SEO İçin Özgün İçerik Yeterli Mi?
Eskiden SEO çalışmaları yapmak şimdiki çalışmalara göre biraz daha kolaydı. Kopyala yapıştır yaparak site içeriği zenginleştirilir, içerik altına arama motorlarında çıkmasını istenilen etiketler girilir ve SEO çalışması yapılmış olurdu. Hatta durum o kadar vahimdi ki, hiçbir içeriğe yer vermeden direkt etiketlerle bezenmiş sayfalar arama motorlarında sonuçlar listesinde yer alırdı.Hal böyle olunca insanların aradığı doğru bilgiye ulaşması zor olurdu. Google algoritma güncellemeleri ile birlikte aranılan doğru bilgiye ulaşma konusunda müthiş bir ivme kazandı ve özgün içerikleri kopya içeriklerden ve bilgi sunan içeriklerden ayırt etmeyi başaran bir algoritma geliştirdi. Bu durumda özgün içeriğin önemi daha da arttı. Peki SEO İçin Özgün İçerik Yeterli Mi? Gelin hep birlikte sorunun cevabını öğrenelim.
SEO konusunda internette yayınlanan birçok yazıda özgün içeriğin önemine vurgu yapılır. Ancak özgün içerik konusunda o kadar çok değinildi ki, sektörde yalnızca özgün içerik yeterliymiş gibi bir algı oluşmaya başladı.
İçerik kraldır ancak vezirleri ve ordu komutanları olmazsa tek başına bir şey yapamaz. Toprakları genişletmek ve daha fazla adından söz ettirmek için mutlaka özgün içeriği doğru SEO teknikleri, etkili SEO yöntemleri ile desteklemek gerekir.
SEO İçin Özgün İçerik Yeterli Mi? Malesef SEO için Özgün içerik tek başına yeterli değildir.
Özgün İçeriği Destekleyenler Nelerdir?
SEO Uyumlu İçerik
Düz bir yazı yazmamızın bir anlamı yoktur. Elbette ki özgün olduğu için önemli ancak yazılan yazının SEO kriterlerine de uyması önemlidir. SEO uyumlu içeriklerde mutlaka alt başlıklar H2 veya H3 alt başlığı ile kullanılmalıdır. Çünkü H1, H2 ve H3 etiketli başlıklar arama motorlarının algoritmaları tarafından daha kolay okunmasını ve kolay indexlenmesini sağlar.
SEO uyumu yazı içerisinde en az 1 adet grafik ya da başka bir deyiş ile görsel bulunmalıdır. Son zamanlarda ülkemizde kendisini SEO konusunda ispatlamış SEO uzmanları yazının içerisinde veya sonunda bir adet konu ile alakalı bir video bulundurulmasını tavsiye etmektedir.
İçerik URL Yapısı
Yukarıda bahsedildiği gibi uygun bir özgün içerik hazırlanması da yeterli değildir. Hazırlanan içeriğin URL yapısı da SEO’ya uygun olmalıdır. En uygun link yapısını yine SEO uzmanları deneme yanılma yöntemleri ile Google’ın tavsiyeleri üzerine bir temele oturtmuşlardır.
Bu duruma küçük bir örnek vererek açıklamamız daha iyi olacaktır.
SEO Nedir isimli bir makale yazdıysak bu yazıya ait URL aşağıdaki gibi olmalıdır.
www.siteismi.com/seo-nedir
Bu URL yapısının dışında da SEO’ya uygun URL yapıları vardır.
- siteismi.com/seo-nedir.html
- siteismi.com/seo-nedir.php
- siteismi.com/seonedir.asp
Bu ur yapıları da SEO’ya uygundur ancak ilk verdiğimiz yalın URL yapısı en uygun şeklidir. Kullandığınız içerik yönetim platformuna göre bu URL yapısı değişkenlik gösterebilir.
Örneğin WordPress alt yapısını kullanan bir web sitesinde kalıcı bağlantılar özelliğini kullanarak URL yapınızı SEO’ya uygun hale getirebilirsiniz. Yada Blogspot yani Blogger alt yapısını kullanıyorsanız yine İçerik bağlantı ayarları kısmından URL yapısını ayarlayabilirsiniz. Her platformun kendine özgü özelleştirilebilir bir URL yapısı vardır ve bu URL yapısı mutlaka SEO’ya uygun hale getirilmelidir.
Yazının Okunma Oranı
SEO uyumlu içerik, URL yapısı SEO’ya uygun bir içerik tamam ancak yine yeterli değildir. Yazılan yazının ziyaretçi oranı da SEO için oldukça önemlidir. Yazının daha çok kişi tarafından okunması için yapılması gerekenler vardır. Örneğin, etkileyici bir başlık seçmek en önemli husustur.
Etkileyici başlık yazının başlığını okuduktan sonra yazının tamamını okumaya teşvik eden bir başlık olmalıdır.
Etkileyici başlık konusuna bir örnek verelim.
Etkili SEO Yöntemleri başlığı yerine Arama Motorlarında Yükselmeyi Garanti Eden 9 SEO Yöntemi başlığı etkileyici olacaktır.
İkinci verilen başlık ile ilk verilen başlık altında yayınlanan içerik aynı olabilir ancak başlıktaki davetkâr tavır kişinin yazıdan mutlaka faydalanabileceğini ve 9 farklı yöntem olduğunu düşünmesini sağlayarak yazının tamamını okumasını sağlar. Bu atraksiyon sonunda iki önemli etkiyi yaratmış oluruz. Birincisi insanlara yazının devamını okutma ikincisi ise yazının devamını okuttuğumuz için de sitede kalma süresini uzatmadır. Bilindiği üzere sitede geçirilen süre uzadıkça Google Algoritmaları Kullanıcı deneyimi yöntemi ile yazıyı faydalı dolayısıyla web sitesini faydalı bulmaktadır. Bu gibi etkenlerde web sitesinin arama motorlarında yükselmesini sağlamaktadır.
Tek başına özgün içerik yeterli olmadığı gibi yukarıda bahsedilen SEO teknikleri de yanlış uygulandığı takdirde SEO’da yükselmek mümkün olmaz hatta yanlış SEO teknikleri yüzünden web sitesinin Google tarafından cezalandırılarak arama sonuçlarından çıkarılmasına neden olur.
SEO çalışmaları mutlaka bir uzman tarafından doğru SEO teknikleri kullanılarak yapılmalıdır. SEO ajansları ve SEO uzmanları belirli ücretler karşılığında kaliteli SEO hizmetleri vermektedir.
Bunları da okumalısınız
Yüksek Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?
13 Haziran 2023
Arama Terimleri Optimizasyonu Nedir?
1 Haziran 2023