve düşük sevşyede kullanıcı deneyimine sahip bir web sitesi diğer tüm faktörlerde üst seviyede olsa bile başarısı kısa süreli olacaktır. Her faktörün temelinde yatan bu iki önemli unsuru 2017’de olduğu gibi 2018’de de göz ardı edemeyiz. SEO çalışmalarında arama motorlarına odaklanmak kadar kullanıcılara da odaklanmanız gerekir. Aslında kullanıcılara odaklanmanız arama motorlarına odaklanmanızdır. Çünkü başta Google olmak üzere tüm arama motorları kullanıcılara en iyi deneyimi sunmayı hedefler. Yaptıkları değişiklikler ve güncellemeler de temelde bu doğrultudadır. 2018 SEO Trendleri şuan için bu şekilde sıralansa da ilerleyen günlerde yapılan güncellemeler eşliğinde yeni unsurları da eklemek mümkün olacaktır. Yeni yılda SEO ve web sitenizi ilgilendiren en güncel içeriklerden uzak kalmamak için takipte kalın.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023
yazınız cok guzel olmus bılgılerınızı bızımle paylastıgınız ıcın tesekkurler
[…] mobil uyumlu değilse arama sonuçlarında artık başarı yakalamanız neredeyse imkansız. 2018 SEO Trendleri arasında yer alan Mobil First Indexing için yapmanız gereken ilk şey eğer web siteniz mobil […]